Δυσκολεύει η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ -«Μούδιασμα» από τα στοιχεία του ΓΛΚ - iefimerida.gr

Δυσκολεύει η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ -«Μούδιασμα» από τα στοιχεία του ΓΛΚ

Φωτογραφία αρχείου: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μούδιασμα προκαλούν τα στοιχεία του ΓΛΚ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, καθώς δείχνουν ότι τον Απρίλιο οι πληρωμές ήταν ελάχιστες και συνδυασμό με την αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου, δημιουργούν πρόβλημα για τη δόση του 1 δις ευρώ.

Όπως είχε τονίσει ο επικεφαλής του ESM μετά από το Eurogroup της 24ης Μαίου, αυτά τα χρήματα, που είναι το υπόλοιπο της μεγάλης δόσης των 6,7 δις ευρώ, θα είναι διαθέσιμα ως τα μέσα Ιουνίου και το κριτήριο για την εκταμίευση τους θα είναι τα στοιχεία για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου ως το τέλος Απριλίου. Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία;

Ισχνή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στα 2,617 δις ευρώ έναντι 2,749 δις ευρώ τον Μάρτιο, αλλά με παράλληλη αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου από τα 675 εκατ. ευρώ σε 741 εκατ. ευρώ. Τουτέστιν, τα «φέσια» του Δημοσίου στο τέλος Απριλίου ήταν 3,358 δις ευρώ έναντι 3,424 δις ευρώ στο τέλος Μάρτη, σημειώνοντας οριακή μείωση 66 εκατ. ευρώ, που σίγουρα δεν είναι το στοιχείο που περιμένουν οι Ευρωπαίοι για να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον κανόνα εξόφλησης οφειλών, το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να καταβάλει εξ ιδίων πόρων το 100% της δόσης που εισπράττει από το ESM, άρα θα έπρεπε να έχουν αποπληρωθεί συνολικά 1 δις ευρώ οφειλών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ