ΓΑΠ: Είναι μια νέα αρχή - Βενιζέλος: Ο στόχος μας είναι μεγάλος - iefimerida.gr

ΓΑΠ: Είναι μια νέα αρχή - Βενιζέλος: Ο στόχος μας είναι μεγάλος

ΓΑΠ: Είναι μια νέα αρχή - Βενιζέλος: Ο στόχος μας είναι μεγάλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκε την Δευτέρα με τον απερχόμενο Πρόεδρο του Κινήματος, Γιώργο Α. Παπανδρέου. Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι μια νέα αρχή και για τους δυο μας. Και για μένα και, βεβαίως, για τον Βαγγέλη Βενιζέλο, στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία.

Όπως δουλέψαμε μαζί, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες - όχι μόνο, αλλά ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες - τους κρίσιμους μήνες, για την ολοκλήρωση της πιο καθοριστικής φάσης, για να μπορέσουμε να βάλουμε τη χώρα μας σε μια τροχιά σιγουριάς, ανάκαμψης και ελπίδας, έτσι πιστεύω θα συνεχίσουμε να έχουμε μια στενή συνεργασία.

Εγώ οφείλω πια, ως απλός πολίτης, αλλά και ως στέλεχος του Κινήματος, να είμαι κοντά στην προσπάθεια της νέας ηγεσίας και, βεβαίως, είναι σίγουρο ότι και η προσφορά του Βαγγέλη Βενιζέλου σ' αυτή τη φάση ήταν καθοριστικής σημασίας για την Κυβέρνηση και τη χώρα και είμαι σίγουρος ότι θα είναι καθοριστική και για το ΠΑΣΟΚ.

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι σημαντική, διότι οι προϋποθέσεις για να πάει η Ελλάδα μπροστά, θα έλεγα, είναι τρεις:

Πρώτα απ' όλα, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι το Κίνημα που παραμένει ο πυλώνας σταθερότητας, είναι το Κίνημα που αναγκάστηκε να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος. Ιστορικά, δεν αναλογούσε στο ΠΑΣΟΚ αυτή η ευθύνη, όμως, την ανέλαβε αυτή την ευθύνη τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια. Και επίσης, είναι εκείνο το Κίνημα που μπορεί και θα αναλαμβάνει τις εθνικές ευθύνες, τις πατριωτικές ευθύνες.

Και παράλληλα, είναι το Κίνημα, το οποίο πάντα μπορεί να καινοτομεί, να αλλάζει, να έχει τη βούληση να τα βάζει με αντιλήψεις, νοοτροπίες, με την έλλειψη θεσμών, με τα κατεστημένα, ώστε να μπορεί να αλλάζει προς το καλύτερο την Ελλάδα.

Προϋπόθεση για το δεύτερο είναι όλοι μας, ο καθένας μας, ως πολίτες, να είμαστε εμείς αυτοί που θα αλλάξουμε τη χώρα μας. Τη χώρα μας, δεν θα τη σώσει κανένας, ούτε απ' έξω, ούτε κάποιος σωτήρας, εάν εμείς οι ίδιοι δεν το αποφασίσουμε. Να αποφασίσουμε ως πολίτες, ο καθένας μας να κάνει την επανάστασή του.

Εγώ ελπίζω, με τη δική μου στάση, να δείχνω αυτό που έλεγε και ο Μαχάτμα Γκάντι παλιά, ότι την αλλαγή την κάνεις εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου. Και αυτό πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα. Αυτό, νομίζω, αποδείχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τη χθεσινή εκλογή και τη συμμετοχή του πολίτη, μια δημοκρατική διαδικασία, μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, που επιβεβαιώθηκε και χθες.

Και χαίρομαι για τη καθιέρωση αυτής της ανοιχτής δημοκρατικής συμμετοχικής διαδικασίας, που δείχνει την ανάγκη του πολίτη να έχει φωνή, αλλά δείχνει και την πρωτοπορία του ΠΑΣΟΚ και σε αυτό τον τομέα. Και θα έλεγα, μάλιστα, με μια αίσθηση δημοκρατίας, ελευθερίας και με έναν τόσο όμορφο, απλό και ανθρώπινο τρόπο. Ήταν ένας θετικός οιωνός για την πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Το τρίτο, βεβαίως, το οποίο δεν είναι μόνο στο δικό μας χέρι, είναι τι θα κάνει η Ευρώπη. Οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι καθοριστικές. Κοντά στις δικές μας εκλογές, θα έχουμε και στη Γαλλία εκλογές. Και εμείς - και εγώ προσωπικά - θέλω να ευχηθώ ότι θα δούμε εκεί μια προοδευτική Κυβέρνηση.

Μια Ευρώπη, η οποία δεν κοιτά μόνο την ανάγκη να υπάρχει υπευθυνότητα στη διαχείριση των δημοσιονομικών, κάτι στο οποίο βεβαίως συμφωνούμε, αλλά μια Ευρώπη που κοιτάει και την ανάπτυξη, και τον άνθρωπο, και την κοινωνική συνοχή.

Μια προοδευτική Ευρώπη είναι πάρα πολύ σημαντική. Και είναι σημαντικό η Ελλάδα να είναι μέρος αυτής της προοδευτικής Ευρώπης. Και αύριο, η Κυβέρνηση που θα προκύψει, να είναι μια προοδευτική Κυβέρνηση στη χώρα μας, η οποία θα μπορεί να έχει φωνή σ' αυτή την Ευρώπη που θα αλλάξει.

Για όλα αυτά, έχει αναλάβει σημαντικές ευθύνες και νέες ευθύνες ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Του εύχομαι τα καλύτερα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει και μαζί θα τα καταφέρουμε. Να είσαι καλά.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητέ Γιώργο, σ' ευχαριστώ πραγματικά για την προσφορά σου στην παράταξη, όπως είπα και χθες, για την απλότητα και την αισιοδοξία του χθεσινού και του σημερινού σου μηνύματος, για την ετοιμότητά σου να είσαι στο πλευρό της νέας ηγεσίας. Γιατί εσύ ως πολίτης, όπως λες τώρα, ξέρεις πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και ποιο είναι το βάρος που αναλαμβάνουμε εδώ.

Χθες, η βάση του ΠΑΣΟΚ μας έδωσε ένα μάθημα αντοχής, ελπίδας, προοπτικής. Και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες απέναντι στους πολίτες, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που στήριξαν την προσπάθειά μας, που μας έδωσαν φτερά πραγματικά. Γιατί υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, χθες αρχίσαμε να ανατρέπουμε στερεότυπα που είχαν αρχίσει να επιβάλλονται. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί τώρα μπαίνουμε στη μάχη των εκλογών, τώρα διαμορφώνονται οι νέοι συσχετισμοί, τώρα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις οι θεσμικές, οι πολιτικές, οι κοινωνικές, για να ξαναγράψουμε τους κανόνες λειτουργίας της πολιτείας, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ο στόχος μας είναι πολύ μεγάλος, πρέπει να ξανασυντάξουμε τη χώρα μας, γιατί πρέπει να προσφέρουμε στον πολίτη τη βεβαιότητα ότι δεν θα ξαναϋποστεί αυτά που υπέστη, ότι δεν θα ξαναγίνουν τα ίδια λάθη, δεν θα υπάρξουν οι ίδιες διολισθήσεις, δεν θα υπάρξει η ίδια αρνητική εμπειρία.

Τώρα είμαστε, όμως, πραγματικά στο μεταίχμιο. Είμαστε στο σημείο όπου η κρίση αρχίζει να συναντά την ελπίδα, την προοπτική. Και αυτή την ευκαιρία πρέπει να την αδράξουμε και να την αξιοποιήσουμε. Έχουμε, όπως είπε ο Γιώργος, έναν πολύ καλό οιωνό: τη χθεσινή διαδικασία. Έχουμε μια τεράστια ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας κι ένα πεδίο το οποίο είναι δημιουργικό, ιστορικό, γιατί πρέπει να ξαναγνωριστούμε, πρέπει να οργανώσουμε, να επανιδρύσουμε την παράταξή μας, τη χώρα μας και πρέπει να επανιδρύσουμε και την Ευρώπη.

Πράγματι, η Ευρώπη είναι μονόχρωμη, συντηρητική, τα αντανακλαστικά της έχουν ατονήσει, πουθενά αλλού όμως δεν μπορούμε να βρούμε ένα τόσο πρόσφορο πλαίσιο για να διαμορφώσουμε και πάλι προοδευτικούς συσχετισμούς. Μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα πετύχουμε το στόχο αυτό, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.

Και βεβαίως, θέλουμε αυτό να ισχύσει και σε άλλες χώρες. Θέλουμε όλα τα σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά κόμματα να έχουν την καλύτερη δυνατή επίδοση, αλλά να επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα τους ως κόμματα σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά. Δηλαδή δεν αρκεί η δήλωση, πρέπει και η σκέψη και η πράξη να αποδίδει αυτήν την ιδιότητα κι αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Θέλω να ευχηθώ στο Γιώργο Παπανδρέου τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία σε όλα τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί. Είναι για μας πολύ σημαντικό να έχουμε δίπλα μας τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ως νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα στηρίξω απολύτως την Προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε όλες της τις πρωτοβουλίες.

Η διεθνής διάσταση του ΠΑΣΟΚ, οι διεθνείς του σχέσεις, παίζουν πάντα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, διότι εάν δεν αντιλαμβανόμαστε τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς συσχετισμούς δεν μπορούμε να κάνουμε επιτυχείς και ασφαλείς επιλογές για την ίδια μας την πατρίδα.

Η παράταξη αυτή -η παράταξη του Χαρίλαου Τρικούπη, του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Νικόλαου Πλαστήρα, του Γεωργίου Παπανδρέου, του Ανδρέα Παπανδρέου- είναι μια παράταξη που σήκωσε τα βάρη και τις ευθύνες των δύσκολων περιστάσεων, γιατί υπάρχει υπέρ του λαού και του έθνους. Και αυτή μας τη βασική ιδιότητα, τη βασική μας αποστολή θα την τιμήσουμε.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ