Δεν θα γίνει ούτε σήμερα το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ -Τι τρέχει

Η τηλεφωνική επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζεφ, η οποία θα «ξεκλείδωνε» οριστικά την συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων είχε προαναγγελθεί από την Τετάρτη, αλλά δεν έγινε ούτε την Πέμπτη ούτε σήμερα Παρασκευή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί και με τις δύο πιθανές ονομασίες -(Severna Makedonija και Nova), αλλά διατυπώνονται ακόμη ενστάσεις στα Σκόπια για τις υποχωρήσεις που πρέπει να κάνουν. Το πρόβλημα του Ζόραν Ζάεφ οξύνεται μετά την ανυποχώρητη στάση του σκοπιανού προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος δεν δέχεται ονομασία erga omnes ούτε συνταγματική αναθεώρηση για το όνομα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος εξηγεί ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη άσκηση ενώπιον της οποίας βρίσκεται ο Ζοραν Ζάεφ καθώς πρέπει από τη μία να συμβιβαστεί και από την άλλη να βρει ικανοποιητικές λύσεις σε όσους θέτουν θέμα αξιοπρέπειας για τους πολίτες της ΠΓΔΜ.


Μέχρι να διαμορφωθεί το κλίμα σε κοινή γνώμη και αντιπολίτευση ενδεχομένως να χρειαστούν κάποια 24ωρα ακόμα. Πάντως η προς ώρας καθυστέρηση δεν προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς θεωρούν πως ο Ζάεφ έχει το περιθώριο να διαχειριστεί τον συμβιβασμό.


Αντίθετα αν μέχρι την αρχή της εβδομάδας δεν έχει επισφραγιστεί η συμφωνία διά των δύο πρωθυπουργών τότε τα περιθώρια στενεύουν και λιγοστεύουν οι πιθανότητες.

Δύσκολη μέρα για τον Ζάεφ

Ας σημειωθεί ότι σήμερα στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προχωρά σε ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος με 3 νέους υπουργούς και 4 νέους υφυπουργούς, διαδικασία που απαιτεί μαραθώνιο ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας.

Τέλος η Μακεδονία του Ίλιντεν

Ο κ. Ζάεφ χθες, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, υποχρεώθηκε να παραδεχθεί και δημοσίως ότι η πρόταση για «Ilindenska Makedonija» έχει καταρρεύσει οριστικά.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας κι εγώ συμφωνήσαμε στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν”. Καταλήξαμε ότι πρέπει να μεταφέρουμε την πρόταση στις χώρες μας, ώστε να δούμε αν γίνεται αποδεκτή. Δεν έγινε αποδεκτή θετικά στην Ελλάδα. Και από τη στιγμή που η αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση, δεν θα συζητήσουμε ξανά για τη “Μακεδονία του Ιλιντεν”», είπε ο κ. Ζάεφ.

Ωστόσο, ο κ. Ζάεφ επέμεινε και χθες ότι Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση λύσης. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη βλάψουμε τη διαδικασία», προσέθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σημείωσε χθες και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση. Ο κ. Κατρούγκαλος είπε (Θέμα 104,6) ότι η Αθήνα θα αναμένει πρώτα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει στην ΠΓΔΜ και, μετά, θα φέρει την όποια συμφωνία στη Βουλή.

Τζανακόπουλος: Μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα

«Μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα» δήλωσε σήμερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και τόνισε, για μία ακόμα φορά, ότι οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης είναι το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση».
Ερωτηθείς για τη στάση του υπουργού 'Αμυνας, Πάνου Καμμένου, είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να θέσει θέμα δεδηλωμένης» και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αρραγής και συμπαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σκοπιανό τηλεφώνημα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ