Tρίζει η καρέκλα του Ραχόι -Αρχισε στην ισπανική Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης μομφής - iefimerida.gr

Tρίζει η καρέκλα του Ραχόι -Αρχισε στην ισπανική Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης μομφής

Η ανησυχία είναι έκδηλη στο πρόσωπο του Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άρχισε σήμερα στην ισπανική βουλή η κρίσιμη για το μέλλον του Μαριάνο Ραχόι συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν εναντίον του οι Σοσιαλιστές.

Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για αύριο και το μεγάλο ερώτημα είναι αν το Σοσιαλιστικό κόμμα θα κατορθώσει να συσπειρώσει τις απαιτούμενες 176 ψήφους για την καταψήφιση της κυβέρνησης.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε την Παρασκευή μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος κατά την ολοκλήρωση της δίκης για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, την «υπόθεση Γκιουρτέλ».

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεζ, που ευελπιστεί να διαδεχθεί τον Ραχόι, θα ανέβει στο βήμα το μεσημέρι για να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, στην περίπτωση που καταφέρει να πάρει την θέση του νυν πρωθυπουργού της Ισπανίας.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεζ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Οι πολιτικοί αναλυτές έδιναν στις αρχές της εβδομάδας πενιχρές πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση μομφής, αλλά ο άνεμος έχει αλλάξει στην Μαδρίτη, με την εφημερίδα El Mundo να αναφέρεται «στην πρώτη πρόταση μομφής της δημοκρατίας που έχει πιθανότητες να εγκριθεί».

Μαζί με τους δικούς 83 βουλευτές ο Σάντσεθ μπορεί να υπολογίζει ότι συνολικά μέχρι και 175 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, εάν περιληφθεί η ψήφος των βουλευτών των Podemos, των καταλανών αυτονομιστών και πολλών ακόμη βουλευτών τοπικών κομμάτων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τύπου. Δηλαδή, μία ψήφος λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων.

Κλειδί η στάση των Βάσκων

Η τύχη του Ραχόι, όπως και στην ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα, θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Εθνικιστικού Βασκικού Κόμματος (PNV, 5 βουλευτές), που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή του, αλλά είναι πιθανόν να δώσει τις ψήφους του στο PSOE με το οποίο συγκυβερνά στη Χώρα των Βάσκων.

Το κόμμα των Ciudadanos (32 βουλευτές) του Άλμπερτ Ριβέρα έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να υποστηρίξει την πρόταση μομφής, διότι επιδιώκει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεδομένων των αυξημένων ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο σε περίπτωση αποτυχίας της σημερινής πρότασης μομφής να καταθέσει δική του, ειδικά σχεδιασμένη ώστε να προκαλέσει προσφυγή στις κάλπες.

Εάν περάσει πάντως η πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών ο Ραχόι θα καθαιρεθεί αυτομάτως και ο Σάντσεθ θα αναλάβει, επίσης αυτομάτως, την πρωθυπουργία. Αλλά ακόμη κι αν ο Ισπανός πρωθυπουργός επιβιώσει, θα είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, σε κάθε περίπτωση πολύ αποδυναμωμένος πολιτικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ισπανία Μαριάνο Ραχόι Πέδρο Σάντσεζ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ