Θρίλερ με την απόφαση για χαλάρωση των capital controls λόγω Ιταλίας -Οι αλλαγές, αύξηση ορίου ανάληψης στα 5.000 ευρώ - iefimerida.gr

Θρίλερ με την απόφαση για χαλάρωση των capital controls λόγω Ιταλίας -Οι αλλαγές, αύξηση ορίου ανάληψης στα 5.000 ευρώ

Ανάληψη από ΑΤΜ /Φωτογραφία Αρχείου: Intime News
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Από σαράντα κύματα πέρασε η Απόφαση για τη νέα χαλάρωση των capital controls, καθώς ο σεισμός στις αγορές λόγω της κρίσης στην Ιταλία προβλημάτισε για το αν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια νέα αύξηση του ορίου αναλήψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από διαβούλευση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, αποφασίστηκε να προωθηθεί η Υπουργική Απόφαση, αλλά με ισχύ από την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να σταθμιστούν οι κίνδυνοι και οι όποιες ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις.

Τράπεζες, Τράπεζα της Ελλάδας και υπουργείο Οικονομικών είχαν συναποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει το επόμενο βήμα για τη χαλάρωση των capital controls, με στόχο να σταλεί και μήνυμα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Ο σεισμός στις αγορές λόγω Ιταλίας σήμανε συναγερμό και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σκέψη να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας η έκδοση της νέας Υπουργικής Απόφασης για ευνόητους λόγους. Χθες το απόγευμα το θέμα επανεξετάστηκε, καθώς εκτιμήθηκε ότι αν μείνει τελικά στο συρτάρι η Απόφαση για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, θα προκληθεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού αγορές και καταθέτες θα το εισέπρατταν ως δείγμα αβεβαιότητας. Η λύση που αποφασίστηκε είναι στη λογική «και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εξ αποστάσεως συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, αποφασίστηκε και υπογράφηκε δια περιφοράς η Απόφαση για τη χαλάρωση των capital controls, αλλά με μια ασφαλιστική δικλείδα: δεν θα ισχύσει από τις αρχές Ιουνίου, αλλά από τις αρχές Ιουλίου, έτσι ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για να σταθμιστούν ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις.

Το θρίλερ αυτό αποτελεί μια ακόμα πτυχή του σήριαλ για το κατά πόσο η ελληνική οικονομία είναι επαρκώς θωρακισμένη ή χρειάζεται κάποιου είδους προληπτική γραμμή προστασίας, όπως έχει ζητήσει εδώ και μήνες ο Διοικητής της ΤτΕ αλλά και αξιωματούχοι της ΕΚΤ, έχοντας κατά νου αναταράξεις ανάλογες με αυτές των τελευταίων ημερών. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η ύπαρξη «ομπρέλας» αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, δηλαδή στην προστασία από έκτακτα γεγονότα, που «ερεθίζουν» τις αγορές και στρέφουν τα βέλη τους στους πιο αδύναμους κρίκους, όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο ισχύον καθεστώς είναι οι εξής:

  1. Το μηνιαίο όριο αναλήψεων αυξάνεται στα €5.000 από τα €2.300 που είναι σήμερα.
  2. Το ποσό σε μετρητά που μπορεί να έχει κάποιος όταν φεύγει στο εξωτερικό αυξάνεται στα €3.000 από €2.300 σήμερα (ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι).
  3. Τα τραπεζικά υποκαταστήματα αποκτούν τη δυνατότητα να εγκρίνουν συναλλαγές για νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων ως €40.000 (από €20.000 σήμερα) ανά πελάτη την ημέρα, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση των επιτροπών κλπ.
  4. Επιτρέπονται ηλεκτρονικές συναλλαγές προς το εξωτερικό μέχρι του ποσού των €4.000 ανά δίμηνο από €2.000 ανά δίμηνο που ισχύει σήμερα (μεταφορές χρημάτων, εμβάσματα κλπ).
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ capital controls μετρητά αναλήψεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ