Αγωνία για Ιταλία: Νέα προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης από Λέγκα και 5 Αστέρια - iefimerida.gr

Αγωνία για Ιταλία: Νέα προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης από Λέγκα και 5 Αστέρια

O εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη λύση που θα οδηγήσει στην άρση του πρωτοφανούς πολιτικού, θεσμικού και οικονομικού αδιεξόδου αναζητούν στην Ιταλία με ανοικτά όλα τα σενάρια, από πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο μέχρι και νέα εντολή σε 5 Αστέρια και Λέγκα.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι επισκέφτηκε νωρίς το πρωί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και μετά την άτυπη συνάντησή τους αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις για να επιστρέψει στη Βουλή.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με τις επιπτώσεις να γίνονται αισθητές στις διεθνείς χρηματαγορές και ακόμη και την Ουάσιγκτον να ανησυχεί. «Παρακολουθούμε πολύ στενά τι γίνεται στην Ιταλία», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών ΜΜΕ, που επικαλούνται κοινοβουλευτικές πηγές, ο Κοταρέλι δυσκολεύεται να συγκροτήσει την κυβέρνηση τεχνοκρατών, καθώς αρνούνται αρκετά επιφανή πρόσωπα να μετάσχουν στο υπουργικό συμβούλιο. Όμως ο σχηματισμός έστω προσωρινής κυβέρνησης είναι επιτακτική ανάγκη καθώς στις 8 Ιουνίου ο Καναδάς θα φιλοξενήσει τη σύνοδο G7 (των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ιταλία), στις 10 Ιουνίου διεξάγονται δημοτικές εκλογές σε 783 δήμους της χώρας, στις 28 ακολουθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ και στις 11 Ιουλίου η σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Στη διάρκεια του χθεσινού χαοτικού 24ωρου ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση να ξαναρχίσουν όλα από εκεί που σταμάτησαν με το βέτο του Ματαρέλα στον διορισμό του Πάολο Σαβόνα στο υπουργείο Οικονομικών: δηλαδή με έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τη Λέγκα του Βορρά. Την πρόταση υποστηρίζει και η επικεφαλής των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας (FDI) που μετείχαν στο μπλόκο της κεντροδεξιάς στις εκλογές του Μαρτίου. Η Τζόρτζια Μελόνε απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της χώρας να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είτε στην κεντροδεξιά είτε στο συνασπισμό Λέγκας-Πεντάστερων με τη στήριξη του κόμματός της.

Εκεί, λοιπόν, που όλα έδειχναν ότι θα καταψηφιστεί η κυβέρνηση Κοταρέλι και οι Ιταλοί θα επιστρέψουν στις κάλπες -ενδεχομένως στις 29 Ιουλίου, όπως πρότεινε το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα -πρόταση που φάνηκαν στην αρχή να αποδέχονται ο Ματέο Σαλβίνι κι ο Λουίτζι ντι Μάιο, τώρα φαίνεται πώς όλα είναι πάλι στο τραπέζι. Ο Ντι Μάιο τείνει κλάδο ελαίας στο προεδρικό μέγαρο, βάζει στο αρχείο την πρόταση παραπομπής του Προέδρου και δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί αν επιστραφεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους πεντάστερους και τη Λέγκα.

«Πετάει» η Λέγκα σε τελευταία δημοσκόπηση

Αλλά ο Ματέο Σαλβίνι, που κάνει προεκλογική καμπάνια στη Σιένα, προτιμά προσφυγή στις κάλπες -όχι όμως τον Ιούλιο για να μη χαλάσουν «τα μπάνια του λαού», αφού ελπίζει, βάσιμα, ότι θα βγει ενισχυμένος: Δημοσκόπηση του SWG που διενεργήθηκε στο διάστημα 23-28 Μαϊου δείχνει ότι η Λέγκα του Σαλβίνι καλπάζει στο 27,5% -δέκα μονάδες πάνω από το ποσοστό (17,4%) που έλαβε στις εκλογές του Μαρτίου, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων υποχώρησε ελαφρά στο 29,5% (από 32,7%) τον Μάρτιο. Ισχυρότερη από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αναδεικνύεται στην ίδια δημοσκόπηση η Κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα) με ποσοστό 19,4%.

Ο Σαλβίνι τα είχε βρει με τους Πεντάστερους, όταν συνέταξαν το πρόγραμμα για την κυβέρνηση συνασπισμού που οραματίζονταν, αλλά δεν αποκλείεται στις εκλογές να επιστρέψει στην κεντροδεξιά συμμαχία, όπου μετέχει και η φιλοευρωπαϊκή Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Είναι ζωτικής σημασίας με ποιον θα πάει στις εκλογές ο Σαλβίνι», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, Τζιοβάνι Ορσίνα. «Αν πάει με την Forza Italia θα γίνει μια προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ του κατεστημένου και της ψήφου διαμαρτυρίας. Αν πάει με τα Πέντε Αστέρια, θα είναι μια μετωπική σύγκρουση με το κατεστημένο».

Η λύση του δράματος ίσως να απέχει ακόμη, σχολιάζουν ιταλικά ΜΜΕ, αλλά θα πρέπει να βρεθεί γρήγορα…

Κάποια αισιοδοξία επέστρεψε, πάντως, σήμερα στις αγορές με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να κινείται σε θετικό έδαφος και το σπρεντ και το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να υποχωρεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ