Le Monde: Ο τεχνοκράτης που όρισε ο Ματαρέλα θα ενισχύσει περισσότερο τους λαϊκιστές - iefimerida.gr

Le Monde: Ο τεχνοκράτης που όρισε ο Ματαρέλα θα ενισχύσει περισσότερο τους λαϊκιστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δίνοντας εντολή σε έναν πρώην οικονομολόγο του ΔΝΤ να σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ενδέχεται να εμβαθύνει τον ευρωσκεπτικισμό των Ιταλών, γράφει η Le Monde στο σημερινό κύριο άρθρο της.

Και προσθέτει: «Η επιλογή αυτή ενέχει την απειλή να μετακυλιστεί η ιταλική κρίση στο σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η πολιτική κρίση στην Ιταλία δεν έχει τέλος. Ξεκίνησε ως πολιτική κρίση, μετασχηματίστηκε σε θεσμική κρίση και τώρα κινδυνεύει να μεταφερθεί στο σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αρνούμενος να αποδεχθεί ως πρωθυπουργό τον άνθρωπο που πρότεινε ο συνασπισμός της Λίγκα (ακροδεξιά) και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (αντισύστημα), επειδή ήταν ανοιχτά αντίθετος με το ευρώ, ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα άλυτο πρόβλημα: από τη μια να δεχτεί να αφήσει την οικονομία στα χέρια του Πάολο Σαβόνα ξέροντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια βραχυπρόθεσμη ευρωπαϊκή κρίση, αφού οι ενστάσεις του για το ευρώ ήταν δημόσιες. Και από την άλλη, να χρησιμοποιήσει το βέτο του σε αυτή την επιλογή και να ανοίξει το δρόμο σε μια περίοδο αβεβαιότητας και νέων εκλογών.


Ανάμεσα στα δύο κακά, ο ιταλός πρόεδρος επέλεξε το λιγότερο κακό, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωζώνη.


Ωστόσο, επιλέγοντας έναν τεχνοκράτη του ΔΝΤ ο Ματαρέλα ενδέχεται αν αποτύχει σε όλα τα μέτωπα. Από τη μια, ασκώντας το δικαίωμα που του δίνει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος δίνει την αίσθηση στους ψηφοφόρους των αντισυστημικών κομμάτων ότι δεν σέβεται την ψήφο τους.


Και από την άλλη, δίνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Κάρλο Κοταρέλι, έναν πρώην οικονομολόγο του ΔΝΤ, ο οποίος ενσαρκώνει την λογική της λιτότητας, κινδυνεύει να εμβαθύνει τον ευρωσκεπτικισμό, την ώρα που όλο και περισσότεροι Ιταλοί κατηγορούν το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες ότι αποφασίζουν για την τύχη τους. Αυτή η επιλογή του Κοταρέλι υπάρχει κίνδυνος να αυξήσει την δυναμική της Λίγκας στις νέες εκλογές, η οποία πήρε κι άλλα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Le Monde: Ο τεχνοκράτης που όρισε ο Ματαρέλα θα ενισχύσει περισσότερο τους λαϊκιστές | iefimerida.gr 0

Οι αγορές το κατάλαβαν. Αντί να τις καθησυχάσει, η επιλογή του Κοταρέλι και η προοπτική των νέων εκλογών που θα αυξήσουν ενδεχομένως τα ποσοστά της Λίγκας, ανέβασαν τα σπρεντ στα ουράνια. Το κόκκινο καμπανάκι για την εμπιστοσύνη των αγορών έφτασε την Δευτέρα στο υψηλότερο σημείο από το 2013. «Οι εκλογές θα είναι δημοψήφισμα, ο λαός και η πραγματική ζωή θα αντιμετωπίσουν τις παλιές κάστες και αυτούς τους κυρίους με τα σπρεντ!», δήλωσε φανφαρόνικα ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λίγκας (ακροδεξιά).


Ελάχιστες είναι οι ελπίδες να σταματήσει ο μαύρος κατήφορος. Αναγκαίο είναι οι ευρωπαίοι να αποφύγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά δίνοντας μαθήματα στους Ιταλούς. Η ΕΕ έχει μεγάλη ευθύνη για την ιταλική κρίση, ειδικά γιατί δεν συμπαραστάθηκε στην Ιταλία στο μεταναστευτικό. Πρέπει τώρα η ΕΕ να πείσει τους ιταλούς ψηφοφόρους, χωρίς να τους προσβάλλει, ότι οι δήθεν αντισυστημικές θέσεις των υποψηφίων θα σκοτώσουν την ιταλική οικονομία και κατά συνέπεια το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αφού οι επόμενες εκλογές θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος εναντίον του ευρώ.


Υπάρχει και το παράδειγμα της Ελλάδας. Αφού εξέφρασαν την αγανάκτησή τους απέναντι στις Βρυξέλλες οι Ελληνες τελικά άλλαξαν γνώμη το 2015, και εκτίμησαν ότι η έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα παρά θα έδινε λύσεις. Αυτό το παράδειγμα καλό είναι να το μελετήσουν στην ΕΕ. Ανάμεσα στο φόβο να εγκαταλείψουν την Ευρώπη και τον θυμό εναντίον της, ποιό συναίσθημα θα νικήσει; Οι Ιταλοί θα το επιλέξουν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Le Monde Ιταλία κρίση λαϊκιστές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ