Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ετοιμάζεται πυρετωδώς για δήμαρχος Βαρκελώνης - iefimerida.gr

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ετοιμάζεται πυρετωδώς για δήμαρχος Βαρκελώνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρότι δεν το έχει επισήμως δηλώσει, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας ενεργοποιείται στις ελίτ της Καταλονίας και προετοιμάζει την υποψηφιότητά του στον δήμο Βαρκελώνης.


Ο Μανουέλ Βαλς θα κάνει επίσημη ανακοίνωση στα μέσα Ιουλίου, αλλά κάθε φορά που έχει την ευκαιρία εξηγεί ότι αυτή η μάχη τον ενδιαφέρει και ότι είναι ένα εξαιρετικό στοίχημα. «Ενας Γάλλος δήμαρχος της Βαρκελώνης, αυτό θα ενσάρκωνε πραγματικά την Ευρώπη», έχει δηλώσει, προκειμένου να τον υποστηρίξει, ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.


Από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση στην Καταλονία, το περασμένο φθινόπωρο, ο Μανουέλ Βαλς βρίσκεται συνεχώς στην Ισπανία. Το στρατόπεδο που υποστηρίζει είναι αυτό που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας και είναι πιθανόν να είναι υποψήφιος δήμαρχος το 2019 υποστηριζόμενος από το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos. Ο Βαλς γεννήθηκε στην Βαρκελώνη και εκεί ζει ακόμη η αδελφή του και πολλοί συγγενείς του.


Πριν από τρεις εβδομάδες, και ενώ δεχόταν ένα βραβείο από μια ένωση κατά της ανεξαρτησίας, ο Μανουέλ Βαλς έκανε ένα ακόμη βήμα προς την υποψηφιότητά του. «Μπορείτε πάντα να στηρίζεστε σε μένα για αυτή τη μάχη», είπε, σε τέλεια ισπανικά με καταλανική προφορά.
Προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητά του, ο Μανουέλ Βαλς συναντά πολύ κόσμο. Γνωρίζει καλά τις ελίτ της Καταλονίας. Την περασμένη εβδομάδα είχε συνάντηση με πολλούς δημάρχους της περιοχής και δείπνησε με τον διευθυντή της καθημερινής εφημερίδας La Vanguardia. Ο Γάλλος βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός συνομίλησε και με αρκετούς βιομηχάνους οι οποίοι βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητά του, ενώ έχει και ομάδα που του ετοιμάζει σημειώματα και τον συμβουλεύει.


Η υποψηφιότητά του αρχικά έκανε πολλούς στην Βαρκελώνη να χαμογελάσουν, αλλά πλέον όλοι την παίρνουν πάρα πολύ σοβαρά. Επειδή οι δημοτικές εκλογές γίνονται με απλή αναλογική, μια νίκη του Μανουέλ Βαλς είναι πολύ πιθανή. Θα μπορούσε, σε κάθε περίπτωση, να συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλιστές ή την Δεξιά. Οι πρώτες, εσωτερικές δημοσκοπήσεις είναι καλές. Το μόνο αγκάθι για τον Βαλς είναι ότι έχει την εικόνα του ξενόφερτου.
Ηδη, η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου εξέφρασε τον θυμό της στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1. «Απέτυχε στη Γαλλία και τώρα έρχεται σε μας», δήλωσε η δήμαρχος που εξελέγη με την στήριξη των Podemos.

«Δεν πάτησε ποτέ το πόδι του έξω και δεν γνωρίζει τα προβλήματα της Βαρκελώνης», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι η Βαρκελώνη δεν χρειάζεται πολιτικούς από «δεύτερο χέρι».

Βρισιές στον Βαλς από την αριστερά και δεξιά

Η ανακοίνωση μιας πιθανής υποψηφιότητας του Μανουέλ Βαλς προκάλεσε πανικό στην ισπανική αριστερά. «Είναι λογικό να μπαίνεις σε μια περιπέτεια απόλυτου αλεξιπτωτισμού και να πηδάς από το γαλλικό πλοίο στις δημοτικές εκλογές της Βαρκελώνης του 2019;» διερωτάται ο αριστερός Alfred Bosch, πρώην υποψήφιος δήμαρχος της πόλης για την Αριστερά, σε ένα σημείωμα στο μπλογκ του με τίτλο «Ακου, Μανουέλ Βαλς».
«Μανουέλ, ξέρετε ότι το 2019 οι δήμαρχοι εκλέγονται; Εσείς που υπήρξατε δήμαρχος του Εβρύ, νομίζετε ότι είναι έξυπνο να εισάγουμε υποψηφίους οι οποίοι δεν γνωρίζουν την πόλη, δεν έζησαν ποτέ εδώ και δεν συμμετείχαν σε καμία δημόσια συζήτηση για τα τοπικά θέματα; Δεν νομίζετε ότι ένας πολιτικός από τον πλανήτη Αρη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες;», προσθέτει.

Ο Xavier Domenech, εκπρόσωπος των Podemos, τον κατήγγειλε για «πολιτικάντικη κίνηση». «Είναι μια εντελώς συμφεροντολογική κίνηση του Μανουέλ Βαλς του οποίου η πολιτική καριέρα κατέρρευσε στη Γαλλία και ελπίζει να ξαναμπεί στις ειδήσεις», δήλωσε.


Επίσης, ο τομεάρχης οικονομικών του Σοσιαλιστικού κόμματος, Manuel Escudero, δήλωσε από την πλευρά του ότι «η σκληρή λιτότητα» που επέβαλε η κυβέρνηση Μανουέλ Βαλς κατέστρεψαν την Γαλλία.
Αλλά και στην ισπανική δεξιά η υποδοχή στον Μανουέλ Βαλς δεν ήταν θερμή. «Κάνει λάθος αν βλέπει στον δήμο της Βαρκελώνης τον τρόπο να συνεχίσει τον διάλογο για την ταυτότητα. Το να διοικείς έναν δήμο σημαίνει ότι έχεις λύσει τα προβλήματα των πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΡ [Λαϊκό κόμμα] της Καταλονίας, Xavier García Albiol.

Σαστισμένοι οι πολίτες

Στους δρόμους της Βαρκελώνης πολλοί κάτοικοι δείχνουν σκεπτικοί για την υποψηφιότητά του, σύμφωνα με την Europe 1. «Για να ασχοληθείς με τα τοπικά, πρέπει να είσαι στο δρόμο, να γνωρίζεις την πόλη και τα προβλήματα των ανθρώπων. Αυτός ο κύριος μπορεί να γνωρίζει την γαλλική πόλη Εβρύ [ήταν για χρόνια δήμαρχος στο Εβρύ ο Βαλς], αλλά δεν νομίζω ότι γνωρίζει την Βαρκελώνη», δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1 ο Jordi, ένας ψηφοφόρος που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ