Πόσες ώρες πρέπει να εργαστεί κανείς στην Ελλάδα για να αγοράσει ένα iPhone X και πόσες σε άλλες χώρες - iefimerida.gr

Πόσες ώρες πρέπει να εργαστεί κανείς στην Ελλάδα για να αγοράσει ένα iPhone X και πόσες σε άλλες χώρες

Η Αθήνα στην 53η θέση μεταξύ 77 μητροπόλεων ως προς την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το διεθνές οικονομικό κέντρο της Ελβετίας, η Ζυρίχη, παραμένει η πιο ακριβή μεγάλη πόλη, ενώ η φθηνότερη παραμένει το Κάιρο, η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, όπως διαπιστώνει η ετήσια κατάταξη 77 μητροπολιτικών περιοχών της ελβετικής τράπεζας UBS.

Ωστόσο το Λος Άντζελες είναι η πόλη με την μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στον κόσμο σε σχέση με τον μισθό του μέσου εργαζόμενου καθώς οι κάτοικοί του έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη σχεδόν κατά ένα τέταρτο σε σχέση με τους Νεοϋορκέζους, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία χρησιμοποιεί τη Νέα Υόρκη ως βάση των συγκρίσεων.

Παρά τους υψηλούς μισθούς που απολαμβάνουν πολλοί κάτοικοι της Ζυρίχης όμως, η ελβετική πόλη έρχεται δεύτερη σε αγοραστική δύναμη ακολουθώντας την μητρόπολη της Καλιφόρνιας, ενώ η Νέα Υόρκη βρίσκεται στη δέκατη θέση και το Λονδίνο στην 23η.

Σε ένα υποσύνολο δεδομένων που αφορούν 11 μεγάλες πόλεις, η έρευνα της UBS εξέτασε σε ποιά πόλη οι αποκαλούμενοι millennials (η γενιά της χιλιετίας) μπορούν ευκολότερα να αποκτήσουν ένα ''πακέτο'' από βασικά προϊόντα, περιλαμβανομένων ενός iPhone της Apple, ενός laptop και μια συνδρομή στο συνδρομητικό online κανάλι Netflix.

Πόσες ώρες πρέπει να εργαστεί κανείς στην Ελλάδα για να αγοράσει ένα iPhone X και πόσες σε άλλες χώρες | iefimerida.gr 0

Ο διαδραστικός χάρτης της UBS

Νικητής ήταν, όλως παραδόξως, το πανάκριβο Χονγκ Κονγκ.

Εξάλλου, ένα ζευγάρι που προγραμματίζει μια νυχτερινή έξοδο την Παρασκευή, για δείπνο με κρασί και στη συνέχεια κινηματογράφο, θα πληρώσει ακριβότερα στο Τόκιο, τη Νέα Υόρκη και τη Στοκχόλμη, ενώ τις καλύτερες τιμές θα βρει στην Πράγα, την Πόλη του Μεξικού και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η Αθήνα

Η Αθήνα βρίσκεται στην 37η θέση ως προς τις τιμές, στην 52η θέση ως προς τα καθαρά εισοδήματα και στην 53η θέση ως προς την αγοραστική δύναμη.

Με τη μέθοδο των συγκρίσεων η UBS δείχνει ότι ένας εργαζόμενος στην Αθήνα πρέπει να δουλεύει 43,9 λεπτά για να αγοράσει ένα Big Mac, ενώ όταν η σύγκριση γίνεται για ένα iPhonex η διαφορά είναι συντριπτική. 261,9 ώρες δουλειάς στην Αθήνα, 54,1 ώρες στην Νέα Υόρκη.

Οι συγκρίσεις με μια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που έχει περάσει και από τη βάσανο των μνημoνίων, τη Λισαβόνα δείχνουν ότι η αγοραστική δύναμη των κατοίκων της Αθήνας είναι μικρότερη. Για την αγορά ενός Big Mac στην Αθήνα χρειάζονται 43,9 λεπτά εργασίας και στη Λισαβόνα 36,3 λεπτά. Για την αγορά του iPhonex στη Λισαβόνα ένας εργαζόμενος πρέπει να δουλεύει 223,2 ώρες.

Aκόμη όμως και στο Βουκουρέστι η αγοραστική δύναμη είναι μεγαλύτερη. 40,2 λεπτά εργασίας για το Big Mac αλλά για το Iphonex οι κάτοικοι της πρωτεύσουσας της Ρουμανίας θα πρέπει να πληρώσουν τις αποδοχές 395,7 ωρών εργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ UBS μητροπόλεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ