Ιταλία: Σέρτζιο Ματαρέλα, ο ήσυχος πρόεδρος που έβαλε φρένο στον λαϊκισμό - iefimerida.gr

Ιταλία: Σέρτζιο Ματαρέλα, ο ήσυχος πρόεδρος που έβαλε φρένο στον λαϊκισμό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα, 77 ετών, πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας, είναι ένας ήρωας για πολλούς.

Κλεισμένος στο υπέροχο προεδρικό παλάτι Quirinal, στον έβδομο λόφο της Ρώμης, έχει γύρω του κάποιους συμβούλους και έναν γενικό γραμματέα στη διάθεσή του. Αλλά πολιτικά είναι μόνος αυτή τη στιγμή στην Ιταλία. Από τις 4 Μαρτίου, δηλαδή από την ημέρα που στις εκλογές θριάμβευσαν οι λαϊκιστές στην Ιταλία, αυτός ο διακριτικός πολιτικός, χήρος εδώ και έξι χρόνια και πατέρας τριών παιδιών που ζουν στην Σικελία, έγραψε σελίδες ιστορίας στη χώρα του.

Ιταλία: Σέρτζιο Ματαρέλα, ο ήσυχος πρόεδρος που έβαλε φρένο στον λαϊκισμό | iefimerida.gr 0


Ο Ματαρέλα είναι αριστερός καθολικός και διατήρησε άριστες σχέσεις, στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του, με τις κυβερνήσεις του Ματέο Ρέντσι και του Πάολο Τζεντιλόνι. Αλλά μετά τις πρόσφατες εκλογές, ο ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας δεν έχει πολιτικούς συμμάχους: το Δημοκρατικό κόμμα κατέρρευσε στις εκλογές του Μαρτίου (18%), σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες και δεν είναι πλέον σε θέση να του προσφέρει κάποιο στήριγμα. Επομένως, είναι μόνος. Και αποφάσισε να δώσει όσο χρόνο χρειάζεται, επί 80 ημέρες, στους δύο νικητές των εκλογών, τον Λουίτζι ντι Μάιο και τον Ματέο Σαλβίνι.

Εκπλήρωσε χωρίς κανένα λάθος τον ρόλο του. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τους Ιταλούς. Με την ελαφρά κυρτωμένη σιλουέτα του, τα αχνά γαλάζια μάτια του, την διακριτικότητά και λεπτότητά του τον εκπροσωπεί ένα είδος «αντι-Ιταλού», ένα είδος «αντι-Μπερλουσκόνι» σίγουρα, ιδιαίτερα αγαπητού στον «popolino», στον «απλό λαό», ο οποίος μιλάει για εκείνον με την έκφραση «piccolo presidente», ο «μικρός πρόεδρος», ένας πολιτικός αυθεντικός και ανθρώπινος. Ο Ματαρέλα έζησε πολλές λύπες, όπως η δολοφονία του αδελφού του, ο οποίος ήταν περιφερειάρχης στην Σικελία, από την Μαφία, τον Ιανουάριο του 1980.

Αυτός ο ήρεμος άνθρωπος του Quirinal, ενισχυμένος από την αγάπη του λαού, κατόρθωσε να επιβάλλει στον υποψήφιο πρωθυπουργό των λαϊκιστικών κομμάτων, τον καθηγητή Τζιουζέπε Κόντε, αυτό που ήθελε: ο Κόντε επιβεβαίωσε την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ιταλίας, την αφοσίωσή του στο ΝΑΤΟ και την θέλησή του να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Τα τοπικά ΜΜΕ έγραψαν ότι αυτές οι δηλώσεις του Κόντε κυριολεκτικά γράφτηκαν από τον Ματαρέλα. Είναι ένας θρίαμβος του ιταλού προέδρου. Και όπως ανέφερε η Corriere della Sera, ο Ματαρέλα υπενθύμισε ότι οι συνταγματικές του εξουσίες του επιτρέπουν να έχει άποψη για τα ονόματα των υπουργών.
Με αυτό το δικαίωμα, ο Ματαρέλα αρνήθηκε να ορίσει υπουργό Οικονομικών τον ηλικιωμένο καθηγητή Πάολο Σαβόνα, δεδηλωμένο εχθρό του ευρώ και της Ευρώπης. Ο Ματαρέλα δήλωσε, μάλιστα, ενώπιον των δημοσιογράφων, την Κυριακή 27 Μαίου: «Διευκόλυνα με κάθε τρόπο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Προέκυψε κυβερνητική πλειοψηφία δύο κομμάτων στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, από το κόμμα Κίνημα Πέντε Αστέρων και την Λίγκα, τα οποία παρουσίασαν ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ιταλία: Σέρτζιο Ματαρέλα, ο ήσυχος πρόεδρος που έβαλε φρένο στον λαϊκισμό | iefimerida.gr 1


Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έφερα εμπόδια σε αυτή την κυβέρνηση λεγόμενη κυβέρνηση αλλαγής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ιταλίας.
Το πρωί της Δευτέρας, 28 Μαίου, ο ιταλός πρόεδρος κάλεσε τον τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι, 64 ετών, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ για να σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση. Ο Κοταρέλι έχει το παρατσούκλι «Κύριος Ψαλίδι» γιατί είχε βοηθήσει την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα (κεντροαριστερά) να κάνει περικοπές δημοσίων δαπανών, το 2013. Η κίνηση αυτή του Ματαρέλα προκάλεσε την μήνιν των δύο λαϊκιστικών κομμάτων εξουσίας.
Με αυτό τον τρόπο, ο «μικρός πρόεδρος» έμεινε μόνος να αντιμετωπίσει το ιστορικό ραντεβού της χώρας του με τον λαϊκισμό. Και καμία άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν δείχνει να το συνειδητοποιεί ή να τον υποστηρίζει.

Ιταλία: Σέρτζιο Ματαρέλα, ο ήσυχος πρόεδρος που έβαλε φρένο στον λαϊκισμό | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ