Κορκίδης: Γενικό και αόριστο το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης - iefimerida.gr

Κορκίδης: Γενικό και αόριστο το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ολιστικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση αφενός είναι γενικό και αόριστο αφετέρου καταδεικνύει ότι η χώρα απέχει πολύ από ουσιαστικούς μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Το Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης ήταν ένα ζητούμενο χρόνων για την κυβέρνηση και η παρουσίασή του μας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε τις αναπτυξιακές της προτάσεις και το κατά πόσον αντιστοιχούν στις ανάγκες της οικονομίας την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος, σημειώνει και προσθέτει:

Ένα πρώτο σημείο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι αυτό καταρτίστηκε και παρουσιάστηκε σε δημόσια εγχώρια και διεθνή fora, χωρίς προηγουμένως να έχει τεθεί προς διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ωστόσο κρίνουμε θετική την πρόταση της μόνιμης επιτροπής που προτάθηκε να λειτουργεί στο Υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων για την παρακολούθηση και βελτίωση του Αναπτυξιακού Σχεδίου.

Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι το Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης ενσωματώνει κάποιες από τις προτάσεις της ΕΣΕΕ για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την προστασία του ελληνικού εμπορίου, όπως για παράδειγμα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, την παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις, την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, την καταπολέμηση του παρεμπορίου, λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, τη δημιουργία αλυσίδων αξίας και συστάδων επιχειρήσεων, τη δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αρκετές άλλες.

Αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο κείμενο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά γενικά και αόριστα. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, πως και σε ποιο χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθούν;

Η κυβέρνηση απέφυγε να δεσμευθεί δημόσια σε ένα χρονοδιάγραμμα και να συνδέσει πολλές από τις προβλέψεις του κειμένου των 106 σελίδων με συγκεκριμένους χρονικούς ορίζοντες.

Προφανώς αυτό οφείλεται στο ότι δε γνωρίζουμε αφενός τους όρους εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα και τη διευθέτηση που θα επιτύχουμε για το χρέος. Αναρωτιέμαι, όμως, πόσο αξιόπιστα είναι σχέδια που υποβάλλονται σε τέτοιους εξωγενείς περιορισμούς και θέτω σε πολιτικούς και πολίτες τα εξής ερωτήματα:

  • Μήπως τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης είναι μία ακόμα μια απόδειξη ότι απέχουμε πολύ από ουσιαστικούς μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς;
  • Μήπως το πλαίσιο της επόμενης ημέρας είναι ένα ακόμα μνημόνιο μετά τα μνημόνια με κούρεμα συντάξεων, κατάργηση ΕΚΑΣ, πάγωμα μισθών στο δημόσιο, μείωση του αφορολόγητου, αύξηση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στα νησιά;
  • Μήπως με την ασφυκτική εποπτεία δεν θα μπορούμε τα επόμενα χρόνια να κάνουμε ούτε βήμα χωρίς τον έλεγχο των δανειστών;
  • Μήπως τα νέα και παλαιά μέτρα απομακρύνουν τα αντίμετρα;
  • Μήπως αντί για μόνοι μας απέναντι στους δανειστές θα είμαστε μόνοι μας απέναντι στις αγορές;
  • Μήπως το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί με δεσμεύσεις ως το 2022;
  • Μήπως τα σενάρια της κάλπης διαφέρουν από το τι θέλουμε, τι θέλουν και τι πρέπει;
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορκίδης ΕΣΕΕ ολιστικό σχέδιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ