Λαγκάρντ σε Τουρκία: Να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας - iefimerida.gr

Λαγκάρντ σε Τουρκία: Να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας

H επικεφαλής του ΔΝΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την «βύθιση» της λίρας η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας.

Η γενική διεύθυντρια του Ταμείου σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg είπε ότι τα μεικτά μηνύματα για το αν η κεντρική τράπεζα είναι απαλλαγμένη από την πολιτική παρέμβαση δημιουργούν αβεβαιότητα στους επενδυτές και ασκούν πιέσεις στο νόμισμα.

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική είναι πάντα καλύτερο για όλους τους πολιτικούς ηγέτες να αφήσουν τους διοικητές της κεντρικών τραπεζών να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν και να διατηρούν και να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους» σημείωσε.

Η Τουρκία ταλανίστηκε από μια νομισματική κρίση αυτό το μήνα καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη εξουσία στην κεντρική τραπεζική εάν κερδίσει τις εκλογές του επόμενου μήνα. Ο Ερντογάν αντιτίθετο επανειλημμένως σε οποιαδήποτε κίνηση αύξησης των επιτοκίων, αποκαλώντας τα «μητέρα όλων των κακών», ενώ οι επενδυτές και οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η άτακτη φυγή επισημαίνεται.

«Κάποια από τα σχόλια που έγιναν αφύπνισαν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τους επενδυτές, οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα μπορούσε να δέχεται κατεύθυνση, οδηγίες ή επιρροή» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι «αυτό δημιούργησε μια αίσθηση αβεβαιότητας και έλλειψη εμπιστοσύνης, που εκδηλώθηκε μέσω των αγορών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ