Τζουζέπε Κόντε: Ο «άπειρος μαέστρος» αναζητεί υπουργούς για την «παράφωνη ορχήστρα» του - iefimerida.gr

Τζουζέπε Κόντε: Ο «άπειρος μαέστρος» αναζητεί υπουργούς για την «παράφωνη ορχήστρα» του

Ο Τζουζέπε Κόντε έλαβε χθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το δύσκολο έργο της επιλογής υπουργών, που θα ικανοποιούν τους λαϊκιστές σπόνσορές του και θα μπορέσει να εγκρίνει ο πρόεδρος της Ιταλικής δημοκρατίας, έχει αναλάβει από χθες ο Τζουζέπε Κόντε.

Ο 53χρονος υποψήφιος πρωθυπουργός με την πενιχρή πολιτική εμπειρία συναντάται σήμερα με ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων στη βουλή μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε χθες από τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα φέρεται να υπογράμμισε στον Κόντε τις ανησυχίες του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία, καθώς και την ανάγκη διατήρησης τηςοικονομικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης των αγορών και ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως.

«Έχω επίγνωση της ανάγκης να επιβεβαιωθεί η θέση της Ιταλίας στην Ευρώπη», είπε ο «αλλεργικός στη γραφειοκρατία» Καθηγητής Νομικής μετά τη συνάντηση στο Κυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει βάσει του προγράμματος που συνέταξαν οι ηγέτες των δύο κομμάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Λουίτζι Ντι Μάιο του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων κι ο Ματέο Σαλβίνι της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά. Αλλά αυτό ακριβώς το πρόγραμμα, όπως και η απειρία του Κόντε, προκαλούν ανησυχία τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. «Παράφωνη ορχήστρα, ο μαέστρος της οποίας δεν έχει καμία εμπειρία στο πόντιουμ», χαρακτηρίζει την υπό διαμόρφωσή κυβέρνησή του ο Πιεράντελο Ιζέρνια, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σιένα.

Αμφιβολίες για τον προτεινόμενο υπουργό Οικονομικών

Ο Πάολο Σαβόνα (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Ένα από τα κύρια θέματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν τώρα είναι αν ο 82χρονος ευρωσκεπτικιστής οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, με μακρά θητεία σε γνωστούς οργανισμούς,θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Δριμύς επικριτής της πολιτικής του Βερολίνου ο Σαβόνα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «αν φτιάξουν την πολιτική ένωση στην Ευρώπη, η Γερμανία θα γίνει σίγουρα μειοψηφία». Θεωρεί επίσης ότι η ευρωζώνη χρειάζεται βαθιά μεταρρύθμιση. Η Λέγκα τον θέλει οπωσδήποτε στο υπουργείο Oικονομικών διότι εκπροσωπεί την γραμμή της. Αλλά ο Ιταλός πρόεδρος έχει σοβαρές αμφιβολίες κυρίως όσον αφορά στις μελλοντικές σχέσεις με την Ένωση.

Τον τελικό λόγο έχει ο Ιταλός πρόεδρος

Παράλληλα θα πρέπει να εξακριβωθεί αν ο γραμματέας της Λέγκα, Σαλβίνι, θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Η γραμμή του, η οποία με λίγα λόγια λέει «στοπ στην υποδοχή μεταναστών» ανεβάζοντας έτσι συχνά τους τόνους μπορεί να προκαλέσει πολλές εντάσεις με τις Βρυξέλλες.

Ο δε ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, θέλει να γίνει υπουργός Εργασίας, αλλά και Οικονομικής Ανάπτυξης. Για να μπορέσει να εφαρμόσει με σχετική αυτονομία την κύρια υπόσχεση του κινήματός του: να μπορέσουν να δοθούν, δηλαδή, 780 ευρώ τον μήνα στους ανέργους και να αυξηθούν παράλληλα οι κατώτερες συντάξεις.

Την τελική λίστα, όμως, θα πρέπει να την εγκρίνει πρώτα ο πρόεδρος Ματαρέλα, ο οποίος διατηρεί ουσιαστικά το δικαίωμα του βέτο. Και να εξακριβωθεί, βέβαια, αν υπάρχει και η προβλεπόμενη οικονομική κάλυψη για όλες τις παροχές του νέου αυτού κυβερνητικού προγράμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ