ΧΥΤΥ Κερατέας: Στροφή 180 μοιρών της Τίνας Μπιρμπίλη - iefimerida.gr

ΧΥΤΥ Κερατέας: Στροφή 180 μοιρών της Τίνας Μπιρμπίλη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μείζον θέμα προκύπτει από την χθεσινή συνάντηση των κατοίκων της Κερατέας με την υπουργό Περιβάλλοντος. Όχι μόνο διότι σ' αυτήν – όπως αποκάλυψε χθες η iefimerida - προσήλθαν και ... επιχειρηματίες όπως ο κ. Χρ. Καλοφωλιάς. Αλλά και διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τίνα Μπιρμπίλη δέχτηκε την αλλαγή χωροθέτησης δημιουργίας του ΧΥΤΥ στην περιοχή. Μια εξέλιξη που στην ουσία συνιστά όχι μόνο στροφή 180 μοιρών από την Πολιτεία αλλά και πισωγύρισμα ετών για ένα περιβαλλοντικής ευαισθησίας έργο.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο στην περιοχή της Κερατέας σε συγκεκριμένη περιοχή που έχει εγκριθεί και η χωροθέτηση της οποίας προκάλεσε την πολύμηνη αντίδραση των κατοίκων με τα γνωστά επεισόδια. Εάν τώρα υιοθετηθεί η αλλαγή της χωροθέτησης από το Οβριόκαστρο, στο Βιομηχανικό Πάρκο Κερατέας, όπως ζητούν οι κάτοικοι η διαδικασία ξεκινά και πάλι από το μηδέν. Και τούτο γιατί για μια νέα χωρωθέτηση απαιτούνται:

- Εκπόνηση μελέτης χωροθέτησης,

- Ανάθεση της μελέτης σε κάποιο μελετητικό γραφείο. Αυτό σημαίνει προκήρυξη διαγωνισμού και δεδομένου ότι θα υπάρχουν ανταγωνιστές η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει και 2 χρόνια από τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

- Εφόσον ολοκληρωθεί η μελέτη πρέπει να υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ το οποίο παραλαμβάνει τη σκυτάλη για να εκπονήσει και να εκδώσει μελέτη περιβαλλοντικών χώρων και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ακολούθως να κατατεθούν οι περιβαλλοντικοί όροι από το ΥΠΕΚΑ και ενδεχομένως να συναντήσει τις προσφυγές στο ΣτΕ των όποιων παρένθετων προσώπων θελήσουν να προσβάλουν την απόφαση.

- Και τέλος να γίνει δημοπράτηση του έργου. Αυτό σημαίνει προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, καθώς πρόκειται για μεγάλο έργο (προϋπολογισμού περίπου 15 εκ ευρώ). Είναι εύκολα αντιληπτό ότι και ο διαγωνισμός μπορεί να κρατήσει και 3 χρόνια με ενστάσεις επί ενστάσεων των ενδιαφερόμενων ανταγωνιστών.

Στην ουσία δηλαδή έχουμε ένα έργο που είναι έτοιμο και υλοποιείται και κάτι άλλο που βρίσκεται "στον αέρα" με άδηλο μέλλον και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης. Πέραν αυτών μια τέτοια απόφαση οδηγεί στην ουσία και στο μπλοκάρισμα όλων των αντίστοιχων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εφόσον η Πολιτεία δίνει την αίσθηση ότι υποχωρεί σε απαιτήσεις μιας συγκεκριμένης περιοχής λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων της, είναι ηλίου φαεινότερο ότι δίνει την ευχέρεια αμφισβήτησης των επιλογών της σε όλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή έχουν κινητοποίηση οι κάτοικοι του Μαραθώνα που αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Γραμματικό. Οι κάτοικοι της Φυλής προειδοποιούν: "Έχουμε κι εμείς μολότοφ". Ενώ στα βόρεια Μεσόγεια αντιδρούν για τη δημιουργία μονάδας βιολογικού καθαρισμού. Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση οι αιρετοί άρχοντες αντιδρούν με απόγνωση. Ως γνωστόν από 1ης Ιουλίου οι αιρετές περιφέρειες και δήμοι παραλαμβάνουν τις αρμοδιότητες διαχείρισης στερεών αποβλήτων βάσει του "Καλλικράτη". Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός είναι εξαιρετικά προβληματισμένος για το εάν θα αναλάβει τις σχετικές αρμοδιότητες σε ένα σκηνικό αντιδράσεων από κατοίκους σχεδόν σε κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου.

Και τέλος, το μείζον πολιτικό πρόβλημα που προκύπτει για την κυβέρνηση είναι ότι με μια τέτοια υπαναχώρηση δίνει το μήνυμα της ανυπακοής σε κάθε "δυναμική" κοινωνική ομάδα που αντιδρά επειδή θίγονται τα τοπικά συμφέροντα της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ