Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή -Προ ημερησίας για οικονομία, στη σκιά τη βίας

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ξεκινά σήμερα στις 10 το πρωί στη Βουλή για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, έπειτα από το αίτημα της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά.

Κεντρικό θέμα συζήτησης αναμένεται να αναδειχθεί το θέμα της βίας με κορυφαίο το πρόσφατο περιστατικό της επίθεσης στο Γιάννη Μπουτάρη. Μέγαρο Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία έχουν…προλειάνει το έδαφος με ανταλλαγή δηλώσεων και σκληρών ανακοινώσεων, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ρίχνοντας νερό στο μύλο της πόλωσης. Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν στα ύψη και το θερμόμετρο να χτυπήσει «κόκκινο» καθώς μετά την επίθεση που δέχτηκε ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης ακολούθησε η καταδρομική επίθεση του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ.

Τι θα πει ο Τσίπρας

  • Τσίπρας «πυροβολεί» Μητσοτάκη για «ακροδεξιά στοιχεία»

Σε ευθεία σύνδεση όσων επιτέθηκαν στον κ. Μπουτάρη με τα «ακραία στοιχεία» της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να προχωρήσει εκ νέου ο πρωθυπουργός, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις.

Ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ εγκαλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «υποθάλπει και καλύπτει ακροδεξιά στοιχεία» και θα τονίσει ότι η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα με τις καταδικαστέες ενέργειες του Ρουβίκωνα, σε ένδειξη συμψηφισμού με όσα συνέβησαν στον Γιάννη Μπουτάρη.

  • «Bγαίνουμε από την ασφυκτική επιτροπεία»

Όσο για τα θέματα της οικονομίας, περίοπτη θέση θα έχει και πάλι το αφήγημα οτι η χώρα βαδίζει με σταθερό βηματισμό για έξοδο από την ασφυκτική επιτροπεία, με φόντο την τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση και ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης αλλά και στο γεγονός ότι η διαπραγμάτευση κλείνει εντός χρόνου και χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο.

Επιπλέον, θα αναφερθεί στα μέτρα για το χρέος και στο ότι εκκρεμεί ο προσδιορισμός του μηχανισμού παρακολούθησης για μετά το τέλος του προγράμματος.

Βολές θα εκτοξεύσει και σ’αυτό το πεδίο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για ψέματα και καταστροφολογία σε μια συγκυρία που η «Ελλάδα τελειώνει με τα μνημόνια» και εκείνος εμμένει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης

  • Ολιστικό σχέδιο…ασάφειας

Ολιστικό σχέδιο…ασάφειας, που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα, θα χαρακτηρίσει από το βήμα της Βουλής το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στόχο να αποδομήσει της επιλογές του κ. Τσίπρα, δίνοντας έμφαση στο αποτύπωμα τους στην κοινωνία που έχει πλήξει την μεσαία τάξη και τους αδύναμους.

  • Το σχέδιο αποκαλύπτει την άγνοια και την ανικανότητα της ΝΔ

Για τη Νέα Δημοκρατία, το κείμενο των 106 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη και αποκαλύπτει την άγνοια και την ανικανότητα που την χαρακτηρίζει, όπως σημείωναν στελέχη της Πειραιώς.

  • Ιδιος ο ΕΝΦΙΑ με το ολιστικό του Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένους στόχους του κυβερνητικού σχεδίου ανάπτυξης, όπως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπου παρότι στελέχη της κυβέρνησης αναφέρονται σε μειώσεις, το σχέδιο που εστάλη και στους θεσμούς αναφέρει ότι τα αναμενόμενα έσοδα παραμένουν στα 2,65 δις. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θυμίζουν ότι η δική τους πρόταση που έχουν ήδη παρουσιάσει περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο θα ανέρχονται στα 1,8 δις ευρώ.

  • Ο Τσίπρας αύξησε το φόρο στις επιχειρήσεις που τώρα υπόσχεται να μειώσει

Όσον αφορά τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 26%, από την Πειραιώς τονίζουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα μειώσουν ένα φόρο στα επίπεδα που ήταν το 2014 και από τους πειραματισμούς του πρώτου εξαμήνου του 2015 οι ίδιοι αύξησαν στο 29% όταν φόρτωσαν στη χώρα το τρίτο μνημόνιο.

«Φέρατε το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και έχετε υπογράψει το τέταρτο δεσμεύοντας τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2020», θα τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

  • Επίθεση και για ανομία, σκοπιανό

Αν και όπως διαβεβαίωναν στενοί του συνεργάτες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επικεντρωθεί στο βασικό θέμα της σημερινής συζήτησης, που είναι η οικονομία, δεν θα λείψουν οι αναφορές τόσο στο Σκοπιανό, όσο και στα φαινόμενα ανομίας με τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη και την εισβολή του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Κυριάκος Μητσοτάκης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ