Πώς η Τρόικα βλέπει τα πάντα στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Πώς η Τρόικα βλέπει τα πάντα στην Ελλάδα

Πώς η τρόικα βλέπει τα πάντα στην Ελλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε «Μεγάλο Αδελφό» έχει μετατραπεί η Τρόικα, αφού διαθέτει μάτια παντού στην Ελλάδα. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή, Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντλούν σε καθημερινή βάση πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στη χώρα από δεκάδες πηγές πληροφόρησης, επίσημες και ανεπίσημες.

Παράλληλα, σύμφωνα με «Τα Νεα», συνεπικουρούνται και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που μέσω των δικών τους οδών διοχετεύουν στην τρόικα πληροφορίες για θέματα τα οποία πιθανόν έχουν διαφύγει της προσοχής της.

Οι πληροφορίες για την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων που παρέχουν το υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι κοινής λήψης για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, από εκεί και πέρα η πληροφόρηση για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις λαμβάνεται από διαφορετικές πηγές, με την Κομισιόν και την ΕΚΤ να έχουν ειδικό μηχανισμό συλλογής ειδήσεων και το ΔΝΤ να έπεται στηριζόμενο σε παραδοσιακές πηγές ενημέρωσης.

Η Κομισιόν στηρίζει μεγάλο μέρος της πληροφόρησής της στην ενημέρωση που παρέχει η Αντιπροσωπεία
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής της κ. Πάνος Καρβούνης, αλλά και οι υπεύθυνοι του τμήματος επικοινωνίας κ.κ. Carlos Martin Ruiz de Gordejuela και Ντενίζ Κουγιούφα ενημερώνουν σε καθημερινή βάση τις Βρυξέλλες για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώνει σχεδόν καθημερινά τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σερβάζ Ντερούζ, τον επικεφαλής της ΕΕ στην τρόικα κ. Ματθίας Μορς και τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ για τα όσα μεταδίδουν, αλλά και για όσα... δεν μεταδίδουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικό ρόλο στην «εσωτερική πληροφόρηση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν και στελέχη της που έχουν τοποθετηθεί επικουρικά σε νευραλγικές θέσεις υπουργείων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενημερώνεται με τη σειρά της από το Ημερήσιο Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο έχει και δικό της ανεξάρτητο μηχανισμό πληροφόρησης.

Tο ΔΝΤ έχει καθημερινή ενημέρωση από τον Μπομπ Τράα, τον ανώτερο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, ο οποίος δίνει στην Ουάσιγκτον το στίγμα της επικαιρότητας στην Αθήνα.

«Οι αμερικανικές Αρχές και ειδικά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέχουν καθημερινή πληροφόρηση τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην Παγκόσμια Τράπεζα», αναφέρει πρώην διπλωμάτης με εμπειρία στις ευρωατλαντικές σχέσεις.

Κομβικό ρόλο στην πληροφόρηση της τρόικας παίζουν και οι πρεσβείες της Γερμανίας και της Ολλανδίας στην Ελλάδα. Η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα χαρακτηρίζεται από τους γνωρίζοντες ως πανταχού παρούσα και με ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών της τρόικας, αλλά και στον συντονισμό της τεχνικής βοήθειας της Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ