Βιβλία έργα τέχνης- Οι τελευταίοι βιβλιοδέτες της Αθήνας [εικόνες] - iefimerida.gr

Βιβλία έργα τέχνης- Οι τελευταίοι βιβλιοδέτες της Αθήνας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχουν πολλλών ειδών αναγνώστες βιβλίων. Υπάρχουν εκείνοι που απλά τα διαβάζουν και μετά τα αφήνουν σε κάποια γωνιά της βιβλιοθήκης. Αλλοι που διαβάζουν απο το ιντερνετ. Υπάρχουν ομως και εκείνοι που αγαπούν τα βιβλία. Θέλουν να τα αγγίζουν, να τα μυρίζουν και να τα κρατούν σε όλη τους την ζωή.

Σε αυτούς απευθύνεται η Μαριάννα Κοιλάκου. Μία απο τους τελευταίους βιβλιοδέτες της Αθήνας. Το βασίλειό της ειναι το Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο στην Χαριλάου Τρικούπη.“Αγχώνομαι με όλα τα βιβλία. Οταν είναι ένα παλιό βιβλίο και πρέπει να του δώσω μορφή και να ναι και χρηστικό, υπάρχει το άγχος για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάθε βιβλίο θέλει το δικό του χειρισμό. Η ιδιαιτερότητα της βιβλιοδεσίας είναι ότι δεν κάνω παραγωγή, δεν κάνεις συνεχώς το ίδιο πράγμα, το κάθε βιβλίο είναι διαφορετικό και έχει την ιστορία”

Η Μαριάννα Κοιλάκου, τα τελευταία είκοσι χρόνια υποδέχεται τους εκλεκτούς και σταθερούς πελάτες της στο Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο στην Χαριλάου Τρικούπη.

Βιβλία έργα τέχνης- Οι τελευταίοι βιβλιοδέτες της Αθήνας [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Βιβλία έργα τέχνης- Οι τελευταίοι βιβλιοδέτες της Αθήνας [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Βιβλία έργα τέχνης- Οι τελευταίοι βιβλιοδέτες της Αθήνας [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η συγκεκριμένη δουλειά του βιβλιοδέτη, θέλει μεράκι, αγάπη για το βιβλίο και υπομονή.

Μας εξομολογείται ότι χρειάστηκε μμόνο μια στιγμή για πάρει την απόφαση της και να επενδύσει στο χόμπι που έκανε επάγγελμα. Έζησε σε μια οικογένεια που αγαπούσε το βιβλίο, ενώ πέρασε την φοιτητική της ζωή στην Γερμανία. Σε κάποιες διακοπές βρέθηκε τυχαία μπροστά από ένα βιβλιοδετείο που την τράβηξε σαν μαγνήτης.. Μπήκε μέσα, ρώτησε της είπαν για μια σχολή και άλλαξε τη ζωή της μια για πάντα. Μας μιλά για τον Αιγυπτώτη δάσκαλο της Γεράσιμο Χρηστάκη που της έμαθε την δουλειά και τις ατελείωτες ώρες που χρειάζεται ένα βιβλίο για να αναστηθεί...

“Συνήθως τα παλιά βιβλία που μου φέρνουν για να συντηρήσω είναι κληρονομιά από τους παππούδες η από τις μητέρες τους, οι περισσότεροι πελάτες μου είναι συναισθηματικά δεμένοι με τα βιβλία τους.”

Βιβλία έργα τέχνης- Οι τελευταίοι βιβλιοδέτες της Αθήνας [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Βιβλία έργα τέχνης- Οι τελευταίοι βιβλιοδέτες της Αθήνας [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Κάθε βιβλίο έχει την ιστορία του. Θυμάται αφηγήσεις από πελάτες, ο ένας πήρε δώρο ένα σημαντικό γι αυτόν βιβλίο από τους δικούς του, άλλος πάλι της εξιστορεί ιστορίες από τα νιάτα του που ήταν φοιτητής και μάζευε το χαρτζιλίκι, δραχμή δραχμή για να αγοράσει το αγαπημένο του βιβλίο. Οι πελάτες στο βιβλιοδετείο της Χαριλάου Τρικούπη είναι κάθε λογής, συναντάς εδώ από γιατρούς και δικηγόρους , καθηγητές πανεπιστημίου, μέχρι ιδιώτες που απλά αγαπούν το βιβλίο.

Το πιο παλιό βιβλίο που έχει πάρει στα χέρια της για να του δώσει ζωή και πάλι , είχε γραφτεί το 1800 θυμάται ..

Βιβλία έργα τέχνης- Οι τελευταίοι βιβλιοδέτες της Αθήνας [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Η Βιβλιοδεσία ξεκινάει από 20 ευρώ μπορεί να φτάσει μέχρι 500 .

Ο χρόνος που χρειάζεται για μια βιβλιοδεσία, αλλά και το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με τις ανάγκες. Αν χρειάζεται άπλα ένα ντύσιμο, και το δέσιμο, μπορεί να χρειαστεί 2-3 μέρες.

Αν το βιβλίο χρειάζεται συντήρηση, κάποια ιδιαίτερη διακόσμηση, θα χρειαστεί παραπάνω χρόνο, μπορεί και μηνά.

Ένα πολύ παλιό βιβλίο, μπορεί να χρειαστεί να ξηλωθεί από την αρχή , να το ξαναράψει ο βιβλιοδέτης, να κάνει συντήρηση και ανάλογα με την παλαιότητα θα χρειαστεί συντήρηση στο χαρτί, το παλιό δέρμα θέλει ξανά συντήρηση, όπου λείπουν κομμάτια... υπάρχει βέβαια και το χρύσωμα, η διακόσμηση στην μπροστινή επιφάνεια του βιβλίου η στη ράχη όλα αυτά στοιχίζουν και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 500 ευρώ.

Οι βιβλιοφάγοι πελάτες είναι σταθεροί, έρχονται και ξανάρχονται, μας εξηγεί .Υπάρχουν άνθρωποι που επισκέπτονται το βιβλιοδετείο, εδώ και μια εικοσαετία, από τότε που άνοιξε, αυτή είναι και η μεγαλύτερη ικανοποίηση της.

“Πρέπει να χουν μείνει γύρω στα 10 βιβλιοδετεία στην Αθήνα το πολύ, παλιά όταν ξεκινούσα ήταν πολύ περισσότερα, δυστυχώς κλείσανε τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς μείναμε λίγοι, πολύ λίγοι..κρίμα”

Στον ξεχωριστό αυτό χώρο , μαγεύεσαι από τους βιβλιόδετους τόμους στα ράφια, από δέρμα και από χαρτί, εντυπωσιάζεσαι από τα διάφορα μηχανήματα από σίδερο και ξύλο αλλά και από τα κάδρα στον τοίχο που αποτυπώνουν από τον Καβάφη, άλλα μέχρι και την Βούλα Μαχαίρα , μια γυναικά που μας συστήνει η Μαρίνα. Ασχολήθηκε με τη βιβλιοδεσία σαν χόμπι και ήταν η παρέα και το μεράκι της. Το σκηνικό σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές....

“Τα πιο ξεχωριστά βιβλία είναι όσα δημιούργησα για τα παιδιά μου. Με μεράκι και αγάπη για να θυμούνται τη μαμά...”

Βιβλία έργα τέχνης- Οι τελευταίοι βιβλιοδέτες της Αθήνας [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Βιβλία έργα τέχνης- Οι τελευταίοι βιβλιοδέτες της Αθήνας [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Βιβλία έργα τέχνης- Οι τελευταίοι βιβλιοδέτες της Αθήνας [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Βιβλία έργα τέχνης- Οι τελευταίοι βιβλιοδέτες της Αθήνας [εικόνες] | iefimerida.gr 9

“Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο”

Μαριάννα Κοιλάκου

Χαριλάου Τρικούπη 38

τηλ 2103611714

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ