Προεκλογική φιέστα Ερντογάν στο Σαράγεβο - «Αλαχού ακμπάρ», φώναζε το πλήθος [εικόνες] - iefimerida.gr

Προεκλογική φιέστα Ερντογάν στο Σαράγεβο - «Αλαχού ακμπάρ», φώναζε το πλήθος [εικόνες]

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ιαχές όπως «σουλτάνος Ερντογάν» και «αλαχού ακμπάρ» υποδέχθηκαν πάνω από 20.000 άτομα τον Τούρκο πρόεδρο στην προεκλογική φιέστα του στο Σαράγιεβο, τη μοναδική εκλογική του συγκέντρωση εκτός Τουρκίας.

«Είσαστε έτοιμοι να με υποστηρίξετε με ρεκόρ ψήφων στις προεδρικές εκλογές;», ρώτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογτάν το πλήθος, που τον επευφημούσε.

Προεκλογική φιέστα Ερντογάν στο Σαράγεβο - «Αλαχού ακμπάρ», φώναζε το πλήθος [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Πολλές χιλιάδες Τούρκοι έφθασαν από όλη την Ευρώπη, κυρίως από Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία και Δανία και γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα Zetra, το παγοδρόμιο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1984, κάτω από τεράστια πορτρέτα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Ατατούρκ, του πρώτου προέδρου της Τουρκίας, ενώ οι τοπικές Αρχές είχαν λάβει σημαντικά μέτρα ασφαλείας.

Προεκλογική φιέστα Ερντογάν στο Σαράγεβο - «Αλαχού ακμπάρ», φώναζε το πλήθος [εικόνες]  | iefimerida.gr 1
Προεκλογική φιέστα Ερντογάν στο Σαράγεβο - «Αλαχού ακμπάρ», φώναζε το πλήθος [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό να αναμειχθούν στην πολιτική της χώρας τους, μετά την άρνηση άλλων ευρωπαϊκών χωρών να του επιτρέψουν να διεξαγάγει εκστρατεία στο έδαφός τους.

«Θέλω να σας ζητήσω να αναλάβετε ενεργό ρόλο στα πολιτικά κόμματα στις χώρες όπου ζείτε», είπε, σε μια ομιλία που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα στο πλαίσιο της κινητοποίησης τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων Τούρκων ψηφοφόρων της διασποράς, εκ των οποίων το 1,4 εκατομμύριο ζουν στη Γερμανία, πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου. «Πρέπει να λάβετε θέση σε αυτά τα κοινοβούλια.»

Προεκλογική φιέστα Ερντογάν στο Σαράγεβο - «Αλαχού ακμπάρ», φώναζε το πλήθος [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Τον Απρίλιο, οι ολλανδικές αρχές προειδοποίησαν ότι δεν έβλεπαν με καλό μάτι τη διεξαγωγή μιας τέτοιας πολιτικής συγκέντρωσης. Η αυστριακή κυβέρνηση τις απαγόρευσε.

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως η Γερμανία, είχαν εμποδίσει τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν πριν από τα διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Απριλίου του 2017 για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Προεκλογική φιέστα Ερντογάν στο Σαράγεβο - «Αλαχού ακμπάρ», φώναζε το πλήθος [εικόνες]  | iefimerida.gr 4

Στο πλευρό του Ερντογάν στη χθεσινή φιέστα ήταν κι ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ο Μουσουλμάνος -μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας στην οποία συμμετέχει επίσης ένας Σέρβος και ένας Κροάτης.

Ο Ιζετμπέγκοβιτς κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ του Ερντογάν, «ενός άνδρα που σας έστειλε ο Θεός».

Προεκλογική φιέστα Ερντογάν στο Σαράγεβο - «Αλαχού ακμπάρ», φώναζε το πλήθος [εικόνες]  | iefimerida.gr 5

Νωρίτερα οι δύο πολιτικοί είχαν συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Ο Ερντογάν απέρριψε τις κριτικές περί προσπάθειας της Άγκυρας να αναμειχθεί στα εσωτερικά της Βοσνίας, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που θέλει η Τουρκία είναι να βοηθήσει τη βαλκανική χώρα να αναπτυχθεί. «Η χώρα μας δεν έχει κρυφή ατζέντα, πέρα από την ευημερία, την ενότητα και τη ν οικονομική ανάπτυξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Είναι μάταιες οι προσπάθειες να αποδειχθεί το αντίθετο», είπε.

Αλλά σύμφωνα με το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA) στην Ουάσιγκτον η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τα Βαλκάνια είναι μια πιθανή πηγή αστάθειας.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας παρουσιάζει εαυτόν ως προστάτη των μουσουλμάνων σε εδάφη που ήταν στο παρελθόν υπό οθωμανική κυριαρχία. Αυτή την εικόνα χρησιμοποιεί και στο εσωτερικό καθώς εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έχουν βοσνιακές ή αλβανικές ρίζες», υπογραμμίζει ο Γιάνους Μπουγκάτσκι του CEPA, προσθέτοντας: «Αρχικά θεωρούνταν -ιδίως από τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής χρήσιμο συμπλήρωμα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, αλλά οι πολιτικές παρεμβάσεις της Τουρκίας και ο αυτοαποκαλούμενος “νεο-οθωμανισμός” αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο με καχυποψία ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ