5 Αστέρια και Λέγκα ανακοινώνουν τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας – Τζουζέπε Κόντε, καθηγητής Νομικής το φαβορί - iefimerida.gr

5 Αστέρια και Λέγκα ανακοινώνουν τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας – Τζουζέπε Κόντε, καθηγητής Νομικής το φαβορί

O ηγέτης των 5 Αστέρων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον επόμενο πρωθυπουργό της ετοιμάζεται να μάθει σήμερα (Δευτέρα) η Ιταλία.

Μετά την κυβερνητική συμφωνία που έκλεισαν οι Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι θα ενημερώσουν σήμερα τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις και εξηγήσεις για τις απαιτήσεις του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ καθώς και για τα σχέδιά τους για μειώσεις φόρων και αύξηση των δαπανών για τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Ποιος είναι ο πιθανότερος νέος πρωθυπουργός

Αλλά το σημαντικότερο που θέλει να μάθει είναι ποιος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Οι λαϊκιστές ηγέτες των δύο κομμάτων έχουν καταλήξει, όπως είπαν, στο όνομα και σύμφωνα με την Corriere della Sera τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και στο Luiss της Ρώμης, Τζουζέπε Κόντε.

5 Αστέρια και Λέγκα ανακοινώνουν τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας – Τζουζέπε Κόντε, καθηγητής Νομικής το φαβορί  | iefimerida.gr 0

Ο 54χρονος έχει ένα πλούσιο βιογραφικό 18 σελίδων και έχει σπουδάσει σε φημισμένα Πανεπιστήμια από το Γιέιλ μέχρι τη Σορβόννη και από το Κέιμπριτζ μέχρι το International Kulture Institute και το New York University, αλλά σχεδόν μηδενική παρουσία στην πολιτική.

Ο Κόντε ανήρτησε στο προφίλ του στο WhatsApp μια φωτογραφία του Τζ.Φ. Κένεντι το Σαββατοκύριακο, με τη λεζάντα: «κάθε επίτευγμα αρχίζει με την απόφαση να δοκιμάσεις».

Η πιθανή μοιρασιά των υπουργείων

Κατά τα άλλα ο Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, ο Λουίτζι Ντι Μάιο το Οικονομικής Ανάπτυξης ή το Εργασίας, το Εξωτερικών ο πρεσβευτής Τζιαμπιέρο Μάσολο και το Οικονομίας ο Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, σύμφωνα πάντα με την Corriere della Sera.

Σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ οι Ιταλοί λαϊκιστές

Στη συμφωνία μεταξύ της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων, κάποιες από τις πιο ριζοσπαστικές τους προτάσεις έχουν μετριαστεί. Ωστόσο η συμφωνία, την οποία ενέκριναν οπαδοί των δύο κομμάτων με ποσοστό άνω του 90% σε ιδιότυπες ψηφοφορίες, θέτει την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και ένα από τα πιο χρεωμένα κράτη της, σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο αύξησης του χρέους της καθώς προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, οικονομική βοήθεια στους άνεργους -με 780 ευρώ τον μήνα- για δυο χρόνια, μείωση των φορολογικών κλιμάκων για ιδιώτες και επιχειρήσεις στο 15% και στο 20% για όποιον ξεπερνά τις 80.000 το χρόνο. Παράλληλα ζητεί αναθεώρηση ευρωπαϊκών συνθηκών και των κανόνων “bail in” για τη διάσωση προβληματικών τραπεζιών.

«Αν η νέα κυβέρνηση αναλάβει το ρίσκο να μην σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το χρέος, το έλλειμμα και την εκκαθάριση τραπεζών, τότε θα απειληθεί η οικονομική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης», προειδοποίησε χθες ο Μπρούνο Λεμέρ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, της πρώτης ευρωπαϊκής χώρας που διατύπωσε ανησυχίες για το 58σέλιδο «Συμβόλαιο για μια Κυβέρνηση της Αλλαγής» των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά.

«Υπάρχουν κανόνες στην Ευρώπη που πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Σέβομαι την κυρίαρχη απόφαση του ιταλικού λαού, αλλά υπάρχουν δεσμεύσεις που είναι ανώτερες από τον καθένα από μας», πρόσθεσε ο Λεμέρ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Σαλβίνι που έγραψε στο Twitter: «Είναι μια ακόμη απαράδεκτη παρέμβαση. Δεν ζήτησα ψήφους και εμπιστοσύνη για να συνεχίσω να ακολουθώ την οδό της φτώχειας, της επισφαλούς εργασίας και της μετανάστευσης. Πρώτα οι Ιταλοί!»

Το μπαλάκι στον Ματαρέλα

Το μπαλάκι τώρα φθάνει στο γήπεδο του προέδρου Ματαρέλα, ο οποίος είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για κάθε νέα δαπάνη κι ότι η χώρα του θα σεβαστεί της διεθνείς της δεσμεύσεις, σύμφωνα με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο στη Ρώμη. Ο 76χρονος πρόεδρος είναι που θα διορίσει τον πρωθυπουργό -και θα το κάνει αν συμφωνήσει με την επιλογή των Ντι Μάιο -Σαλβίνι. Σε περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ