Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τις κομματικές μηχανές να επιχειρούν να ζεσταθούν ξανά, η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – τύποις ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα εκλεγεί την Κυριακή – επιδιώκει να ξυπνήσει τις κομματικές οργανώσεις από τον λήθαργο των τελευταίων ετών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το εγχείρημα πιο εύκολο απ' ότι η «διάσωση της χώρας» αλλά στην πραγματικότητα, η κομματική ραχοκοκαλιά του ΠΑΣΟΚ είναι διαλυμένη.Στο επίσημο Site του ΠΑΣΟΚ έχει αναρτηθεί η λίστα με τα εκλογικά κέντρα σ' όλη την χώρα προκειμένου οι ψηφοφόροι να διευκολυνθούν και να απευθυνθούν στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα.

Η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης υπό τον κ Γιώργο Ανωμερίτη έδωσε το «πράσινο φως» πιστοποιώντας τις διαδικασίες, τις κάλπες και τα εκλογικά κέντρα που ανέρχονται σε 700 σε όλη τη χώρα.Οι εκτιμήσεις στην Ιπποκράτους εξακολουθούν να είναι συγκρατημένα αισιόδοξες και αναμένουν συμμετοχή την Κυριακή που θα αγγίξει ίσως και τις 100.000 αν και επισήμως αποφεύγουν να τοποθετήσουν τον πήχη.

Κορυφαία στελέχη μέσω sms, emails, διαδικτύου, twitter και όποιο άλλο πρόσφορο τεχνολογικό μέσο απευθύνουν προσκλήσεις συμμετοχής στην «γιορτή Δημοκρατίας» όπως χαρακτήρισε την εσωκομματική διαδικασία ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αρκετά – αν και όχι πολλά - στελέχη του Κινήματος, εμφανίζονται σε συγκεντρώσεις και καλούν μέλη και φίλους να ενδυναμώσουν το κίνημα με την συμμετοχή τους στην ψηφοφορία της Κυριακής. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης περιόδευσε στην Ανατολική Μακεδονία, η Άννα Διαμαντοπουλου μετέβη στην Τρίπολη, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Πέτρος Ευθυμίου στην Λαμία, ο Μάρκος Μπόλαρης στην Ιθάκη, ο Πάρις Κουκουλόπουλος στα Γιάννενα, ο Κώστας Σπηλιώπουλους, ενώ ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης έδωσε συνεντεύξεις σε Λάρισα και Ηράκλειο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί, προτίθεται να παραιτηθεί την Δευτέρα από την θέση του υπουργού Οικονομικών ενώ έχει ήδη συζητήσει με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τον αντικαταστάτη του, που δεν θα είναι όμως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διάδοχος του θα είναι είτε «τεχνοκράτης» όπως ο Γκίκας Χαρδούβελης είτε πολιτικό πρόσωπο όπως ο Τάσος Γιαννίτσης.

Σε κάθε περίπτωση στο εσωκομματικό πεδίο ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να συστήσει πάραυτα μια διευρυμένη επιτροπή εκλογικού αγώνα από περίπου 50 μέλη στην οποία θα κληθούν να πάρουν μέρος όλα οι πρωτοκλασάτοι (Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας, Κώστας Σκανδαλίδης, Πέτρος Ευθυμίου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Θεόδωρος Πάγκαλος, Χρήστος Παπουτσής κ.α).

Και μια δεύτερη μικρότερη, επταμελή, στην οποία κεντρικό ρόλο θα έχει ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος και θα συγκροτείται από κορυφαία στελέχη που τον στήριξαν στην διαδικασία αλλαγής ηγεσίας. Αυτή θα είναι και η ομάδα που θα χαράξει την στρατηγική του κόμματος ως τις εκλογές.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει με την ιεραρχία του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές. Οι περισσότεροι συνεργάτες του αναφέρουν ότι προτίθεται να κάνει μόνο δύο αλλαγές: Αυτή του γραμματέα του Κινήματος και του εκπροσώπου Τύπου.

Για την πρώτη θέση απαιτείται σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο Καρχιμάκης θα διευκολύνει τον νέο πρόεδρο σε όποια απόφαση του. Υπάρχουν ωστόσο και εισηγήσεις προς τον κ. Βενιζέλο να μην αλλάξει γραμματέα προκειμένου να δώσει την αίσθηση της πολυσυλλεκτικότητας στο κόμμα ενόψει των εθνικών εκλογών που προσδιορίζονται για τις 29 Απριλίου ή τις 6 Μαΐου. Για την θέση του εκπροσώπου Τύπου έχουν ακουστεί τα ονόματα των Κώστα Καρτάλη, Συλβάνας Ράπτη ενώ για του γραμματέα – εφόσον υπάρξει αλλαγή – του Νάσου Αλευρά, Νίκου Ανδρουλάκη και του κ. Πάρι Κουκουλόπουλου. Την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος προκειμένου να απευθυνθεί ο νέος πρόεδρος στους βουλευτές του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ