Η Τεχεράνη προειδοποιεί: Αν καταρρεύσει η συμφωνία, μπορούμε να αρχίσουμε εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% - iefimerida.gr

Η Τεχεράνη προειδοποιεί: Αν καταρρεύσει η συμφωνία, μπορούμε να αρχίσουμε εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%

Φωτογραφία: AP/ Gregorio Borgia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας προειδοποίησε ότι το Ιράν μπορεί να αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 20%, αν οι Ευρωπαίοι δεν καταφέρουν να διατηρήσουν «ζωντανή» τη συμφωνία, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ.

«Αν η άλλη πλευρά παραμείνει δεσμευμένη στις υποσχέσεις της, θα τηρήσουμε κι εμείς τις δικές μας (…) Πολιτική μας τώρα είναι να περιμένουμε να δούμε (…) για λίγες εβδομάδες (…) Υπάρχουν πολλές επιλογές, μπορούμε (…) να ξεκινήσουμε τον εμπλουτισμό (ουρανίου) σε ποσοστό 20%», δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε αναφέρει ότι η ΕΕ υποσχέθηκε να διασώσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Ελπίζουμε οι προσπάθειές τους να καρποφορήσουν (…) Οι ενέργειες της Αμερικής (…) αποδεικνύουν ότι δεν είναι μια αξιόπιστη χώρα στις διεθνείς της συναλλαγές», σχολίασε ο Σαλεχί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τεχεράνη.

Ο Κανιέτε από την πλευρά του επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ στη συμφωνία και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις που είχε μέχρι τώρα στην Τεχεράνη ήταν εποικοδομητικές. Στόχος του να καθησυχάσει τους Ιρανούς ότι η ΕΕ επιθυμεί να διατηρήσει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν, παρά την απόφαση των ΗΠΑ.

«Στείλαμε ένα μήνυμα στους Ιρανούς φίλους μας ότι εφόσον τηρούν τη συμφωνία, οι Ευρωπαίοι θα (…) τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Και απάντησαν ότι το ίδιο ισχύει και για εκείνους», επεσήμανε ο Κανιέτε. «Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη ροή του εμπορίου που έχει αποδειχθεί πολύ θετική για την ιρανική οικονομία», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ουράνιο Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ