Τα βρίσκουν για κυβέρνηση στην Ιταλία -Αλλά δεν βρίσκουν πρωθυπουργό - iefimerida.gr

Τα βρίσκουν για κυβέρνηση στην Ιταλία -Αλλά δεν βρίσκουν πρωθυπουργό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ηγέτες του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκα στην Ιταλία ενέκριναν σήμερα ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα για την κυβέρνηση συνασπισμού που σχεδιάζουν, δήλωσε πηγή στα Πέντε Αστέρια.

Οι επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι εξακολουθούν να συζητούν ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης, όμως έχουν κάνει πρόοδο στο θέμα αυτό, δήλωσε η πηγή.

Το πρόγραμμα, το οποίο δεν δόθηκε αμέσως στη δημοσιότητα, δεν περιέχει αναφορά σε ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ ούτε «κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε ανησυχία αναφορικά με τη συμμετοχή της Ιταλίας στο ευρώ», πρόσθεσε η πηγή.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει η La Republicca, από τη Λέγκα λένε ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά σημεία. Η ίδια εφημερίδα λέει ότι όπως φαίνεται οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ο επόμενος πρωθυπουργός να προέρχεται από το Κίνημα 5 Αστέρων, είτε ο ίδιος ο Ντι Μάιο ή κάποιο άλλο εκλεγμένο στέλεχος του κόμματος, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι θα μπορούσε να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Στα ονόματα που ακούγονται εντονότερα για τον πρωθυπουργικό θώκο, είναι εκείνο του 42χρονου Αλφόνσο Μποναφέντε, στενού συνεργάτη του Ντι Μάιο, δικηγόρου στο επάγγελμα που έχει τη φήμη ανθρωπου που βρίσκει λύσεις στα προβλήματα. Ο Μποναφέντε διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα Italexit, αλλά ξεκαθάρισε πως η περίοδος λιτότητας πρέπει να τερματιστεί.

Το σαββατοκύριακο, τα μέλη των δυο κομμάτων θα πρέπει να εκφραστούν (στο διαδίκτυο αλλά και στις κύριες πλατείες της χώρας) σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας και να την απορρίψουν ή να την εγκρίνουν.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έχει πάντως διαμηνύσει στην Λέγκα και στα Πέντε Αστέρια ότι κατά την επόμενη συνάντησή μαζί του στο προεδρικό μέγαρο θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε όλες τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και στο όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Η επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg στη Ρώμη σχολιάζει ότι ενώ Ντι Μάιο και Σαλβίνι είπαν ότι απόψε θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία, έχουν κατ’ επανάληψη σπάσει τις προθεσμίες που έθεσε ο Πρόεδρος της χώρας, αλλά και οι ίδιοι: «Ποιον κοροϊδεύουν;», γράφει. « Ακόμη κι αν κλείσουν τη συμφωνία, ποιον θα ορίσουν ως υποψήφιο πρωθυπουργό; Μετά θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη των ψηφοφόρων τους, μετά να μιλήσουν με τον Ματαρέλα. Αγορές, έχετέ το υπόψη σας, το θέμα απέχει μακράν από το να κλείσει. Έχουμε χρόνο μπροστά μας».

Νέο άλμα για το κόστος δανεισμού της Ιταλίας

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει νέα άνοδο σήμερα, με τους επενδυτές να εκφράζουν φόβους για μια αντιπαράθεση μεταξύ μιας νέας κυβέρνησης της χώρας και της ΕΚΤ για τη διαγραφή χρέους.

Το κόστος δανεισμού στην Ιταλία σημείωσε άλμα για δεύτερη συνεχή ημέρα, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων να φθάνει νωρίτερα τις 156 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές Ιανουαρίου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το spread ήταν γύρω στις 130 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης σε υψηλό σχεδόν τριών μηνών στο 2,18%. Σε διήμερη βάση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2017.

Χθες, προκλήθηκε αναταραχή στις αγορές καθώς διέρρευσαν λεπτομέρειες από προσχέδιο προγράμματος για κυβέρνηση συνεργασίας, που περιελάμβανε σχέδια για να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η διαγραφή χρέους 250 δισεκ. ευρώ.

Ενώ λίγοι επενδυτές τη θεωρούν ρεαλιστική πρόταση ή εκτιμούν ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην ατζέντα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, η στάση σε ό,τι αφορά τους κανόνες της ευρωζώνης θεωρήθηκε συγκρουσιακή και θορύβησε αρκετούς επενδυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ