Στο «περίμενε» κρατούν οι λαϊκιστές την Ιταλία – Κι οι αγορές τρέμουν - iefimerida.gr

Στο «περίμενε» κρατούν οι λαϊκιστές την Ιταλία – Κι οι αγορές τρέμουν

O επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις τελικές πινελιές στο πρόγραμμά τους βάζουν οι δύο λαϊκιστές ηγέτες στην Ιταλία κρατώντας στο μεταξύ τη χώρα σε στάση αναμονής και παρατείνοντας την αγωνία στην ΕΕ και τις αγορές.

«Κάποια θέματα μένουν να επιλυθούν» στις συζητήσεις με τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, είπε ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο κι ένα απ’ αυτά είναι ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, με την Corriere della Sera να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβουν διαδοχικά το πόστο οι δύο ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί.

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε σημαντική άνοδο και το spread με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο εκτοξεύτηκε μετά τις πληροφορίες ότι η νέα κυβέρνηση των λαϊκιστών θα ζητήσει διαγραφή χρέους ύψους 250 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε στέλεχος της Λέγκα, εκείνο που σκέφτονται τα δύο κόμματα είναι να ζητήσουν να μη συνοπολίγονται στο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τα ιταλικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ , μέτρο που θα προτείνουν να ισχύσει για όλες τις χώρες της ΕΕ.
Αλλά και ο ίδιος ο Σαλβίνι επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών θυμίζοντας πώς ένα μαζικό ξεπούλημα συνέβαλε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2011 στην απομάκρυνση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την εξουσία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα σχέδια -ύψους έως και 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ιταλικών ΜΜΕ- των δύο κομμάτων, που περιλαμβάνουν μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις στο 15% και για τα φυσικά πρόσωπα δύο συντελεστές στο 15% και 20%, καθώς και καθιέρωση εγγυημένου βασικού εισοδήματος για τα φτωχά στρώματα και κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, εγκυμονούν τόσους κινδύνους για τα δημοσιονομικά της χώρας, ώστε να προσκρούσουν σε σοβαρά εμπόδια είτε στη βουλή είτε στα δικαστήρια.

Σαλβίνι και Ντι Μάιο έχουν πει ότι θέλουν οι ψηφοφόροι τους να πουν τη γνώμη τους για το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα επεξεργαστούν κι όταν το παρουσιάσουν η μεν Λέγκα θέλει να στήσει κάλπες σε πλατείες, το δε M5s να διεξάγει διαδικτυακή ψηφοφορία. Εφόσον εγκριθεί το πρόγραμμα, οι δύο ηγέτες θα πάνε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος έχει στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να παίξει έναν παρεμβατικό ρόλο ελέγχοντας εξονυχιστικά το πρόγραμμά τους καθώς και τα πρόσωπα που θα προτείνουν για το πόστο του πρωθυπουργού και τους υπουργικούς θώκους.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ