Οι 5 πιο βρώμικες επιφάνειες σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι 5 πιο βρώμικες επιφάνειες σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν κάνετε κράτηση σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, το ξέρετε πως θα μείνετε σε ένα χώρο όπου εκατοντάδες ή και χιλιάδες άλλοι έχουν μείνει πριν από εσάς.

Οι 5 πιο βρώμικες επιφάνειες σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου [εικόνες]  | iefimerida.gr 0
Οι 5 πιο βρώμικες επιφάνειες σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου [εικόνες]  | iefimerida.gr 1
Οι 5 πιο βρώμικες επιφάνειες σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Δεν αποτελεί είδηση πως οι προηγούμενοι επισκέπτες αφήνουν πίσω τους μικρόβια, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε πού βρίσκονται αυτά τα μικρόβια.

Το προσωπικό του ξενοδοχείου καλείται να καθαρίσει περίπου 14-16 δωμάτια ανά βάρδια και συνήθως, όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν ασχολείται και πολύ ώρα με το καθένα από αυτά. Αλλάζει τα κλινοσκεπάσματα, ξεσκονίζει λίγο κι αυτό απαιτεί περίπου 30 λεπτά ανά μέσο όρο.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μικρόβια που θα βρείτε στο σωμάτιο του ξενοδοχείου σας πιθανότατα δεν είναι επικίνδυνα. Αλλά είναι σημαντικό να παίρνετε προφυλάξεις και να πλένετε τακτικά τα χέρια σας.

Ακολουθούν τα πέντε σημεία με τα περισσότερα μικρόβια στο δωμάτιό σας:

Το τηλεχειριστήριο

Παραδεχτείτε το: Η πρόσβαση σε premium τηλεοπτικά κανάλια στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας μπορεί να είναι αρκετά συναρπαστική. Ή απλώς μπορεί να θέλετε να ακούσετε τον καιρό ή τις ειδήσεις. Όποια κι αν είναι η προτίμηση σας, το τηλεχειριστήριο είναι πιθανόν ακαθάριστο. Εκατοντάδες χέρια έχουν αγγίξει τη συσκευή και πιθανότατα δεν είναι ψηλά στη λίστα των πραγμάτων που πρέπει να καθαριστούν.

Αυτό επιβεβαιώνει και μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, το Πανεπιστήμιο Purdue και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Μετά την εξέταση ποικίλων επιφανειών σε δωμάτια ξενοδοχείων στο Τέξας, την Ιντιάνα και στη Νότια Καρολίνα, οι ερευνητές ανέφεραν το 2012 πως μαζί με την τουαλέτα και το νιπτήρα μπάνιο, το τηλεκοντρόλ περιείχε «υψηλά επίπεδα βακτηριακής μόλυνσης».

Το πάπλωμα

Το προσωπικό συνήθως αλλάζει τα σεντόνια μεταξύ διαφορετικών ενοίκων των δωματίων, αλλά πολλές φορές οι νέοι επισκέπτες καταφθάνουν με τόσο γρήγορο ρυθμό που το πλύσιμο των παπλωμάτων δεν είναι τόσο εύκολο. Καθώς κοιμόμαστε, απελευθερώνουμε έλαια σώματος και ρίχνουμε νιφάδες της επιδερμίδας μας, οι οποίες μεταφέρονται στα σκεπάσματα μαζί με τα βακτήρια που ενδεχομένως μεταφέρουμε.

Η Κέλι Ρέινολντς, αναπληρωτής καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, δήλωσε στο περιοδικό Time τον περασμένο Φεβρουάριο πως αν θέλετε να μείνετε μακριά από τα μικρόβια στο κρεβάτι, το να βγάλετε το πάπλωμα είναι μια καλή αρχή. «Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων θα σας συστήσουν να διπλώσετε το πάπλωμα στην άκρη του κρεβατιού ή να το ρίξετε σε μια καρέκλα και να μην το χρησιμοποιήσετε όσο είστε εκεί». Η Ρέινολντς πρόσθεσε πως το χαλί μπορεί να είναι γεμάτο με μικρόβια, γι’ αυτό καλό είναι να πάρετε μαζί σας παντόφλες.

Τα ποτήρια

Πολλά ξενοδοχεία περιλαμβάνουν πλαστικά ποτήρια για τους ενοίκους τους. Αν στο δωμάτιό σας όμως βρείτε γυάλινα ποτήρια, καλό θα είναι να τα σκουπίσετε πριν πιείτε από αυτά – ειδικά από αυτά που βρίσκονται στο μπάνιο.

Μια μελέτη του 2008 επιβεβαίωσε πως το να πατάτε το καζανάκι της τουαλέτας μπορεί να μολύνει πολλές άλλες επιφάνειες κοντά. Η Ρέινολντς δήλωσε στο περιοδικό Time πως αν τα γυάλινα ποτήρια (και παρόμοια αντικείμενα όπως οι καφετιέρες) δεν απολυμαίνονται σωστά – και όχι μόνο να σκουπίζονται με ένα στεγνό πανί – μπορεί να είναι καταφύγια για τα μικρόβια.

Επιπλέον, η έρευνα του 2008για τις συνήθειες καθαρισμού του ξενοδοχείου, διαπίστωσε πως 11 στα 15 ξενοδοχεία στην Αριζόνα των ΗΠΑ δεν αλλάζουν τα γυάλινα ποτήρια.

Οι 5 πιο βρώμικες επιφάνειες σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Οι διακόπτες φωτός

Η ίδια ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε τα βακτήρια στα τηλεχειριστήρια βρήκε επίσης μια μεγάλη βακτηριακή μόλυνση στους διακόπτες για το φως δίπλα στα κρεβάτια των ξενοδοχείων, αλλά και σε αυτούς στο μπάνιο, λόγω των πολλών χεριών που τα αγγίζουν.

Τα υλικά καθαρισμού
Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Χιούστον διαπίστωσε πως εκτός από τα τηλεχειριστήρια, τους διακόπτες και τις τουαλέτες, τα καροτσάκια καθαρισμού προσφέρουν πολλά βακτήρια.

Τι συμβαίνει όμως ακριβώς; Επειδή οι καθαρίστριες πρέπει να καθαρίσουν πολλά δωμάτια σε μια μέρα, υπάρχει κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης. Οι βρώμικες σφουγγαρίστρες, τα σφουγγάρια και οι πετσέτες μπορούν να βοηθήσουν στη μεταφορά των βακτηρίων από δωμάτιο σε δωμάτιο, οπότε ίσως και να θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τα απολυμαντικά μαντηλάκια που έχετε μαζί σας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ