Βουλγαρία: Αγοράζουν 10 μαχητικά αεροπλάνα και 150 οχήματα μάχης - iefimerida.gr

Βουλγαρία: Αγοράζουν 10 μαχητικά αεροπλάνα και 150 οχήματα μάχης

Θα αντικαταστήσουν τα παλαιά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ενέκρινε την αγορά έως 10 νέων ή μεταχειρισμένων μαχητικών αεροπλάνων για να αντικαταστήσει τα παλαιά σοβιετικού σχεδιασμού MiG-29, καθώς και την αγορά 150 οχημάτων μάχης, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας.

Το ΝΑΤΟ έχει ενθαρρύνει τα ανατολικά μέλη του, όπως η Βουλγαρία που εντάχθηκε στη συμμαχία το 2004, να αναπτύξουν, αγοράσουν και θέσουν σε λειτουργία νέο συμμαχικό εξοπλισμό συμβατό με παλαιότερα συστήματα της σοβιετικής εποχής.

Ωστόσο διαδοχικές κυβερνήσεις στη Βουλγαρία εδώ και πάνω από μια δεκαετία ταλανίζονται για το ποια αεροπλάνα να αγοράσουν.

Βάσει του σχεδίου, η Βουλγαρία θα αποκτήσει τουλάχιστον οκτώ αεριωθούμενα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 1,8 δισεκ. λέβα (1,08 δισεκ. δολάρια) για τη βελτίωση της συμμόρφωσής της με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και θα δαπανήσει 1,46 δισεκ. λέβα για θωρακισμένα οχήματα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ.

Οι συμφωνίες απαιτούν την έγκριση του κοινοβουλίου.
«Ελπίζω, αν δεν υπάρξει καθυστέρηση στο κοινοβούλιο, να έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου υπογραμμένο συμβόλαιο για τουλάχιστον ένα από τα προγράμματα», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Βουλγαρία έχει λάβει προσφορές για πολεμικά αεροπλάνα Gripen από τη σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία Saab, καθώς και προσφορές για μεταχειρισμένα F-16 από την Πορτογαλία και για μεταχειρισμένα Eurofighter Typhoon από την Ιταλία.

Αρκετές εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται ο γαλλικός, κρατικής ιδιοκτησίας όμιλος Nexter Systems, η Patria της Φινλανδίας, η γερμανική Rheinmetall Defence AG, η Textron Inc με έδρα τις ΗΠΑ και η ελβετική εταιρεία Mowag, που αποτελεί τμήμα του ομίλου European Land Systems Group της General Dynamics, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να προμηθεύσουν τη Βουλγαρία με θωρακισμένα οχήματα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ