Στα άδυτα της μυστικής αίρεσης Gloriavale που κακοποιούν ανήλικες [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Στα άδυτα της μυστικής αίρεσης Gloriavale που κακοποιούν ανήλικες [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέθανε ο ηγέτης μιας θρησκευτικής αίρεσης που είχε καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση, αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική κληρονομιά εικαζόμενων καταχρήσεων.

Ο Χόουπφουλ Κριστιάν, πρώην γνωστός ως Νεβίλ Κούπερ, ήταν ο ιδρυτής της χριστιανικής κοινότητας Gloriavale, μια αμφιλεγόμενη και απομονωμένη λατρεία στην δυτική άκρη του νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας.

Ο ιδρυτής της αίρεσης Χόουπφουλ Κριστιάν

Σύμφωνα με την New Zealand Herald, ο Κριστιάν έπασχε από καρκίνο του προστάτη και ήταν περίπου ηλικίας 90 ετών.

Πρώην μέλη είχαν ισχυριστεί πως οι γυναίκες εντός της αίρεσης ήταν υποταγμένες και ζούσαν με το φόβο της αιώνιας καταδίκης και της κόλασης.

Ο Κριστιάν ίδρυσε την κοινότητα το 1969 αφού μετακόμισε από την Αυστραλία με τη σύζυγό του Γκλόρια και ήταν γνωστός ως ο «επιβλέπων βοσκός». Το 1995, πέρασε 11 μήνες στη φυλακή για σεξουαλική κακοποίηση.

Η Ιβέτ Όλσεν είχε δηλώσει πως είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον Κριστιάν τρεις φορές όταν ήταν 19 ετών. Σύμφωνα με την ίδια, ο Κριστιάν είχε «αχαλίνωτη λαγνεία» και ήταν ένας «βρωμερός γέρος». Η Όλσεν είπε επίσης πως ο Κριστιάν την αποκαλούσε «πόρνη» γιατί είχε σχέση με ένα 14χρονο αγόρι όταν ήταν 16 ετών.

Στα άδυτα της μυστικής αίρεσης Gloriavale που κακοποιούν ανήλικες [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Ο Κριστιάν αντιμετώπισε 3 κατηγορίες για άσεμνη επίθεση από το 1984, όταν ένα 19χρονο μέλος της κοινότητας κατέθεσε πως διείσδυσε με ένα ξύλινο αντικείμενο. Ο ίδιος από την πλευρά του ισχυρίστηκε πως έδωσε το αντικείμενο στο κορίτσι και της είπε να το χρησιμοποιήσει ως μέσο θεραπείας.

Πώς είναι η ζωή στο Gloriavale;
Περίπου 550 άτομα ζουν στο Gloriavale και ακολουθούν μια αυστηρή ερμηνεία της Καινής Διαθήκης. Οι γυναίκες θεωρούνται υποδεέστερες από τους άνδρες και είναι αναγκασμένες να φορούν μαντίλες και μακρυμάνικα και μακριά μπλε φορέματα.

Μια έκθεση σχετική με την αμφιλεγόμενη χριστιανική αίρεση, έφερε στο φως ισχυρισμούς για κατάχρηση, εξαναγκασμό σε γάμο και φυλάκιση.

Την έκθεση έδωσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Charity Services και παρουσίασε πληθώρα ισχυρισμών από 11 πρώην μέλη.

Πέντε γυναίκες ισχυρίστηκαν ότι ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο άνδρα ενώ ο εκπρόσωπος του Gloriavale, Φέρβεντ Στεντφαστ είπε ότι οι καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση ήταν «ανοησίες».

Η 26χρονη Λίλια Ταράβα, μεγάλωσε στο Gloriavale και είναι η εγγονή του Χόουπφουλ Κριστιάν. Δραπέτευσε από τους καταπιεστικούς κανόνες της αίρεσης και τώρα ζει στον έξω κόσμο. Όπως δήλωσε στην Daily Mail Australia, είχε δεχτεί τον δημόσιο χλευασμό του Κριστιάν όταν είχε λάβει μια σχολική έκθεση που επαινούσε τις ηγετικές της ιδιότητες. «Ο παππούς μου την διάβασε δυνατά στο δείπνο και με κορόιδεψε μπροστά σε όλους» λέει η Λίλια. «Με αποκάλεσε ‘αφεντικό’ και μου είπε πως δεν θέλουν γυναίκες – αφεντικά στην κοινότητα. Ένιωσα ταπεινωμένη και εξακολουθώ να παλεύω με την έλλειψη αυτοπεποίθησης ακόμη και σήμερα».

Η Λίλια Ταράβα


Από εκεί και πέρα τα πράγματα χειροτέρεψαν για την Ταράβα, η οποία έγινε μάρτυρας ενός αγοριού που το χτύπησε ο δάσκαλός του με μια μεταλλική ζωή στο σχολείο της κοινότητας.«Ενθαρρύνουν μια παρωχημένη σωματική τιμωρία. Αυτές οι αναμνήσεις είναι δύσκολες αλλά τις μοιράστηκα γιατί τότε άρχισα να σκέφτομαι πως ‘αυτό δεν ήταν σωστό’, εξήγησε. Κι ενώ ήξερε πως δεν ήταν σωστό, όλοι έλεγαν στην Ταβάρα να μην μιλήσει.

Τα παιδιά ήταν ακόμη πιο χαμηλά στην ιεραρχία από τις γυναίκες – κι όλοι έπρεπε να μοιράζονται τα πάντα – είτε το φαγητό, τις προσευχές είτε το θηλασμό. Εν τω μεταξύ, τα νεαρά κορίτσια παντρεύονταν με πολύ μεγαλύτερους άνδρες σε κανονισμένους γάμους. «Δεν μπορούσα να μιλήσω. Όλη σου τη ζωή ζεις με το φόβο της κόλασης και της καταδίκης».

Στην ηλικία των 16 ετών, όπως πολλές από τις γυναίκες των 90 οικογενειών της αίρεσης, η Λίλια έδωσε όρκο στον παππού της κατά τη διάρκεια μιας τελετής. Υποσχέθηκε, όπως και άλλοι, ότι θα υπακούει τους άνδρες, θα φροντίζει το σπίτι της και θα παραμείνει «ήρεμη» και «αγνή». Τότε μάλιστα, έπρεπε να παραιτηθεί από την μοιχεία, το διαζύγιο, τον έλεγχο των γεννήσεων και τις αμβλώσεις.

«Δεν επιτρεπόταν να κάνω σεξ με κανέναν μέχρι να παντρευτώ» είπε η ίδια. «Όταν δραπέτευσα και έκανα για πρώτη φορά σεξ συνειδητοποίησα ότι δε θα πήγαινα στην κόλαση. Αυτή ήταν η αρχή της ελευθερίας μου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ