Ο «συναρπαστικός αιώνας» της Θεσσαλονίκης μέσα από 800 φωτογραφίες

Με μια έκδοση από 800 σπάνιες φωτογραφίες ο δημοσιογράφος και ερευνητής Φαίδων Γιαγκιόζης επιχειρεί να ιχνηλατίσει τον πιο «συναρπαστικό αιώνα από τους 23 αιώνες ιστορίας» της νύμφης του Θερμαϊκού.

Υπήρξε το «πετράδι του Στέμματος» για όλους όσους διεκδίκησαν τα Βαλκάνια. Ο Κεμάλ ποτέ δεν συγχώρησε στον οθωμανικό στρατό ότι την εγκατέλειψε ενώ οι Εβραίοι κάτοικοί της ζήτησαν να γίνει ελεύθερη πόλη. Οι Αυστροούγγροι ήθελαν διακαώς να την προσαρτήσουν ενώ ακόμη και ο Χίτλερ την έταζε σε Γιουγκοσλάβους και Βούλγαρους για να συμμαχήσουν μαζί του. Τελικά η Θεσσαλονίκη ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό πριν από 100 χρόνια.

Τι ήταν ο αιώνας που πέρασε; Τι έγινε μετά την απελευθέρωση; Ποια γεγονότα διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της πόλης; Ποια ήταν η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων; Πώς επηρεάστηκε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Ρωμυλίας; Γιατί επί δεκαετίες οι διοικητές της πόλης κατάγονταν από την Πελοπόννησο και την Κρήτη; Ποιος είναι ο ρόλος της σήμερα στην ευρωπαϊκή προοπτική και στις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης;

Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρέι να απαντήσει ο δημοσιογράφος και ερευνητής Φαίδων Γιαγκιόζης ο οποίος μέσα από το βιβλίο του ασχολείται με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Μέσα από 800 σπάνιες φωτογραφίες, τις οποίες συνοδεύουν διακριτικά σχόλια και επεξηγήσεις καθώς και μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στα κυριότερα ιστορικά γεγονότα, ο συγγραφέας αποκαλύπτει τα μυστικά της «παράξενης» πόλης που κάποτε ονομάστηκε η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» όχι μόνο λόγω της μεγάλης κοινότητας Σεφαρδιτών Εβραίων αλλά και γιατί αποτελούσε ένα από τα πλέον κοσμοπολίτικα κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ