Στον αέρα το τετ α τετ Κιμ-Τραμπ, λέει η Β.Κορέα, αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στην καταστροφή των πυρηνικών της

Ευθείες απειλές ότι θα ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση του Κιμ με τον Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε η Βόρεια Κορέα, αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στη «μονομερή καταστροφή του πυρηνικού της οπλοστασίου».

Η ανακοίνωση από τον διαπραγματευτή της Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό της πρόγραμμα, Κιμ Κιε Γκουάν, ήλθε λίγες ώρες μετά την αναστολή των συνομιλιών με τη Νότια Κορέα και την απειλή ματαίωσης του τετ-α-τετ Κιμ-Τραμπ στις 12 Ιουνίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με τη Σεούλ.

Οι απειλές του κομμουνιστικού καθεστώτος έπιασαν στον ύπνο αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ και πυροδότησαν μια εσωτερική συζήτηση για το κατά πόσον ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας παίρνει θέση μάχης ενόψει της συνάντησης στη Σιγκαπούρη ή πραγματικά εγείρει σοβαρά νέα εμπόδια.

Βόρεια Κορέα: «Εμείς δεν είμαστε Λιβύη»

Ο Κιμ Κιε Γκουάν απέρριψε το αίτημα της Ουάσιγκτον να καταργήσει η χώρα του τάχιστα το πυρηνικό της πρόγραμμα χωρίς ανταλλάγματα όπως έκανε η Λιβύη πριν από 15 χρόνια, καταδικάζοντας τις σχετικές αξιώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον. «Δεν κρύβουμε τα αισθήματα αποστροφής μας γι' αυτόν», είπε.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μείνει στην ιστορία ως «αποτυχημένος πρόεδρος» αν ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του.

«Θα ανταποκριθούμε ανάλογα στην κυβέρνηση Τραμπ αν προσεγγίσει την σύνοδο κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ με ειλικρινείς προθέσεις για βελτίωση των σχέσεων. Αλλά δεν ενδιαφερόμαστε για διαπραγματεύσεις που θα αποβλέπουν στο να μας στριμώξουν στη γωνία και να να απαιτούν μονομερώς να εγκαταλείψουμε τα πυρηνικά μας όπλα και θα πρέπει να επανεξετάσουμε εάν θα δεχθούμε να συμμετάσχουμε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ», δήλωσε ο Κιμ Κιέ Γκουάν.

Πρόσθεσε δε ότι το μέλλον των διμερών σχέσεων «θα είναι ξεκάθαρο» εάν η Ουάσινγκτον έχει κατά νου μια αποπυρηνικοποίηση τύπου Λιβύης στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας.

«Είναι απολύτως παράλογο να συγκρίνεις τη Βόρεια Κορέα, ένα κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα, με τη Λιβύη που ήταν στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης πυρηνικών. Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά πως η χώρα μας δεν είναι ούτε Λιβύη, ούτε Ιράκ που είχαν τραγικές μοίρες».

Οργή της Πιονγιάνγκ για τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Ν.Κορέας

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να αναστείλει τη διακορεατική σύνοδο, η οποία σχεδιαζόταν να διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών και σημείωσε ότι δεν συνάδει με την ιστορική διακήρυξη που υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στα τέλη του Απριλίου.

«Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να αναβάλλει μονομερώς τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο Κορέες, με την επίκληση των ετήσιων αεροπορικών γυμνασίων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, δεν συνάδει με το πνεύμα της Διακήρυξης του Πανμουντζόμ και είναι λυπηρή», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης Μπάικ Τάε-χιούν. Προέτρεψε την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν στις συνομιλίες και συμπλήρωσε ότι θα σταλεί μια επίσημη επιστολή στη βορειοκορεάτικη κυβέρνηση εντός της ημέρας.

Στις ασκήσεις με την επωνυμία Max Thunder, που ξεκίνησαν την Παρασκευή, μετέχουν περίπου 100 αμερικανικά και νοτιοκορεατικά πολεμικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων οκτώ μαχητικά στελθ F-22 και απροσδιόριστος αριθμός βομβαρδιστικών B-52. To νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας επιμένει ότι οι ασκήσεις έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα κι έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους πιλότους να βελτιωθούν.

Tην ώρα που ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε να αξιολογήσει το μήνυμα της Πιονγιάνγκ, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ είπαν ότι θα συνεχίσουν την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής Τραμπ-Κιμ. «Οι ΗΠΑ θα κοιτάξουν ανεξάρτητα τι είπε η Βόρεια Κορέα και θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις κινήσεις τους με τους συμμάχους μας», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς. Ενώ η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει κάποια επίσημη πληροφόρηση για αλλαγή ή ακύρωση της συνάντησης.

Σύγχυση κι αβεβαιότητα από τις κινήσεις της Β. Κορέας

Οι ανακοινώσεις της Βόρειας Κορέας ανέβασαν το θερμόμετρο της έντασης και έσπειραν την αβεβαιότητα μετά από μήνες αναθέρμανσης των σχέσεων στην κορεατική χερσόνησο και τη διακήρυξη του Κιμ και του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε Ιν ότι θέλουν να αφήσουν πίσω το παρελθόν.

Η σύγχυση που προκάλεσαν οι απειλές της Πιονγιάνγκ υπογραμμίζουν επίσης τους κινδύνους της συνάντησης του Τραμπ με τον 34χρονο Βορειοκορεάτη ηγέτη, και υπενθυμίζουν ότι παρά τα χαμόγελα του Κιμ μπροστά στις κάμερες και τα διπλωματικά ανοίγματα των τελευταίων μηνών, το κομμουνιστικό καθεστώς παραμένει απρόβλεπτο.

Αναλυτές λένε, πάντως, ότι δεν τους εκπλήσσουν οι τελευταίες εξελίξεις. «Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα διεξάγουν κοινά γυμνάσια με τη συμμετοχή κάποιων στοιχείων που μπορούν να καταφέρουν στρατηγικά πλήγματα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται ότι δεν συμφωνούν για την αποπυρηνικοποίηση μ’ αυτό που αντιλαμβάνεται και αξιώνει η Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Κεν Γκοζ της εταιρείας συμβούλων CNA και ειδικός σε θέματα που αφορούν την Πιονγιάνγκ. Και πρόσθεσε«Κάποια στιγμή ήταν αναμενόμενο να διαμαρτυρηθεί η Βόρεια Κορέα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ