Ο Σόιμπλε αδειάζει την Μέρκελ: «Έχουμε άλλες έγνοιες...» - iefimerida.gr

Ο Σόιμπλε αδειάζει την Μέρκελ: «Έχουμε άλλες έγνοιες...»

Ο Σόιμπλε αδειάζει την Μέρκελ: «Έχουμε άλλες έγνοιες...»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λέγοντας «έχουμε άλλες έγνοιες, προς το παρόν δεν επείγει», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ουσιαστικά άδειασε τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για την πρότασή της να αναλάβει αυτός την προεδρία του Eurogroup.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα Financial Times Deutschland που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος προτείνει τον Σόιμπλε ως διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Εurogroup. Όπως δηλώνουν πηγές του συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών μίας χώρας με «τριπλό A» , έμπειρος, αξιοσέβαστος και με επιρροή, «έχει το αβαντάζ».

Ο υπουργός, ο οποίος παρουσίασε σήμερα τον απολογισμό για το 2011 των γερμανικών τελωνείων, δήλωσε πως οι εικασίες αυτές είναι «μερικές φορές ενδιαφέρουσες για τον Τύπο», όμως αρνήθηκε να πει περισσότερα δηλώνοντας: «έχουμε άλλες έγνοιες».

«Αν ο κ. Γιούνκερ δεν είναι πλέον διαθέσιμος (γι' αυτή τη θέση στο τέλος της θητείας του, τον Ιούνιο) θα ασχοληθούμε γρήγορα μ' αυτό το θέμα και αυτό είναι όλο για σήμερα», κατέληξε.

«Δεν σχολιάζουμε τις διαδικασίες διορισμών», δήλωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το θέμα «δεν επείγει» και άφησε να εννοηθεί ότι θα διευθετηθεί ταυτόχρονα με άλλους διορισμούς, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, «αναμφίβολα το Μάιο».

Η καγκελάριος Μέρκελ πρότεινε τον υποψήφιό της στους άλλους αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως η τελική απόφαση είναι πιθανόν να αναβληθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον Μάιο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δεν έχει δώσει ακόμη την έγκρισή του, φοβούμενος την υπερβολική ενίσχυση της θέσης της Γερμανίας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε πρόσφατα ότι είναι υπερβολικά απασχολημένος για να αναλάβει και την προεδρία του Eurogroup και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν απέρριψε επίσης την πρόταση, σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland.

Μολονότι ο Γιούνκερ δήλωσε πως είναι καλύτερα στο μέλλον ο επικεφαλής του Eurogroup να είναι απαλλαγμένος από κάθε άλλο εθνικό αξίωμα, η Γερμανία θεωρεί αντιθέτως ότι είναι καλύτερα το αξίωμα του επικεφαλής του Eurogroup να αναλαμβάνει ένας εν ενεργεία υπουργός, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες στη Γερμανία για το φθινόπωρο του 2013.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ