Εξελίξεις αναμένονται με την ΠΓΔΜ - iefimerida.gr

Εξελίξεις αναμένονται με την ΠΓΔΜ

Όλο και περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν εικόνα των διαπραγματεύσεων προϊδεάζουν για επικείμενη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, καθώς φαίνεται ότι το ζήτημα της εφαρμογής του erga omnes, της διαδικασίας δηλαδή που θα ακολουθηθεί στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ αποτελεί το προς αποσαφήνιση σημείο, προκειμένου μεθαύριο Πέμπτη να υπάρξουν ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση (ή τις συναντήσεις) των δύο πρωθυπουργών στη Σόφια.

Από τη στιγμή που η γειτονική χώρα φαίνεται να έχει διάθεση να εγκαταλείψει την διπλή ονομασία για τον εαυτό της, για το πως δηλαδή οι ίδιοι οι γείτονες θα αυτοαποκαλούνται στα επίσημα έγγραφά τους στο εσωτερικό, άρχισε να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.
Το δύσκολο, είναι ότι οι γείτονες θέλουν να «κλειδώσουν» και να παρουσιάσουν στην κοινή τους γνώμη την είσοδο στο ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα της υποχώρησης και η Αθήνα από την πλευρά της θέλει να «ξεκλειδώσει» την πύλη της συμμαχίας (να υποστηρίξει δηλαδή και όχι να εμποδίσει την ένταξη) μόνο στην περίπτωση που οι γείτονες «Συνταγματοποιήσουν» το erga omnes, καθώς από αυτό το ποιοτικό στοιχείο, εξαρτάται και το αν θα μπορεί να υποστηριχτεί η συμφωνία από τη Βουλή.

Η διαδικασία ένταξης στη Συμμαχία πάντως, είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια στην Αθήνα να πιέσει τους γείτονες για προηγούμενη αλλαγή Συντάγματος, καθώς η ένταξη στην Συμμαχία θέλει ελληνική υποστήριξη καθώς όπως κάθε ένταξη, θα κυρωθεί από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Συμμαχίας. Υπάρχει λοιπόν ο χρόνος (η Αθήνα θέλει να είναι κάποιοι μήνες έως έτος) να αποδείξουν τα Σκόπια ότι δεν παίζουν παιχνίδι (με σκοπό να πάρουν ένταξη και να υπαναχωρήσουν αργότερα) ότι η αλλαγή (με εκλογές ή δημοψήφισμα) ή η διαμόρφωση των εσωτερικών συσχετισμών για την αλλαγή του Συντάγματός τους δε συνιστά υπεκφυγή.

Ο Τσίπρας θέλει να στριμώξει με τις 180 ψήφους την αντιπολίτευση

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα υπάρξει «λευκός καπνός» ωστόσο την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας (όπως διεφάνη από το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ) θα επιχειρήσει να παίξει με το χαρτί των 180 ψήφων περισσότερο για να «στριμώξει» τη ΝΔ αλλά και το ΚΙΝΑΛ καθώς στο εσωτερικό του υπάρχουν τμήματα που καθαρά θα πουν ΝΑΙ στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ότι οι δεσμευτικές αποφάσεις «θα ληφθούν τώρα για όλα» και θα απομένει μόνο η υλοποίηση σε βάθος χρόνου,με αντίστοιχες παραχωρήσεις προς την άλλη πλευρά.

Τα πρώτα νέα από το χρέος δεν φαίνεται να είναι καλά

Την ίδια ώρα η Σύνοδος Κορυφής θ αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Α.Τσίπρα να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ηγέτες άλλων χωρών προκειμένου να «καθαρίσει» όσο μπορεί την επικείμενη έξοδο από το μνημόνιο, καθώς τα πρώτα νέα από το χρέος δεν φαίνεται να είναι καλά.

Ειδικότερα θεωρούνται κρίσιμες οι συζητήσεις με την Καγκελάριο καθώς ο Γερμανικός παράγοντας είναι αυτός που έχει αντιρρήσεις στην αυτόματη ενεργοποίηση του "Γαλλικού" μηχανισμού για το χρέος επιμένοντας να αποσπά νέες δεσμεύσεις κάθε φορά.
Το μπρα ντε φερ που γίνεται αυτή μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνο και πάλι αποτελεί χιλιοπαιγμένο έργο για την Αθήνα που εξαρτάται από την έκβαση αυτής της μάχης χωρίς να μπορεί να την επηρεάσει. Μέχρι το τέλος Ιουνίου το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα έχει αποκτήσει σαφή εικόνα για την πρόθεση του Ταμείου ενώ για την ώρα αγωνίζεται να κλείσει όσα περισσότερα προαπαιτούμενα γίνεται

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΓΔΜ erga omnes ονομασία σκόπια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ