Ο «Καρλομάγνος» φέρνει κοντά τους νέους της Ευρώπης - iefimerida.gr

Ο «Καρλομάγνος» φέρνει κοντά τους νέους της Ευρώπης

cafebabel.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την περασμένη Δευτέρα 12 Μαρτίου ανακοινώθηκαν από τις εθνικές επιτροπές τα σχέδια που θα εκπροσωπήσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην τελική φάση του ευρωπαϊκού Βραβείου Νεότητας «Καρλομάγνος».

Στον διαγωνισμό εκ μέρους της Ελλάδας θα συμμετάσχει το Cafebabel Greece, η ελληνική ομάδα του ευρωπαϊκού περιοδικού cafebabel.com με το σχέδιο «Europe on the Ground» (Η Ευρώπη στο έδαφος).

Το ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας «Καρλομάγνος» διοργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ιδρυμα του διεθνούς Βραβείου «Καρλομάγνου» του Ααχεν και αφορά τη βράβευση έργων ή προγραμμάτων που έχουν εκπονήθεί από νέους της Ευρώπης, μεταξύ 16 και 30 ετών.

Προϋπόθεση είναι τα έργα αυτά να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τους νέους της Γηραιάς Ηπείρου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, στην αλληλοκατανόηση και στην ανάδειξη επιτυχημένων παραδειγμάτων αγαστής συνύπαρξης Ευρωπαίων σε μια κοινότητα.

Το βραβείο είναι τριπλό και απονέμεται σε προγράμματα που αφορούν ανταλλαγές νέων που ζουν στην Ευρώπη και καλλιτεχνικά ή διαδικτυακά έργα με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το πρώτο βραβείο για το καλύτερο σχέδιο ή πρόγραμμα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, το δεύτερο 3.000 και το τρίτο 2.000 ευρώ. Οι βραβευθέντες προσκαλούνται να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ όλοι οι αντιπρόσωποι των 27 προκριθέντων εθνικών σχεδίων πραγματοποιούν τετραήμερο ταξίδι στο Ααχεν της Γερμανίας, το οποίο υπήρξε η πρωτεύουσα του βασιλείου του Καρλομάγνου.

Το 2011 το πρώτο βραβείο απέσπασε το βρετανικό lifestyle περιοδικό «Europe & Me» που ιδρύθηκε από μια ομάδα νέων το 2007, το δεύτερο η ελληνική πρωτοβουλία «Balkans Beyond Borders» και το τρίτο το ισπανικό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus «Escena Erasmus Project».

Σύμφωνα με τη συντονίστρια του Cafebabel Greece, Ελίνα Μακρή το «Europe on the Ground» είναι ένα εγχείρημα νέων δημοσιογράφων από χώρες της Ε.Ε., οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι αυτό που τους ένωνε δεν ήταν οι κανονισμοί και οι θεσμοί, αλλά η αντίληψή τους για τη ζωή και η περιέργειά τους να γνωρίσει ο ένας τη χώρα του άλλου και τις διαφορετικές πραγματικότητες. Ετσι ξεκίνησαν οι αποστολές και τα άρθρα».

Φέτος η ανακοίνωση των τριών βραβείων θα γίνει από ειδική ευρωπαϊκή επιτροπή την Πέμπτη 2 Απριλίου, ενώ η επίσημη τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Μαΐου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ