Στις φλόγες η Λωρίδα της Γάζας πριν από τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ [εικόνες] - iefimerida.gr

Στις φλόγες η Λωρίδα της Γάζας πριν από τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φονικές συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες ξέσπασαν ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στρατιώτες στη λωρίδα της Γάζας κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στον τομέα της υγείας στη Γάζα τουλάχιστον εννιά διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά, ανάμεσά τους κι ένα 14χρονο αγόρι, ενώ άλλοι 500 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και πέντε δημοσιογράφοι.

Μαζί με τους επτά Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν σήμερα ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις 30 Μαρτίου ανέρχεται σε 52.

Στις φλόγες η Λωρίδα της Γάζας πριν από τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ [εικόνες]  | iefimerida.gr 0
Στις φλόγες η Λωρίδα της Γάζας πριν από τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Τα επεισόδια σημειώνονται μερικές ώρες πριν από τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κλιμακωθούν στη διάρκεια της ημέρας, 70ής επετείου από την ίδρυση του Ισραήλ, καθώς μεγάφωνα στα τζαμιά της Γάζας καλούσαν τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν στην αποκαλούμενη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής». Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία σε κάποια απόσταση από τα σύνορα και μικρές ομάδες επιχείρησαν να πλησιάσουν με κίνδυνο της ζωής τους τον φράκτη ασφαλείας που φρουρείται αυστηρά από τον ισραηλινό στρατό.

Στις φλόγες η Λωρίδα της Γάζας πριν από τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στον θύλακο προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μην χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη.

Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να κορυφωθούν αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής.

Στις φλόγες η Λωρίδα της Γάζας πριν από τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν επίσης σήμερα εύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στιβάξει για να τους βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη.

Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους καταυλισμούς από σκηνές οι οποίοι έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τον φράκτη στη Γάζα σαν ένα «Σιδερένιο Τείχος» και όποιον το πλησιάσει ως «τρομοκράτη».

Στις φλόγες η Λωρίδα της Γάζας πριν από τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ [εικόνες]  | iefimerida.gr 4

Η Χεζμπολάχ χαρακτηρίζει «ανώφελη» τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ απέρριψε σήμερα ως «ανώφελο» μονομερές βήμα την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar.

Ο σεΐχης Ναΐμ Κάσεμ, σε τηλεοπτική ομιλία του στη Βηρυτό, δήλωσε επίσης πως οι επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν, υπογράμμισαν «την ισορροπία της αποτροπής» ανάμεσα στο Ισραήλ και τους αντιπάλους του.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως επιτέθηκε την Πέμπτη σχεδόν σε όλη τη στρατιωτική υποδομή του Ιράν στη Συρία, αφού ιρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν ρουκέτες προς ελεγχόμενο από το Ισραήλ έδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ