Κραυγή αγωνίας από τους εμπόρους για τις κλοπές στο κέντρο-Πλήγμα για τον τουρισμό - iefimerida.gr

Κραυγή αγωνίας από τους εμπόρους για τις κλοπές στο κέντρο-Πλήγμα για τον τουρισμό

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο των κλοπών στο κέντρο της Αθήνας/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κραυγή αγωνίας για τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα των κλοπών στο κέντρο της Αθήνας και που έχει ενταθεί από την εφαρμογή του νόμου «Παρασκευόπουλου» εκφράζει ο εμπορικός κόσμος.

Το εμπορικό κέντρο της πόλης και ιδίως η τουριστική περιοχή, αλλά και το εμπορικό τρίγωνο στην οδό Ερμού, οι σταθμοί του μετρό και γενικότερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πλήττεται από οργανωμένα κυκλώματα που δρουν ανά ομάδες ενώ όσες συλλήψεις γίνονται δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα αφού η δικαιοσύνη τους επιτρέπει να παραμένουν ελεύθεροι, αμέσως μετά την σύλληψη τους και να συνεχίζουν ανενόχλητοι την παραβατική τους δράση.

Τις σχετικές επισήμανσεις έκανε το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας στον γενικό γραμματέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Δημήτριο Παπασπύρου.

Η συνάντηση είχε ως κεντρικό θέμα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νόμου «Παρασκευόπουλου», λόγω των ευεργετικών όρων αποφυλάκισης των κρατουμένων, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των πυρήνων παραβατικότητας που έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Αθήνας και κλονίζουν το αίσθημα ασφάλειας των επιχειρηματιών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης, αναφέρθηκε εκτενώς στο φαινόμενο των κλοπών στο δημόσιο χώρο της πόλης που εντοπίζεται γεωγραφικά σε όλο το εμπορικό κέντρο της πόλης και εντονότερα στην τουριστική περιοχή.

Πως δρουν τα κυκλώματα

Εκφράζοντας την αγωνία του εμπορικού κόσμου της Αθήνας, ο Πρόεδρος ζήτησε τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εισαγγελίας και των δικαστικών αρχών, ώστε να τεκμηριώνεται επαρκώς το αδίκημα και να επιβάλλεται η νόμιμη ποινή στους παραβάτες και να ενεργοποιείται η διαδικασία απέλασης τους από την χώρα, μετά την κατ’ εξακολούθηση τέλεση του ίδιου αδικήματος, εξαντλώντας την ισχύουσα νομοθεσία ή καταθέτοντας ειδική τροποποίηση του νόμου, με σκοπό την επίτευξη οριστικού αποτελέσματος.

Οι τουρίστες κρουαζιέρας δεν μεταφέρουν πλέον μετρητά ή κάρτες μαζί τους όταν έρχονται στην Αθήνα προκειμένου να μην πέσουν θύματα κλοπής/Φωτογραφία: Eurokinissi

Σύμφωνα με τους εμπόρους οι παραβάτες ανήκουν σε οργανωμένα κυκλώματα και δρουν ανά ομάδες. Καταγωγή έχουν από Ρουμανία – Βουλγαρία (Ρομά), από Αλγερία, Μαρόκο κ.λπ., έχοντας πολλές φορές και αφανείς Ελληνες συνεργάτες. Είναι γυναίκες και άνδρες με εμφάνιση τουρίστα, για κάλυψη.

Οι προστάτες και οι απειλές στους θύτες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται το ανησυχητικό φαινόμενο του εγκληματικού πατροναρίσματος από έγχρωμους προστάτες, που όταν γίνει αντιληπτή η πράξη της κλοπής, απειλούν τα θύματα και τους γύρω καταστηματάρχες, με αποτέλεσμα οι θύτες γυναίκες να αποχωρούν με τη ‘’λεία’’ τους ανενόχλητες.

Επιπροσθέτως πρέπει να αναφέρουμε ότι το κύκλωμα εμπλέκεται και στην εκμετάλλευση παιδιών, που επαιτούν και ταυτόχρονα προβαίνουν σε κλοπές κινητών τηλεφώνων και πορτοφολιών.

Ενώ γίνονται συλλήψεις, σημείωνει ο ΕΣΑ, το πρόβλημα όμως παραμένει μεγάλο γιατί οι δράστες των κλοπών, αφήνονται αμέσως ελεύθεροι από τα δικαστήρια και την επόμενη ημέρα οι καταστηματάρχες, που πλέον γνωρίζουν σχεδόν όλους τους παραβάτες, τους βλέπουν ξανά στην περιοχή, επί το έργον.

Υπάρχουν άτομα που έχουν συλληφθεί πάνω από 10 φορές και συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους.

Κακή φήμη για την Αθήνα και επισκέψεις χωρίς μετρητά και κάρτες

Εκτός από τον αντίκτυπο που έχει στα ίδια τα θύματα, ο Εμπορικός Σύλλογος σημειώνει ότι οι επιπτώσεις είναι εξαιρετικά βλαπτικές για την Αθήνα και τον τουρισμό. Τουρίστες- θύματα κλοπών μεταφέρουν ανά τον κόσμο μια αρνητική εικόνα για την Αθήνα και η κακή φήμη πλήττει τον τουρισμό.

Επίσης αποτελεί αρνητική εξέλιξη στον τομέα της κατά κεφαλή κατανάλωσης από τους τουρίστες και τα έσοδα που προσδοκούμε από τον τουρισμό. Ενδεικτικό είναι ότι οι επιχειρήσεις κρουαζιέρας προτρέπουν τους πελάτες τους να επισκέπτονται την Αθήνα χωρίς μετρητά και πιστωτικές κάρτες και με αυτόν τον τρόπο υποτίθεται ότι προστατεύουν τους πελάτες τους, αλλά έμμεσα τους οδηγούν πλέον σε αγορές μέσα από τα πλοία, με συνέπεια απώλεια τεράστιου τζίρου από την αγορά.

Αυτο-οργάνωση και φαινόμενα αυτοδικίας

Επιπλέον το κλίμα ανασφάλειας επηρεάζει αρνητικά τους επιχειρηματίες, που επιπροσθέτως νοιώθουν απογοήτευση, όταν ο πελάτης επιλέξει προϊόντα προς αγορά και φτάνοντας στο ταμείο αντιλαμβάνεται ότι έχει πέσει θύμα κλοπής και η αγορά ακυρώνεται.

To φαινόμενο έχει ενταθεί με την εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου, όπως καταγγέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας/Φωτογραφία: Eurokinissi

Τέλος σημειώνουμε ότι όλα τα προαναφερόμενα, έχουν ωθήσει πλέον τους επιχειρηματίες να αυτό-οργανωθούν σε ομάδες, με σκοπό να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την κατάσταση.

Σε πρώτη φάση η σωστή διαχείριση πληροφοριών έχει θετικά αποτελέσματα, γιατί πλέον έχουν γίνει γνωστά τα περισσότερα παραβατικά άτομα και έχουν μειωθεί αισθητά οι κλοπές εντός των καταστημάτων, αλλά η αναποτελεσματικότητα του ‘’συστήματος’’ και η άμεση επαναφορά των παραβατών, μετά την τέλεση του αδικήματος, στον ‘’τόπο του εγκλήματος’’, έχει ενοχλήσει πάρα πολύ την επιχειρηματική κοινότητα και δυστυχώς αρχίζουν και παρατηρούνται φαινόμενα αυτοδικίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ανίχνευση του νομικού πλαισίου

Όλες αυτές οι παραβατικές ομάδες, πλαισιώνονται από νομικούς και χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα νομικά κενά καθώς και τη δυσλειτουργία και τη μη συνεργασία των φορέων της πολιτείας, όπως η ΕΛ.ΑΣ – η εισαγγελία – τα δικαστήρια κ.λπ.. Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσαν οι έμποροι στον γενικό γραμματέα επισημαίνονται τέσσερα σημεία που οδηγούν σε μη αντιμετώπιση του φαινομένου:

Παραδοχή 1η
α) το θύμα εάν δεν έχει απωλέσει τα έγγραφα του, συνήθως δεν καταγγέλλει το συμβάν.
β) αν καταγγείλει το συμβάν δεν καθοδηγείται σωστά, ώστε να τεκμηριωθεί νομικά η κατηγορία.

Παραδοχή 2η
Η κλοπή είναι πλημμέλημα και οι παραβάτες ζητούν 3-5 ημέρες για να απολογηθούν. Τα θύματα συνήθως δεν έχουν την δυνατότητα να παρουσιαστούν στο δικαστήριο, γιατί έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους. Έλληνες μάρτυρες, συνήθως δεν καλούνται και όταν αυτό συμβαίνει, ταλαιπωρούνται από τις συνεχείς αναβολές.

Παραδοχή 3η
Η αναφορά από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ είναι συνήθως ελλιπής.

Παραδοχή 4η

Οι εισαγγελείς, λόγω πλημμεληματικής πράξης και φόρτου εργασίας δεν ζητούν συμπληρωματικά στοιχεία για τους θύτες, όπως π.χ. ιστορικό κ.λπ.

Παροχή 5η
Πολιτική βούληση και τάση των δικαστών είναι να μην επιβαρύνουν το σωφρονιστικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αφήνονται ελεύθεροι και να συνιστούν συνεχή απειλή για τον τουρισμό, όλες αυτές οι ομάδες των παραβατών.

Προτάσεις για απέλαση

Ο ΕΣΑ προκειμένου να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα προτείνει να καταγράφεται το πλήρες ιστορικό των παραβατών ακόμα και καθ’ υπερβολή, να καταγράφεται η σύσταση συμμορίας ή κατ’ επάγγελμα πράξη . Οι εισαγγελικές αρχές, αξιοποιώντας την αναφορά της ΕΛ.ΑΣ, να στοιχειοθετούν ότι οι παραβάτες αποτελούν ‘’κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια’’, σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ. 1 Γ του νόμου 3870/2010. (Άρθρο 76 παρ. 1 Γ αν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη που απειλείται με ποινή τουλάχιστον 3 μηνών θεωρείται αυτός αυτόματα επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια).

Το δικαστήριο, να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνει το πλαίσιο νόμου και να ζητήσει την έναρξη της διαδικασίας απέλασης μόνο από την Ελλάδα και να μην ακολουθήσει την πολύπλοκη διαδικασία που αφορά την απέλαση από τις χώρες της συνθήκης του Σένγκεν και κάνει αναφορά στην πρακτική της Γαλλίας που προχώρησε σε απέλαση μεγάλου Ρουμάνων & Βουλγάρων Ρομά από το Παρίσι, που είχαν παρόμοια δράση, ακολουθώντας το παραπάνω πρωτόκολλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ