Παγίδα στις επιστροφές από τον ΕΦΚΑ -Ποιοι κινδυνεύουν με κατάσχεση - iefimerida.gr

Παγίδα στις επιστροφές από τον ΕΦΚΑ -Ποιοι κινδυνεύουν με κατάσχεση

Με κατασχέσεις κινδυνεύουν όσοι μη μισθωτοί έχουν επιστροφές από τον συμψηφισμό εισφορών/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με κατάσχεση κινδύνευουν οι εισφορές που επιστρέφει ο ΕΦΚΑ μετά την εκκαθάριση του 2017 για όσους μη μισθωτούς έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως το τέλος του 2016.

Από τα ειδοποιητήρια του ανάρτησε ο ΕΦΚΑ για 1.155.534 μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά για περίπου 250.000 άτομα. Αλλά και αυτοί που έχουν επιστροφές κινδυνεύουν να μην τις πάρουν.

Οπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι 762.539 είναι «φακελωμένοι» στο ΚΕΑΟ για ληξιπρόθεσμα χρέη ως το τέλος του 2016 και οι περισσότεροι εξ αυτών -αν όχι όλοι- έχουν πιστωτικό υπόλοιπο, δηλαδή επιστροφή εισφορών για το 2017.

Ομως ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι να δουν το ποσό της επιστροφής μόνον στο ειδοποιητήριο και όχι στην τσέπη τους, γιατί λόγω των παλιών ληξιπρόθεσμων χρεών τους, αυτές οι επιστροφές, αν πιστωθούν στους λογαριασμούς τους, θα κατάσχονται είτε από το ΚΕΑΟ είτε και από την εφορία, εφόσον έχουν και εκεί χρέη!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν τη διπλή παγίδα κατάσχεσης (είτε από ΚΕΑΟ είτε από εφορία) για ληξιπρόθεσμα χρέη ως το τέλος του 2016 είναι να δηλώσουν ως τις 31 Μαΐου στον ΕΦΚΑ ότι επιθυμούν το ποσό της επιστροφής να συμψηφιστεί με τις επόμενες τρέχουσες εισφορές τους.

Αν δεν δηλώσουν συμψηφισμό, τότε για πολλούς εκ των 762.539 οφειλετών που έχουν επιστροφές, αλλά συνάμα έχουν και παλιά χρέη, ελλοχεύει ο κίνδυνος άμεσης κατάσχεσης, καθώς η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ λέει ότι σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της 31/5/2018 και δεν δηλωθεί συμψηφισμός, τότε το ποσό της επιστροφής μπαίνει εντός διμήνου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων και αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές κινδευνεύει να κατασχεθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ παγίδες ΕΦΚΑ συμψηφισμός εισφορές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ