Κινδυνεύει να μείνει στον «πάγο» το νέο ομόλογο - iefimerida.gr

Κινδυνεύει να μείνει στον «πάγο» το νέο ομόλογο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Προβληματισμένοι παρακολουθούν στο οικονομικό επιτελείο την εικόνα στις αγορές ομολόγων, καθώς κινδυνεύει να πάει περίπατο ο σχεδιασμός για μια νέα έκδοση, πιθανότατα 3ετούς ομολόγου εντός του μήνα.

Το 10ετές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δέχθηκε τρομερές πιέσεις, με αποτέλεσμα η τιμή του να φτάσει ως το 4,263%, δηλαδή περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από τα επίπεδα της Πρωτομαγιάς, όταν είχε φανεί πως μπορεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση μετά τις αναταράξεις που είχαν προκαλέσει οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν αυτήν τη «βουτιά» στο θρίλερ του Χρηματιστηρίου, αφού στο στόχαστρο δεν έχει μπει μια οποιαδήποτε μετοχή, αλλά το «χαρτί» μιας από τις μεγαλύτερες εισηγμένες. Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η εστία του κινδύνου.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η διάχυση της πίεσης από το Χρηματιστήριο στα ελληνικά ομόλογα μαρτυρά την κρίση αξιοπιστίας. «Αν η ιστορία αυτή ξεφουσκώσει έχει καλώς, αν έχει βάση τότε… καήκαμε», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, τονίζοντας έτσι ότι θα ήταν ολέθριο και για τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, αν παγιωθεί η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με τα «βαριά» χαρτιά του Χρηματιστηρίου, τα οποία λειτουργούν και ως καθρέπτης, ως πρεσβευτής του ελληνικού brand name, σε μια χρονική στιγμή που η ελληνική οικονομία επιχειρεί το come back.

Η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να βρει «παράθυρο» ευκαιρίας εντός του Μαίου, έτσι ώστε να προχωρήσει σε μια ακόμα έκδοση ομολόγου. Το βαρόμετρο για την τελική απόφαση είναι η απόδοση του φρεσκοεκδοθέντος 7ετούς ομολόγου, αφού αν δεν φτάσει κοντά στο άρτιο, δηλαδή έστω στο 99,5, δεν πρόκειται να ανάψει πράσινο φως για τη νέα έκδοση, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει ενδιαφέρον. Με το μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο, η απόδοση του 7ετούς «βυθίστηκε» στο 97,8, κόβοντας τα «φτερά» του οικονομικού επιτελείου.

Αυτό που ψάχνει το υπουργείο Οικονομικών είναι ένα πολύ θετικό γεγονός, που θα αντιστρέψει το κλίμα. Τότε η έκδοση θα προχωρήσει και εκτιμάται ότι θα προτιμηθεί το 3ετές, που «ζητάνε» οι πιο συντηρητικές ευρωπαϊκές τράπεζες, αντί ενός 10-12ετούς που «προτείνουν» οι αμερικανικές. Σε κάθε περίπτωση, η νέα «βουτιά» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενισχύει τα επιχειρήματα όσων επισημαίνουν πόσο εύθραυστη είναι η θέση της Ελλάδας στις αγορές και πόσο εύκολα μπορεί να φτάσει από το ζενίθ στο ναδίρ. Μόνο τυχαία δεν ήταν, άλλωστε, η επισήμανση του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ, Μ. Κερέ, μετά από το Eurogroup στη Σόφια, ότι οι δύσκολες συζητήσεις που γίνονται τώρα μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, από τον Αύγουστο θα γίνονται, πλέον, με τις αγορές…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ομόλογο αγορές ελληνική οικονομία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ