Το Μπορντό δεν φοβάται πια το νέγρικο παρελθόν του [εικόνες]

Κατηγορούμενη, επί δεκαετίες, ότι αποσιωπά τον ρόλο που έπαιξε στην συμφωνία για το εμπόριο σκλάβων, η γαλλική πόλη Μπορντό ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για να γίνει καλύτερα γνωστή αυτή η ιστορική πραγματικότητα.


Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες είναι η ονοματοδότηση οδών με ονόματα σκλάβων που έζησαν στο Μπορντό, η δημιουργία «Βραβείου Πόλης» για τις επιστημονικές εργασίες στο θέμα της σκλαβιάς, η τοποθέτηση ανδριάντα μνήμης με το πρόσωπο ενός σκλάβου κλπ. Ο δήμαρχος της πόλης του Μπορντό και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ κάνει τη διαφορά.


Το Μπορντό υπήρξε ιστορικό λιμάνι μεταξύ του 17ου και 18ου αιώνα και είχε υπογράψει συμφωνία για αποστολή 508 πλοίων στις ΗΠΑ, γεμάτων νέγρους σκλάβους. Μεταξύ του 1672 και 1837 150 000 σκλάβοι από την Αφρική είχαν μεταφερθεί από το Μπορντό στην Αμερική, από εφοπλιστές της περιοχής.
«Πρόκειται για την δικαίωση μιας δουλειάς δέκα ετών», δήλωσε ο Karfa Diallo, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ιδρυτής του συλλόγου «Mémoires et Partages», ο οποίος μαζί με άλλους συλλόγους ωθεί εδώ και 20 χρόνια τους τοπικούς άρχοντες να πάρουν θέση και να αναδείξουν αυτή την σκιά στην ιστορία της πόλης τους.


Οι σύλλογοι απαιτούσαν από τον δήμαρχο Αλέν Ζιπέ να δημιουργήσει ένα μνημείο αφιερωμένο στη συμφωνία για τους σκλάβους, με το επιχείρημα ότι το μόνο που υπάρχει σήμερα είναι μια διακριτική πλάκα σε προκυμαία του Μπορντό. Οι σύλλογοι προτείνουν να τοποθετηθεί άγαλμα της Modeste Testas, αφρικανής που μεταφέρθηκε σκλάβα στην Αϊτή από εφοπλιστές του Μπορντό και της οποίας η ιστορία βρέθηκε χάρη σε ιστορικές έρευνες και μαρτυρίες που έκαναν οι απόγονοί της.


Οι σύλλογοι ζητούν επίσης να υπογραφεί σύμφωνο αδελφοποίησης με τα νησιά της Καραϊβικής, όπου το 40% των αποίκων προέρχονταν από την περιοχή του Μπορντό.


Το πρώτο βήμα πάντως για την αναγνώριση του παρελθόντος της πόλης έγινε το 2009 όταν εγκανιάστηκε στο Μουσείο της Πόλης μια πτέρυγα αφιερωμένη στην ιστορία των μαύρων σκλάβων. Την ίδια χρονιά η τότε υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής της Γαλλίας είχε προτείνει να αναγνωριστεί η σκλαβιά ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ