Η μοναδική φορά που η βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκε, ιδιωτικά, την Ελλάδα [βίντεο] - iefimerida.gr

Η μοναδική φορά που η βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκε, ιδιωτικά, την Ελλάδα [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει επισκεφθεί επισήμως πάνω από 200 χώρες στον κόσμο, όχι όμως και την Ελλάδα.

Επισήμως πάντα.

Ιδιωτικά, έχει έρθει μια φορά, πριν ακόμη ανέβη στο θρόνο, ως πριγκίπισσα.

Το 1950 λίγο μετά το γάμο της με τον πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας Φίλιππο, η βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκε την Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Βασιλιά Παύλου και της Βασίλισσας Φρειδερίκης.

Φυσικά, η επίσκεψη της διαδόχου του θρόνου της Βρετανίας είχε καλυφθεί βήμα βήμα από το BBC.

Το πριγκιπικό, τότε, ζεύγος, έφθασε στο Φάληρο με σκάφος στο Φάληρο. Τους υποδέχθηκαν ο βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη και φυσικά πολίτες που ήθελεν να δουν από κοντά την πριγκίπισσα Ελισάβετ και τον δούκα του Εδιμβούργου.

Ο ίδιος ο βασιλιάς Παύλος, εξάδελφος του πρίγκιπα Φιλίππου, οδήγησε το ανοιχτό αυτοκίνητο που μετέφερε τους υψηλούς καλεσμένους του στα ανάκτορα.

#RoyalFlashback- State Procession through the streets of Athens for the Queen’s only visit to her in-laws: #RoyalVisitGreece https://t.co/39x9OzlOwo pic.twitter.com/SLfeUWsLU0

Από εκεί ξεκινήσει και τη βόλτα τους στους δρόμους της Αθήνας, με τη συνοδεία έφιππων αξιωματικών.

Στο πρώτο αυτοκίνητο επέβαινε η πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο Βασιλιάς Παύλος. Και στο δεύτερο, η Βασίλισσα Φρειδερίκη και ο δούκας του Εδιμβούργου.

Στο δρόμο κόσμος είχε μαζευτεί για να δει από κοντά την επόμενη Βασίλισσα της Βρετανίας.

Μετά από μια σύντομη τελετή στο δημαρχείο, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος έφτασαν (με το ίδιο αυτοκίνητο αυτή τη φορά) στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, ο πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο δούκας του Εδιμβούργου έμειναν στα θερινά ανάκτορα στο Τατόι για έξι ημέρες.

Επίσημο πρόγραμμα δεν υπήρχε, απολάμβαναν τις βόλτες τους με το βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας και φυσικά κάποια στιγμή επισκέφθηκαν και την Ακρόπολη.
Στον Ιερό Βράχο ανέβηκαν συνοδευόμενοι από τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα της Ελλάδας, την (τότε πριγκίπισσα και μετέπειτα Βασίλισσα της Ισπανίας) Σοφία, τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, την πριγκίπισσα Ειρήνη και τον Βασιλιά Μιχαήλ της Ρουμανίας.

#RoyalFlashback- Take a look at the Queen’s only visit to the country of her in-laws ahead of #RoyalVisitGreece tomorrow: https://t.co/39x9OzlOwo

#RoyalFlashback- Princess Elizabeth and Duke of Edinburgh are shown around the Acropolis by the Greek Royal Family in Athens on her only visit to Greece, in 1950 #RoyalVisitGreece https://t.co/39x9OzlOwo pic.twitter.com/Gv7YiLRE0d

Το πριγκιπικό ζεύγος είχε επισκεφτεί, επίσης, το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στο λόφο της Δεξαμενής στη Νίκαια. Εκεί τους συνόδευαν η λαίδη Πάλμερ και ο ανθυποπλοίαρχος και στενός φίλος του Φίλιππου, Μάικλ Πάρκερ. Μαζί τους ήταν και ο επίσημος ξεναγός, πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού κ. Ζέππος.

Ο ναός είχε οικοδομηθεί υπέρ του Αγίου Φιλίππου και της Αγίας Ελισάβετ. Αφιερώθηκε από τους τοπικούς άρχοντες της Νίκαιας, στην τότε διάδοχο του βρετανικού θρόνου πριγκίπισσα Ελισάβετ ­και στον τότε μελλοντικό της σύζυγο πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδος επ’ ευκαιρίας των αρραβώνων τους.

Ο τότε δήμαρχος κ. Αλμπάνης μάλιστα, δώρισε στο ζεύγος δυο αρχαία σκεύη τα οποία είχαν βρεθεί κατά τις ανασκαφές του χώρου για τη θεμελίωση του ναού.

Πηγές: royalchronicles.gr, royalwatcherblog.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ