Ενας ένας αφήνονται ελεύθεροι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί -Φόβοι στο Μαξίμου ότι ο Ερντογάν θα σκληρύνει τη στάση του - iefimerida.gr

Ενας ένας αφήνονται ελεύθεροι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί -Φόβοι στο Μαξίμου ότι ο Ερντογάν θα σκληρύνει τη στάση του

 EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σκεπτικισμό στα ενδότερα του πρωθυπουργικού επιτελείου έχει προκαλέσει η λήξη του 18μήνου για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα συμπληρώνουν το ανώτατο όριο της διοικητικής κράτησής τους.

Βέβαιον είναι ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί θα αφεθούν ελεύθεροι, ανεξάρτητα από το αν θα τους χορηγηθεί εντέλει άσυλο ή όχι. Στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι καλούνται να επιλύσουν ένα πολιτικοδιπλωματικό…σταυρόλεξο. Από τη μία θα πρέπει να εξηγήσουν σε έναν απρόβλεπτο Ερντογάν τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης(την ώρα που ο ίδιος κάνει λόγο ευθέως για ανταλλαγή). Από την άλλη, η Αθήνα θα πρέπει να εγγυηθεί ότι είναι ένα κράτος Ασφάλειας και να διαφυλάξει τη σωματική τους ακεραιότητα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η κατάσταση μπορεί να δυσκολέψει και πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ότι η επικείμενη απελευθέρωση των «8» θα εξοργίσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ρίχνοντας…λάδι στη φωτιά. Την ώρα που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Κυβερνητικές πηγές: «μάθημα Δικαίου η άμεση επιστροφή του Τούρκου»

Στον απόηχο της άμεσης επιστροφής του Τούρκου πολίτη (που είχε συλληφθεί στις Καστανιές Έβρου)κυβερνητικές πηγές δήλωναν στο iefimerida: «το γεγονός ότι ο Τούρκος επέστρεψε με απόλυτο σεβασμό των αρχών ενός κράτος δικαίου, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν συμψηφίζει, ούτε λειτουργεί με βάση μη υπερασπίσιμες σκοπιμότητες αλλά σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία οι 2 στρατιωτικοί και…βλέπουμε

Αντιθέτως, η πεποίθηση που υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησης, είναι πως ο Σουλτάνος δύσκολα θα ακολουθήσει το παραπάνω παράδειγμα, αφήνοντας ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό το διάστημα ο Ερντογάν θα επιδείξει μια κίνηση μεγαλοσύνης και θα απελευθερώσει τους δυο στρατιωτικούς μας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Τσίπρας: Η Τουρκία να εισέλθει στη λογική του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου

Η ελληνική πλευρά, δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει γραμμή και θα επιμείνει στις πιέσεις δια της διπλωματικής οδού και της διεθνούς κοινότητας. Ο κ. Τσίπρας από τη Λευκωσία έστειλε χθες και νέο μήνυμα στην Τουρκία καλώντας την να εισέλθει στη λογική του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ