Μελέτη προειδοποιεί: Το μετρό του Τόκιο μπορεί να «παραλύσει» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 - iefimerida.gr

Μελέτη προειδοποιεί: Το μετρό του Τόκιο μπορεί να «παραλύσει» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020

Φωτογραφία: AP Photo/Shizuo Kambayashi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μετρό του Τόκιο, γνωστό για την καθαριότητα και τη μεγάλη προσέλευση επιβατών κατά τις ώρες αιχμής, θα μπορούσε να «παραλύσει» από τον αριθμό των επισκεπτών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, σύμφωνα με νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας ανέπτυξε μαθηματικό μοντέλο για να προβλέψει τη ροή των επιβατών μια υποθετική ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν 1,3 εκατομμύρια φίλαθλοι θα ενωθούν με τα οκτώ εκατομμύρια τακτικούς χρήστες του μετρό.

Το αποτέλεσμα είναι ανησυχητικό, αφού υπάρχει κίνδυνος δυστυχήματος στους σταθμούς επιβίβασης, ενώ οι γραμμές και τα βασικά σημεία σύνδεσης θα μπορούσαν να τεθούν εκτός λειτουργίας από το πλήθος.

«Θα παρατηρήσουμε αύξηση της προσέλευσης περίπου 10-20% στους κύριους σταθμούς. Θα σχηματιστούν μεγάλες ουρές που τελικά θα οδηγήσουν σε διακοπή ολόκληρου του δικτύου» προειδοποίησε ο καθηγητής Αζούμα Ταγκούτσι και προτείνει: «Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο καταστροφής, θα ήταν απαραίτητο οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στο σπίτι ή να αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματά τους».

Τον Ιούλιο του 2017, τρία χρόνια πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, πραγματοποιήθηκε δοκιμή στην ιαπωνική πρωτεύουσα, που είχε στόχο να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους στην τηλεργασία, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Μόνο 60.000 υπάλληλοι σε περισσότερες από 900 εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες είχαν συμμετάσχει.

Ο καθηγητής Ταγκούτσι προτείνει να ενθαρρυνθεί το κοινό να φτάσει νωρίς στα στάδια, όπου θα διεξάγονται αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, και εναλλακτικά να προτιμά το περπάτημα, αν και δεν θα είναι καθόλου εύκολο, όπως είπε, να πειστεί ο κόσμος να βαδίσει 20 λεπτά μέσα στην καυτή ζέστη που θα επικρατεί στο Τόκιο.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι θα σκεφτούν τρόπους αποφυγής του χάους στις μεταφορές, σε συντονισμό με τον δήμο του Τόκιο και την ιαπωνική κυβέρνηση.

«Το σχέδιο απαιτεί συνεργασία και των επιχειρήσεων, αλλά θα επηρεάσει την λειτουργία και τις πωλήσεις τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για εύκολο έργο» δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του «Τόκιο 2020».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τόκιο Ολυμπιακοί Αγώνες μετρό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ