Σε αίθουσες και δρόμους το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού -Ελεύθερη είσοδος [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Σε αίθουσες και δρόμους το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού -Ελεύθερη είσοδος [πρόγραμμα]

Περιλαμβάνει παραστάσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL 10, γιορτάζει την πρώτη δεκαετία δράσης του εστιάζοντας σε ερωτήματα που αναδεικνύουν τη θέση και σημασία του χορού στην πολύπλοκη συνδιαμόρφωση του ‘σύγχρονου’.

Eνα φεστιβάλ που συνεχίζει να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάδειξη νεοφυών δημιουργικών κατευθύνσεων και τον ουσιαστικό πειραματισμό πάνω στη γλώσσα του χορού από πρωτοεμφανιζόμενους αλλά και ώριμους χορογράφους· διευρύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων δημιουργών στον παγκόσμιο διάλογο για τον χορό με την ένταξή τους σε διεθνή δίκτυα και την πρόσκληση επαγγελματιών και ειδικών του χορού από όλο τον κόσμο στη χώρα μας· ενισχύει την παρουσία του χορού στη δημόσια σφαίρα και προτείνει νέους τρόπους κατανόησης και απόλαυσης της κίνησης.

«Ψυχή του» παραμένει από την πρώτη στιγμή της γέννησής του η χορεύτρια Φρόσω Τρούσσα.

Σε αίθουσες και δρόμους το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού -Ελεύθερη είσοδος [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 0

Η συνεπής ανάπτυξη και συστηματική φροντίδα ενός υγιούς οικοσυστήματος του χορού είναι, από το 2008, έργο της DAN.C.CE Unitiva, της καλλιτεχνικής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας η οποία οργανώνει το ARC FOR DANCE FESTIVAL, υποστηρίζεται από το κέντρο χορού Dance Cultural Centre (DAN.C.CE) και αποτελεί μέλος του ευρύτερου ευρωπαϊκού δικτύου σύγχρονου χορού Aerowaves – Dance across Europe.

Σε αίθουσες και δρόμους το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού -Ελεύθερη είσοδος [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 1

Στο συμβολικό σημείο 10 της ενηλικίωσής της, η πλέον εξωστρεφής και συνεπής πλατφόρμα έρευνας για τον σύγχρονο χορό στην Αθήνα αξιώνει με σαφήνεια και επιμονή τα οργανικά χαρακτηριστικά ενός νευρικού συστήματος, το οποίο τροφοδοτεί, ενδυναμώνει και κινεί το σώμα του χορού με τρόπο που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξή του και τον καθιστά κομμάτι της κοινής, καθημερινής, τοπικής αλλά και παγκόσμιας ζωής, μέσα από ένα δίκτυο μεταβολικών αλλαγών και οργανικών συσχετίσεων.

Έτσι, στη φετινή διοργάνωση, που διαρκεί ως τις 27 του μήνα, με εκδηλώσεις και δράσεις σε διάφορους χώρους στην Αθήνα, εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός των ανοιχτών, δυναμικών διαλογικών συναντήσεων ανάμεσα σε δημιουργούς και κοινό.

Σε αίθουσες και δρόμους το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού -Ελεύθερη είσοδος [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 2

Χορογράφοι συνομιλούν με το κοινό

Πιο συγκεκριμένα, οι χορογράφοι Alexandra Waierstall, Λίντα Καπετανέα, Ερμίρα Γκόρο και Πατρίσια Απέργη συνομιλούν με το κοινό και αποκαλύπτουν τη σύνθετη ‘πρώτη ύλη’ του χορογραφικού τους έργου, με αφορμή ένα σώμα επιλεγμένων ταινιών και με άξονα τις επιρροές και τους προβληματισμούς που διαμορφώνουν την προσωπική τους δημιουργική διαδικασία (ΑRC_dialogues).

Μια πρωτότυπη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Νέοι δημιουργοί έχουν για άλλη μια χρονιά την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα, να δοκιμάσουν τις ιδέες τους και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία πεδίου σε επαφή με ένα ευρύ, διεθνές κοινό, στην καθιερωμένη ενότητα του φεστιβάλ που δίνει βήμα σε νέους και ανερχόμενους χορογράφους (ARC_prime Movers).
Σε μια πρωτότυπη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το φεστιβάλ ερευνά, με νέα site-specific έργα των Γιάννη Μανταφούνη και Στέλιου Τσάτσου, τα ρευστά όρια ανάμεσα στον χορό και την performance, τις αλληλεξαρτώμενες κινήσεις θεατών και καλλιτεχνών και την εξέλιξη των κινήσεων αυτών σε σχέση με το ίδιο το σώμα του μουσείου-οργανισμού στις πραγματικές και συμβολικές διαστάσεις του (ARC_hitects).

Εννέα παραστάσεις νέων έργων χορού

Στον πυρήνα της διοργάνωσης βρίσκονται εννέα παραστάσεις νέων έργων σύγχρονου χορού, τα πέντε από τα οποία παρουσιάζονται στην παγκόσμια πρεμιέρα τους στην Αθήνα.
Τα έργα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ εκφραστικό τόξο με σημείο αιχμής τον τρόπο σκέψης και εργασίας γυναικών δημιουργών.

Συγκεκριμένα στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ θα παρουσιαστούν από τις 24 ως τις 27 Μαΐου έργα των: Μαργαρίτα Τρίκκα, Alexandra Waierstall, Λίντα Καπετανέα & Edivaldo Ernesto, Αναστασία Βαλσαμάκη, Po-Cheng Tsai, Ερμίρα Γκόρο, Jesús Rubio Gamo και Πατρίσια Απέργη (ARC FOR DANCE FESTIVAL).
Η συνθήκη του σκηνικού χώρου τίθεται υπό αμφισβήτηση με μια λούπα χορευτικών συμβάντων που εκτυλίσσεται στα όρια εσωτερικού και εξωτερικού, προγραμματισμένου και τυχαίου, υπομνηματισμού και διατάραξης, πριν την έναρξη των παραστάσεων του παραπάνω τετραημέρου, σε επιμέλεια του Αντώνη Τζούμα (ARC_loop).

Το φεστιβάλ βγαίνει στον δρόμο στο Θησείο με όχημα το έργο Project 1: Alien Express των δύο νέων Σλοβένων δημιουργών Žigan Krajnčan και Gašper Kunšek, και επιχειρεί εντός του ανήσυχου αστικού πεδίου, όπου στα χρόνια της κρίσης εμφανίστηκαν καινοφανείς κοινοτικοί σχηματισμοί και αναδιαρθρώθηκαν τα μη κανονιστικά χαρακτηριστικά εξωστρέφειας της ελληνικής κουλτούρας (ARC_hood).

Σεμινάρια με τη μορφή workshops

Η παιδαγωγική της κίνησης αποτελεί καίρια φροντίδα του ARC FOR DANCE FESTIVAL 10 και, με σκοπό να ενισχύσει τη γνώση επαγγελματιών και μη για τις εξελίξεις των χορευτικών τεχνικών, για τα στοιχεία που συνθέτουν τη γλώσσα του χορού, τα εννοιολογικά και παραστατικά ιδιώματά της, οργανώνει μια σειρά σεμιναρίων με τη μορφή workshops υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εισηγητών-συντονιστών Paul Blackman, Bush Hartshorn και I-Han Huang της ομάδας B.Dance από την Ταϊβάν. (ARC_hothouse).
Επιδιώκοντας να προσεγγίσει την προβληματική της ‘αναμετάδοσης’ σε σχέση με τον χορό, και έτσι να ανοίξει τη συζήτηση για τη σημασία της παρουσίας, την οικονομία της εμπειρίας στα χρόνια του διαδικτύου και την πολιτική της προσβασιμότητας, η φετινή διοργάνωση εγκαινιάζει και την πρακτική της ζωντανής μετάδοσης (live streaming) ορισμένων από τις παραστάσεις του τετραημέρου σε μεγάλες οθόνες στο κέντρο της πόλης αλλά και στο διαδίκτυο (ARC_flow).

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις του φεστιβάλ (παραστάσεις, σεμινάρια, συζητήσεις) είναι ελεύθερη.

Φροσω Τρουσα

Ξεκίνησε χορό στην σχολή Χορού Young Place στο Λονδίνο στην ηλικία των 17.Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο London Contemporary Dance School με BΑ (hons) και στη συνέχεια εργάστηκε σαν χορεύτρια στις ομάδες Dance TheaterRed - Andy Pappas, Yael Flexer Dance Co. και Lyrical DanceTheatre. Εργάστηκε σαν καθηγήτρια χορού στο Πανεπιστήμιο του Middlesex και 5 χρόνια στο Young Place.

Από το 2002 διευθύνει μαζί με τον Δημήτρη Νασιάκο το στούντιο χορού Dance Cultural Centre (www.dancce.gr).
Από την έναρξη λειτουργίας του μέχρι και σήμερα, το DAN.C.CE είναι ένας χώρος με συνεχή δραστηριότητα διοργανώνοντας μαθήματα και σεμινάρια με διακεκριμένους δασκάλους,-χορογράφους από την Ελλάδα και την Διεθνή χορευτική σκηνή.

Το 2008 μαζί ξεκίνησαν το Φεστιβάλ χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL, την πρώτη πλατφόρμα σύγχρονου χορού με έργα νέων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Φέτος το Φεστιβάλ διανύει το δέκατο χρόνο της ζωής του. Πρόκειται για μία πορεία με πλούσια δράση και συμμετοχές των σπουδαιότερων ελλήνων και ξένων χορογράφων.

Από το 2014 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου χορού, AEROWAVES- Dance Across Europe.
Ειναι μέλος της ομάδας εργασίας ‘Ανοιχτές Πόρτες’,μια συνεργασία του ΥΠΠΟΑ και του Μεγάρου Μουσικής, που στηρίζει νέους δημιουργούς για την περίοδο της προετοιμασίας τους και την παρουσίασης της δουλειά τους στο κοινό.
Ειναι μέλος της Επιτροπής Επιχορηγήσεων Χορού του ΥΠΠΟΑ για την περίοδο 2017-18.
Είναι μέλος της ομάδας συνεργατών- επιμελητών για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Ελευσίνας- Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021.

Δείτε όλο το πρόγραμμα πατώντας ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ