Ανώνυμους μάρτυρες επιστρατεύει η Αγκυρα στη δίκη του Αμερικανού πάστορα

Ανώνυμους μάρτυρες επιστρατεύει η Τουρκία στην πολύκροτη δίκη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στη Σμύρνη.

Ένας μάλιστα υποστήριξε στο δικαστήριο της Αλιάγας, στην επαρχία της Σμύρνης, ότι ο 50χρονος ιεραπόστολος συνεργαζόταν με μέλη του PKK για τη δημιουργία «ανεξάρτητου χριστιανικού Κουρδικού Κράτους» στη χώρα.

Ο Μπράνσον συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 στο πλαίσιο του πογκρόμ που διέταξε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά πολιτικών αντιπάλων του στον απόηχο της απόπειρας ανατροπής του. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον πάστορα από τη Βόρεια Καρολίνα, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, ότι συνεργάστηκε με το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό του PKK και απειλείται με 35ετή κάθειρξη σε περίπτωση καταδίκης του.

Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον Μπράνσον ως διαπραγματευτικό ατού για να πετύχει την έκδοση του Γκιουλέν, που απορρίπτει η Ουάσιγκτον. Κι επισημαίνουν ότι στην Τουρκία χρησιμοποιούνται συχνά ανώνυμοι μάρτυρες σε πολύκροτες υποθέσεις, όταν η κυβέρνηση επιθυμεί να βγει καταδικαστική απόφαση.

«Δεδομένης της σημασίας που έδωσε ο Ερντογάν σητν υπόθεση αυτή και του βαθμού στον οποίο επηρεάστηκε το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας δικαστής θα ενεργήσει με τρόπο που αψηφά τη θέση της κυβέρνησης για την ενοχή του Μπράνσον», δήλωσε στο Newsweek ο Ράιαν Τζίντζερας, ειδικός σε θέματα που αφορούν την Τουρκία.

Ανώνυμοι μάρτυρες είχαν χρησιμοποιηθεί και στην υπόθεση «Εργκένεκον», υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά. Τουλάχιστον 16 από τους συνολικά 275 κατηγορούμενους στην υπόθεση εκείνη καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ενώ σε άλλους 60 επιβλήθηκαν ποινές από 12 μήνες έως και 47 έτη κάθειρξης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ