Wikileaks: Σε μυστική συνάντηση άφησαν την Lehman να καταρρεύσει - iefimerida.gr

Wikileaks: Σε μυστική συνάντηση άφησαν την Lehman να καταρρεύσει

Wikileaks
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βέβαιη θεωρούσε το Stratfor την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008. Όπως προκύπτει από την αλληλογραφία που έχουν στην κατοχή τους τα Wikileaks την μέρα που η Lehman κήρυττε πτώχευση έλαβε χώρα μυστική συνάντηση κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων με παράγοντες της αγοράς και συμφωνήθηκε η μεγάλη επενδυτική τράπεζα να αφεθεί στη μοίρα της...

Τόσο οι αξιωματούχοι όσο και οι παίκτες της Wall Street συμφώνησαν να αφήσουν την τράπεζα να καταρρεύσει, όπως προκύπτει από αποκλειστική πληροφόρηση που είχε η εταιρεία για σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την ημέρα που η Lehman κατέρρευσε (15 Σεπτεμβρίου) και στην οποία μετείχαν, όχι μόνο ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, αλλά και ο διαβόητος διαχειριστής hedge fund Τζον Πόλσον.

Όπως προκύπτει από ηλεκτρονικό μήνυμα της Stratfor που αποκτήθηκε από το Wikileaks και αναδημοσιεύεται στα ΝΕΑ, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2008, ο αρμόδιος ερευνητής ενημερώνει τους υπόλοιπους στην εταιρεία για τη φημολογία που καλλιεργείται στη Wall Street σχετικά με τη Lehman.

Το μήνυμά είχε τον τίτλο «Η Lehman έτοιμη να φάει χώμα», και έδινε το περίγραμμα των συζητήσεων που επικρατούσαν την περίοδο εκείνη για διαχωρισμό της τράπεζας σε «καλή», η οποία θα διατηρεί τα στοιχεία που μπορούν να πωληθούν, και σε «κακή», η οποία θα διατηρεί «τη σακούλα με τα άχρηστα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου (subprimes) και άλλα επισφαλή παράγωγα».

Τα βασικότερα ερωτήματα πλέον ήταν τρία, σύμφωνα με τον αναλυτή. Το πρώτο, αν η έκρηξη της Lehman θα προκαλούσε ακόμη ένα κύμα ισοδύναμων κινδύνων σε άλλες τράπεζες που κρατούσαν το άλλο μέρος των συμβολαίων παραγώγων. Το δεύτερο, αν η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα χρηματοδοτούσε τη δημιουργία μιας «κακής» τράπεζας, όπως είχε κάνει με την JP Morgan για να αγοράσει την Bear Stearns. Και το τρίτο, τι γίνεται με τους συμβαλλομένους της «κακής» τράπεζας, όταν αυτή θα κατέρρεε.

Στο ίδιο μήνυμα ο αναλυτής ανέφερε πως κάποια συμφωνία θα επιτευχθεί εντός του Σαββατοκύριακου. «Παρακολουθήστε την κατάρρευση μέσα στο Σαββατοκύριακο, με ένα πανικόβλητο κύμα φυγής επενδυτών σε άλλους χρηματοπιστωτικούς οίκους». Μάλιστα κατονόμαζε τη Citigroup την οποία περιέγραφε ως «ζωντανό νεκρό», καθώς και τη Washington Mutual την οποία θεωρούσε «τελειωμένη». Πράγματι η δεύτερη κατέρρευσε δέκα μέρες μετά τη Lehman, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2008.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν η είδηση της κατάρρευσης της Lehman έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, όπως προκύπτει από άλλο ηλεκτρονικό μήνυμα της Stratfor, υπάρχει πληροφοριοδότης της υπηρεσίας που την ίδια μέρα ήταν παρών στη σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Fed στο Μανχάταν. Το μήνυμα, μάλιστα, τιτλοφορείται χαρακτηριστικά: «Η Γουόλ Στριτ βουτηγμένη στα σκ...ά» («Wall St. firms in deep shit»).

Συμμετέχοντες θα ήταν ο Τζον Πόλσον, ο Τίμοθι Γκάιτνερ, ο πρόεδρος της Fed της Ν. Υόρκης Κρίστοφερ Κοξ, ο πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), και μια σειρά από υψηλόβαθμα στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως των JP Morgan Chase & Co., Morgan Stanley, Goldman Sachs, Merrill Lynch.

Οπως αναφέρεται, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για εξαγορά της Lehman, αλλά «δεν θα στήριζαν τη συμφωνία, όπως είχαν κάνει με την Bear (σ.σ.: Bear Stearns). Κανένας δεν μασούσε». Η πηγή μάλιστα πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) πίεζαν κάποιον να αγοράσει τη Merrill Lynch. Ο ιδρυτής της Stratfor, Τζορτζ Φρίντμαν, ρωτά να μάθει αν υπάρχει πηγή για τη Merrill. Ο αναλυτής τού απαντά πως και η Lehman και η Merrill θα κηρύξουν πτώχευση αν δεν εξαγοραστούν ή δεν διασωθούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ