Χαβάη: Οι εκρήξεις του ηφαιστείου Κιλαουέα μπορεί να συνεχιστούν για μήνες -2.000 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν - iefimerida.gr

Χαβάη: Οι εκρήξεις του ηφαιστείου Κιλαουέα μπορεί να συνεχιστούν για μήνες -2.000 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι σεισμοί και οι εκλύσεις αερίων και λάβας, του ηφαιστείου Κιλαουέα, θα συνεχιστούν, ενδεχομένως και για αρκετούς μήνες, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Ηδη, την Παρασκευή, σημειώθηκε δόνηση 6,9 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στο νησί από το 1975. Οι εκρήξεις εντάθηκαν και η λάβα κυλά σε κατοικημένες περιοχές του Μεγάλου Νησιού, αναγκάζοντας σχεδόν 2.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλά από τα οποία έχουν καταστραφεί.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε το Σάββατο ότι παρατηρήθηκαν πολλές νέες ρωγμές απ' όπου εκλύεται λάβα στην περιοχή Κτήματα Λεϊλάνι της περιφέρειας Πούνα, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο. Πρόσθεσε όμως ότι δεν παραμένουν όλες ενεργές.

Το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα εντείνεται και αναμένεται να συνεχιστεί. Η εκπρόσωπός του, Τζάνετ Μπαμπ, δήλωσε ότι οι εκρήξεις μπορεί να συνεχιστούν για εβδομάδες ή μήνες. Η δραστηριότητα που παρατηρείται έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της ενεργοποίησης του ηφαιστείου το 1955. Τότε οι εκρήξεις συνεχίζονταν για 88 ημέρες, όμως στην περιοχή κατοικούσαν πολύ λιγότεροι άνθρωποι.

Μολονότι δεν έχουν σχηματιστεί σημαντικές ροές λάβας, η πυροσβεστική υπηρεσία προειδοποίησε για εξαιρετικά επικίνδυνη ποιότητα του αέρα λόγω των υψηλών επιπέδων διοξειδίου του θείου στην περιοχή που έχει εκκενωθεί. Το αέριο αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και αναπνευστικά προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χαβάη ηφαίστειο εκρήξεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ