Η Κίνα ανέπτυξε πυραύλους Κρουζ στη Νότια Σινική Θάλασσα - iefimerida.gr

Η Κίνα ανέπτυξε πυραύλους Κρουζ στη Νότια Σινική Θάλασσα

Κινεζικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον τεχνητό ύφαλο Σούμπι στη Νότια Σινική Θάλασσα (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πυραύλους κρουζ που μπορούν να πλήξουν εχθρικά πλοία και αεροσκάφη ανέπτυξε η Κίνα σε τρία τεχνητά νησιά στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, όπως μετέδωσε το CNBC.

Επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ οι πύραυλοι μεταφέρθηκαν τον τελευταίο μήνα στα νησιά Σπράτλι, που διεκδικούν αρκετές ασιατικές χώρες, όπως το Βιετνάμ και η Ταϊβάν και συγκεκριμένα στους υφάλους Φίερι Κρος, Σούμπ και Μίστσιφ.

Η Κίνα ανέπτυξε πυραύλους Κρουζ στη Νότια Σινική Θάλασσα  | iefimerida.gr 0
Δορυφορική φωτογραφία του υφάλου Φίερι Κρος στη Νότια Σινική Θάλασσα που ελήφθη στις αρχές του έτους (Φωτογραφία: CNBC/Asia Maritime Transparency Initiative/CSIS)

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, όπως και το Πεκίνο, που επιμένει ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του στα νησιά Σπράτλι είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα.

Αναλυτές, όπως ο Γκρεγκ Πόουλινγκ του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, κάνουν λόγο για αναμενόμενη κίνηση από την Κίνα, που επιδιώκει να κυριαρχήσει στη Νότια Σινική Θάλασσα, έναν στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο, από όπου διακινούνται ετησίως εμπορεύματα αξίας τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. «Πριν την κίνηση αυτή, αν ήσουν ένας από τους άλλους διεκδικητές, γνώριζες ότι η Κίνα παρακολουθεί την κάθε σου κίνηση. Τώρα θα ξέρεις ότι κινείσαι εντός του βεληνεκούς κινεζικών πυραύλων. Είναι μια ισχυρή, κεκαλυμμένη απειλή», δήλωσε.

Κινεζικοί πύραυλοι κρουζ YJ-12

Σύμφωνα με το CNBC οι πύραυλοι κρουζ YJ-12B δίνουν τη δυνατότητα στην Κίνα να βυθίσει πολεμικά πλοία εντός μιας ζώνης 295 ναυτικών μιλίων, ενώ οι πύραυλοι εδάφους αέρος HQ-9B μπορούν να πλήξουν μαχητικά, βομβαρδιστικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ εντός μιας ζώνης 160 ναυτικών μιλίων.

Πύραυλοι εδάφους αέρος HQ-9B

Τον περασμένο μήνα ο ναύαρχος Φίλιπ Ντέιβιντσον, που προτάθηκε για να αναλάβει την Αμερικανική Διοίκηση του Ειρηνικού, είπε ότι οι προκεχωρημένες βάσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δείχνουν έτοιμες και το μόνο που απομένει είναι να αναπτυχθούν εκεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. «Η Κίνα μπορεί τώρα να ελέγξει τη Νότια Σινική Θάλασσα σε όλα τα σενάρια, πλην του πολέμου με τις ΗΠΑ», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ