Ακόμα πιο χαμηλά το ΑΕΠ από την Κομισιόν -Οι αστερίσκοι για τα πλεονάσματα - iefimerida.gr

Ακόμα πιο χαμηλά το ΑΕΠ από την Κομισιόν -Οι αστερίσκοι για τα πλεονάσματα

Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης η Κομισιόν/Φωτογραφία: Eurokinissi
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Ναι μεν, αλλά…», είναι το μήνυμα που στέλνει η Έκθεση Εαρινών Προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, καθώς μπορεί να επισημαίνεται η ανάκαμψη αλλά αναδεικνύεται το «ξεφούσκωμα» του 2017 και η μεγάλη πίεση που νιώθουν τα νοικοκυριά.

Όπως αναφέρει η Έκθεση, ο πήχης για το φετινό ΑΕΠ μπαίνει ακόμα πιο χαμηλά, στο 1,9%- δηλαδή πιο χαμηλά από το ΔΝΤ- καθώς το τελευταίο τρίμηνο του 2017 ήταν χειρότερο απ’ ότι αναμενόταν.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί σημείωσε ότι αν και λαμβάνεται υπόψιν αυτή η αναθεώρηση του ΑΕΠ, δεν συνδέεται με την έξοδο από το Πρόγραμμα, ενώ δεν ήταν ιδιαιτέρως σαφής στο κατά πόσο μπορεί να τροποποιήσει τους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του Χρέους, οι οποίοι είχαν γίνει με άλλες παραδοχές.

Αυτό που δείχνει να προβληματίζει την Κομισιόν είναι ότι αυτή η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών δεν έχει «ακουμπήσει» ακόμα τα νοικοκυριά, όπως αποδεικνύεται από τη σχεδόν μηδενική αύξηση της κατανάλωσης.

«Δείχνει ότι τα νοικοκυριά είναι ενδεχομένως πιεσμένα χρηματοδοτικά περισσότερο απ’ ότι εκτιμούσαμε», σημειώνει η Κομισιόν και συμπληρώνει ότι παρά τη βελτίωση στους δείκτες απασχόλησης, αυτοί δεν έχουν μεταφραστεί ακόμα σε αύξηση της κατανάλωσης. Τι αποδεικνύει αυτή η διαπίστωση; Αυτό ακριβώς που επεσήμανε και η Έκθεση του ΟΟΣΑ, ότι δηλαδή οι νέες θέσεις εργασίας είναι κακοπληρωμένες και κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Οσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους, η Κομισιόν σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης, αν και παρατηρεί ότι περσινό υπερπλεόνασμα δεν είναι μεταφερόμενο, καθώς οφείλεται σε υποεκτέλεση δαπανών πέραν των προβλέψεων αλλά και σε έκτακτα έσοδα από τη διαδικασία της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων.

Το σημαντικότερο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει δύο αστερίσκους για τους στόχους των πλεονασμάτων.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν στη μεταμνημονιακή περίοδο, με συγκεκριμένη αναφορά στις περικοπές των συντάξεων, οι οποίες κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απορροφηθούν από τα ψηφισμένα αντίμετρα.

Στην πραγματικότητα η Κομισιόν στέλνει μήνυμα ότι δεν υπάρχει τώρα το κατάλληλο έδαφος να συζητηθεί αναστολή της περικοπής των συντάξεων, κάτι που άλλωστε παραδέχθηκε πριν από λίγο και ο Ε. Τσακαλώτος μιλώντας Στο Κόκκινο.

Ο δεύτερος αστερίσκος έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού εστιάζει στο καταιγισμό αποφάσεων του ΣτΕ, που ανατρέπουν μισθολογικές και συνταξιοδοτικές περικοπές, κυρίως αυτές του νόμου Κατρούγκαλου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει μνημονιακή δέσμευση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, για να αντισταθμίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.

Το… κερασάκι στην τούρτα είναι η ειδική αναφορά στις αντικειμενικές αξίες, που μοιάζουν με το… Γιοφύρι της Άρτας. Η Κομισιόν επισείει τον κίνδυνο των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις, αναδεικνύοντας το θέμα των αντικειμενικών αξιών, που έπρεπε να είναι έτοιμες από το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των εκτιμητών βρίσκονται ακόμα στα χέρια της Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε για να «χτενίσει» τις στρεβλώσεις και δεν έχουν φτάσει ακόμα στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ