ΑΑΔΕ: Δημιουργία Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων - iefimerida.gr

ΑΑΔΕ: Δημιουργία Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων

Δημιουργείται Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊοντων/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Iκανοποίηση για την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να δημιουργηθεί Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Η ΠΟΠΕΚ σε σχετική ανακοίνωσή της χαιρετίζει την απόφαση τονίζοντας ότι το μητρώο αποτελεί βασική προϋπόθεση ελέγχου του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Στο μητρώο θα καταγραφούν σε πρώτη φάση, εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, όλες οι Δεξαμενές που ανήκουν σε Φορολογικές Αποθήκες ή Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στα καύσιμα.

Η ομοσπονδία σημείωνει ακόμη αναμένει την έκδοση μιας ακόμη σχετικής απόφασης που αφορά την απογραφή στο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων, όλων των υπόγειων και υπέργειων δεξαμενών ελεύθερης διακίνησης ενεργειακών προϊόντων.

Οι δεξαμενές που θα καταγράφονται

«Άνοιξε» σήμερα, 02 Μαΐου, η εφαρμογή για το Μητρώο δεξαμενών ενεργειακών προϊόντων στην ΑΑΔΕ.

Στο «Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων» θα καταγραφούν όλες οι Δεξαμενές που αναφέρονται στην προαναφερθείσα νομοθεσία προκειμένου να είναι δυνατή η παρακολούθηση και ο έλεγχος των αποθηκευμένων σε δεξαμενές ενεργειακών προϊόντων.

Η εφαρμογή του «Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων» αφορά, σε πρώτη φάση, τις Δεξαμενές που ανήκουν σε Φορολογικές Αποθήκες ή Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης.

Υπόχρεοι για την καταχώριση των στοιχείων αναφορικά με τις δεξαμενές ενεργειακών προϊόντων είναι οι κάτωθι φορείς:

• Ο Διαχειριστής της εγκατάστασης ενεργειακών προϊόντων (φορέας της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης) ο οποίος θα καταγράψει τα στοιχεία της Εγκατάστασης και των Δεξαμενών της

• Ο Εγκαταστάτης συστημάτων Εισροών - Εκροών όπως ορίζεται στην αριθ. ΔΕΦΚ Α 5010479 ΕΞ 2014/30-4-2014 ΚΥΑ, για την καταγραφή της ιδιότητας του

• Ο Φορέας Ογκομέτρησης Δεξαμενών όπως ορίζεται στην αριθ. 30/005/648/19-09/2013 ΑΥΟ, για την καταγραφή της ιδιότητας του και την συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων (π.χ. πιστοποιητικό διαπίστευσης)

• Ο Αποθηκευτής (Εγκεκριμένος Αποθηκευτής ή κάτοχος Άδειας Λειτουργίας της Αποθήκης Τελωνειακής Αποταμίευσης) για την καταγραφή της/των αποθήκης/ών του και των Δεξαμενών που συμμετέχουν σε αυτές.

Οι παραπάνω φορείς / κατηγορίες χρηστών αφορούν Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα. Οι χρήστες έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TAXISnet που ήδη διαθέτουν. Στην περίπτωση που υπόχρεος δεν διαθέτει διαπιστευτήρια TAXISnet θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία πιστοποίησης χρηστών των εφαρμογών TAXISnet.

Επιπλέον, ειδικά για τα Νομικά Πρόσωπα, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της εφαρμογής από εκπρόσωπό τους στο TAXISnet για λογαριασμό του Νομικού Προσώπου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ