Φορολογικές δηλώσεις: Οι «παγίδες» πίσω από τους κωδικούς για τα ακίνητα | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Φορολογικές δηλώσεις: Οι «παγίδες» πίσω από τους κωδικούς για τα ακίνητα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγίδες που μπορεί να οδηγήσουν σε επιβαρύνσεις τους φορολογούμενους κρύβονται πίσω από τους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων που σχετίζονται με τα ακίνητα.

Ακόμη και φορολογούμενοι που δεν έχουν να κρύψουν τίποτα μπορεί να δουν φουσκωμένα εκκαθαριστικά από ένα λάθος στη συμπλήρωση των κωδικών στην περίπτωση που υπάρχουν φιλοξενούμενοι, φοιτητές που μένουν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες εκτός σπιτιού ή ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι παγίδες στη φετινή φορολογική δήλωση σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακίνητα σχετίζονται με τα εξής:

Φιλοξενούμενοι

Από το ηλεκτρονικό σκάνερ του Taxisnet περνούν φέτος οι φορολογούμενοι που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση «φιλοξενούμενοι». Στόχος είναι να εντοπιστούν φαινόμενα ψευδούς φιλοξενίας.

Φοιτητική κατοικία

Φοροαπειλή για χιλιάδες φοιτητές αλλά και για τους γονείς τους αποτελεί η κατοικία που μισθώνει ο φοιτητής, που σπουδάζει μακριά από την κύρια κατοικία της οικογένειάς του. Στην περίπτωση που ο φοιτητής απέκτησε το 2017 εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό, έχει δηλαδή στο όνομά του ενα αυτοκίνητο ή έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώθηκαν τόκοι ακόμη και λίγων λεπτών του ευρώ και υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ τότε θα πρέπει να υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση.

Μισθώσεις Airbnb

Οι φορολογούμενοι που το 2017 απέκτησαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb που πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στο έντυπο Ε2 και στη στήλη 7. Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες.

Επιπλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες κατά το φορολογικό έτος 2017. Τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται από 15% έως 45%.

Ανείσπρακτα ενοίκια

Φόρο 15% έως 45% για εισοδήματα που δεν απέκτησαν το 2017 κινδυνεύουν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια αν δεν λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους.

Κενές κατοικίες

Το τεκμήριο διαβίωσης δεν υπολογίζεται στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Ωστόσο για τις κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντιγράφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή άλλου στοιχείου από το οποίο αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστημα.

Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας

Εισόδημα από ακίνητη περιουσία δεν είναι μόνο το εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος από ενοίκια όταν εκμισθώνει μια κατοικία, ένα κατάστημα ή ένα γραφείο. Εισόδημα από ακίνητα θεωρείται και η περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης ακινήτων. Είναι μία από τις φορολογικές παγίδες στην οποία πιάνονται χιλιάδες φορολογούμενοι και καλούνται να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν είναι πραγματικά αλλά υπολογίζονται με τεκμαρτό τρόπο.

Απόκτηση ή ανέγερση ακινήτων

Το τεκμήριο απειλεί τους φορολογουμένους οι οποίοι το 2017 προχώρησαν στην αγορά κάποιου ακινήτου. Τα ποσά που δαπάνησαν για την απόκτησή του θεωρούνται τεκμήριο και θα πρέπει να δηλωθούν στον πίνακα 5 του Ε1 και στους κωδικούς 735-736. Ως τεκμήριο λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό τίμημα αγοράς εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό οπότε λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό. Όσοι δεν καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο αγοράς της κατοικίας θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ