Η κυβέρνηση αγχώνεται με τις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις -Τρέχει να πείσει τους δανειστές για να τις παγώσουν - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση αγχώνεται με τις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις -Τρέχει να πείσει τους δανειστές για να τις παγώσουν

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση λίγο πριν τη λήξη του Προγράμματος.

Από τη μία δεν θέλει πόλεμο με τους θεσμούς, αλλά από την άλλη δεν θέλει σε καμία περίπτωση να σηκώσει το πολιτικό βάρος από το «τσεκούρι» που θα πέσει στις συντάξεις από το Γενάρη του 2019, αν και είναι μέτρο που το ψήφισαν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αν και δεν το παραδέχονται δημοσίως στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να μην εφαρμοστεί το ήδη ψηφισμένο μέτρο για την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια έχουν αρχίσει ήδη τις ασκήσεις επί χάρτου. Ενόψει της επιστροφής των δανειστών μελετούν όλα τα πιθανά σενάρια (τόσο ως προς την συμμετοχή ή μη του Ταμείου, όσο και ως προς τα πεδία ελευθερίας για την «επόμενη μέρα»). Παρασκηνιακά θα γίνουν διαβουλεύσεις με τους δανειστές και θα ασκηθούν πιέσεις από ελληνικής πλευράς με «όπλο» τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις. Εγχείρημα, ωστόσο, η έκβαση του οποίου είναι ξεκάθαρα αβέβαιη.

Ο Τσίπρας προϊδέασε Γκουρία- Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός πάντως στις δύο τελευταίες δημόσιες ομιλίες του μίλησε για υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων που είναι το διαβατήριο για την έξοδο από τα μνημόνια και για να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον μέτρα η ελληνική οικονομία, μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ για να τονίσει ότι η οικονομία «έχει ανάγκη από ελάφρυνση σε ό,τι αφορά τα μέτρα της λιτότητας».! Συνδέοντας την ελάφρυνση της οικονομίας από περιττά βάρη, με το πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και στόχο την ανάπτυξη.

Επικαλούμενος, δε ( παρουσία Γιούνκερ ) το 3,5% Πρωτογενές Πλεόνασμα που επιτυγχάνεται, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Και διαβεβαίωσε για επίτευξη των στόχων και για τα έτη 2018 και 2019 και ανοίγοντας «παράθυρο» για ξήλωμα μέτρων, αφού όπως είπε «ενδεχομένως να αφαιρεθούν κάποια».

«Τρέχουν» για συμφωνία στις 21 Ιουνίου

Ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, στενεύουν τα περιθώρια για τις εκκρεμότητες των υπουργείων με δεδομένο ότι θα συζητηθούν τα προαπαιτούμενα της 4ηςαξιολόγησης για να καταλήξουν οι δυο πλευρές σε μία τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Ώστε να επικυρωθεί από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Κυβερνητικός παράγοντας, τέλος, με πλήρη γνώση της διαπραγμάτευσης, καυτηρίαζε ορισμένες συμπεριφορές συναδέλφων του στους διαδρόμους της Βουλής σχολιάζοντας: «πρέπει να τους κάνω το μπαμπούλα», αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ