To γοητευτικό «Χειμωνιάτικο παραμύθι», άνοιξη, στο Από Μηχανής [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

To γοητευτικό «Χειμωνιάτικο παραμύθι», άνοιξη, στο Από Μηχανής [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα από τα λιγότερα γνωστά έργα του Σαίξπηρ, το «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» παρουσιάζεται από 5 Μαϊου στο Από Μηχανής Θέατρο.

Πρόκειται για ένα... αλλόκοτο παραμύθι. Η ιστορία του ζηλόφθονου βασιλιά Λεόντιου που τα άρρωστα συναισθήματά του για την ωραία σύζυγό του (και πιστή εν τέλει) Ερμιόνη, γίνονται η αιτία για 16 χρόνια δυστυχίας και μοναξιάς.
Ο Λεόντιος τυφλωμένος από ζήλεια και διψώντας για εκδίκηση θα οδηγήσει την "άπιστη" στη φυλακή, το παιδί του και τους έμπιστους τους στην εξορία βυθίζοντας ταυτόχρονα τον ίδιο στην απόλυτη μοναξιά και απελπισία.
Όμως, όπως η ζωή δίνει και δεύτερες ίσως και τρίτες ευκαιρίες, έτσι και ο Σαίξπηρ δίνει στον άτεγκτο βασιλιά την ευκαιρία να μετανοιώσει, να τον συγχωρέσουν αυτοί που αδίκησε και να αγαπήσει και να αγαπηθεί ξανά.

O Θανάσης Σαράντος υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία της παράστασης και τον βρίσκουμε επί σκηνής στο ρόλο του Λεόντιου.
Μιλώντας στο iefimerida αναφέρει τους λόγους που τον ώθησαν να επιλέξει αυτό το έργο.

«Ο πλανήτης ταλανίζεται και δοκιμάζεται όπως και σε κάθε εποχή. Οι λόγοι και οι αιτίες παραμένουν οι ίδιοι. Η εξουσία και το χρήμα. Αυτά είναι και τα δυο μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν πίσω από μεγάλα έργα τέχνης. Όπως είναι συνολικά και στο έργο του Σαίξπηρ. Όμως κάθε φορά υπάρχουν και τα άλλα μεγάλα θέματα όπως είναι η αγάπη, ο έρωτας, η ζήλεια, η εκδίκηση, η συγχώρεση. Μήπως κι αυτά δεν είναι πάντα επίκαιρα και πάντα τα θέματα που μας απασχολούν όλους; O Σαίξπηρ στο προτελευταίο του έργο μιλά για την δεύτερη ευκαιρία που δικαιούται να έχει ο κάθε άνθρωπος μετά την καταστροφή που ίδιος προκάλεσε από τον εγωισμό του και ο ποιητής προτείνει ότι το μόνο αντίδοτο είναι η αγάπη που έρχεται με την αυτογνωσία. Η ερωτική ζήλια του κεντρικού ήρωα, του βασιλιά Λεόντιου, άλλωστε είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να υπάρξει στον κάθε άνθρωπο».

Χωρίς αισιοδοξία δεν κάνουμε τίποτα

«Στο "Χειμωνιάτικο Παραμύθι" με γοήτευσε η ιδιαίτερη φόρμα του σχετικά άγνωστου έργου αφού οι πρώτες τρεις πράξεις είναι μια ολοκληρωμένη και συμπυκνωμένη τραγωδία που μεταλλάσσεται σιγά-σιγά σε μια ξεκάθαρη, σπαρακτική κωμωδία.
Είναι αυτή η συναρπαστική πλοκή του ιδιαίτερου αυτού έργου και το πως το δραματικό στοιχείο ελαφραίνει σταδιακά και περνάει στην αισιοδοξία και τέλος στην ελπίδα που πιστεύω πως είναι και το μήνυμα του έργου. Χωρίς αισιοδοξία ιδιαίτερα αυτόν τον δύσκολο για όλους καιρό, δεν κάνουμε τίποτα. Πρέπει να ελπίζουμε. Αγώνας, πίστη και ελπίδα. Κι αυτό δίνει και το Χειμωνιάτικο Παραμύθι, στην καρδιά της ελληνικής άνοιξης. Φυσικά με γοήτευσε ο ποιητικός λόγος του Σαίξπηρ που αναδεικνύει η καίρια μετάφραση του Νίκου Χατζόπουλου και φανερώνει πως 400 χρόνια και πλέον μετά ο ποιητής Σαίξπηρ καταφέρνει να “μιλά” σε διαφορετικούς ανθρώπους, ανεξαρτήτου ηλικίας, ιδιότητας, θεατρικής παιδείας ή γούστων».

«Χμ , τι σημαίνει να κάνεις τον θεατρικό παραγωγό στην Ελλάδα της κρίσης του 2018; Νομίζω ότι πρόκειται για μια μεγάλη και αρκετά επώδυνη περιπέτεια. Αλλά το θεατρικό ταξίδι και η πορεία αυτή με γοητεύουν και ασφαλώς με κουράζουν.
Χρειάζεται να βάζεις το μέγιστο των δυνάμεών σου για να προχωρήσεις. Να έχεις καλούς και τρυφερούς συνεργάτες και στην περίπτωση αυτής της παράστασης αισθάνομαι ευγνώμων αφού είχα πραγματικά τους ιδανικούς συνεργάτες.
Μια δυνατή ομάδα ηθοποιών και συντελεστών που στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τους αυτό το γοητευτικό έργο. Φυσικά οφείλεις να ξυπνάς με αισιοδοξία και να χαμογελάς. Να μην σκέφτεσαι τον οικονομικό παράγοντα. Να έχεις μέσα στο μυαλό σου μόνο το έργο και αυτό που προσκαλείς τους θεατές να δουν. Η θεατρική Αθήνα είναι σαφώς πιο περίπλοκη απ΄ότι πριν δέκα ή είκοσι χρόνια. Οι παραστάσεις πάρα πολλές. Το κοινό επιφυλακτικό. Ο Τύπος δεν προλαβαίνει και λογικό είναι. Ένα μας μένει. Να είμαστε όλοι έντιμοι, παθιασμένοι και εργατικοί. Α ναι ...και η τύχη. Να είμαστε και τυχεροί. Κι ο άνεμος να είναι φιλικός .....».

To γοητευτικό «Χειμωνιάτικο παραμύθι», άνοιξη, στο Από Μηχανής [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Επί σκηνής βρίσκουμε τους: Ορέστη Τζιόβα (Πολύξενος, Αυτόλυκος), Θανάση Σαράντο (Λεόντιος), Βάσια Χρήστου (Ερμιόνη, Μόψα), Τζερόμ Καλούτα (Κάμμιλος, Δικαστής, Ναυτικός), Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Παυλίνα, Δορκάς), Βασιλίνα Κατερίνη (Περντίτα, Αιμιλία), Κωνσταντίνος Τσονόπουλος (Φλοριζέλ, Υπασπιστής Β'), Νίκος Χριστοφυλάκης (Κωμικός, Δεσμοφύλακας, Υπασπιστής Α'). ο μικρός Στέλιος Πανταγιάς (Μαμίλλιος)
Φιλική συμμετοχή: ο Γιάννης Δεγαΐτης (Αντίγονος, Γέρο-βοσκός)

«Η συνεργασία με έναν ηθοποιό παλαιότερης γενιάς είναι σαν να ταξιδεύεις έχοντας μαζί σου ένα υπέροχο, μεγάλο βιβλίο που δε θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου» αναφέρει μιλώντας για τους ηθοποιούς της παράστασης ο Θανάσης Σαράντος.

«Είναι απολύτως τιμητικό για εμένα που ο δάσκαλος μου στην σχολή του Θέατρου Τέχνης κ. Γιάννης Δεγαΐτης δέχτηκε να συνεργαστεί μαζί μου σ' αυτήν την παράσταση ερμηνεύοντας τους ρόλους του Αντίγονου και του γέρου-βοσκού. Και η συνεργασία με τον νεότερο ηθοποιό Ορέστη Τζιόβα είναι μια δύναμη που σε ωθεί μπροστά. Νομίζω ότι η ερμηνεία του στο διπλό ρόλο του Πολύξενου και Αυτόλυκου θα είναι πάνω από ενδιαφέρουσα αφού περνά με τεράστια άνεση από το δραματικό στο κωμικό ύφος και επιπλέον στον αλήτη-ήρωα του Αυτόλυκου παίζει κιθάρα και τραγουδά».


«Γιατί λέω στον κόσμο να έρθει να δει την παράσταση; Για να νοιώσει και να σκεφτεί. Να παρακολουθήσει την σκηνική μεταφορά ενός γοητευτικού Σαιξπηρικού έργου που στην περίπτωση του Από Μηχανής θα είναι μια μικρή υπερπαραγωγή για τα δεδομένα του συγκεκριμένου θεάτρου. Να ξυπνήσει την άλλη μέρα χαρούμενος και πιο δυνατός και κυρίως πιο αισιόδοξος.

«Θα συνεχίσουμε και στη Θεσσαλονίκη, με την ίδια ομάδα την «Ηθικόν Ακμαιότατον» μετά από μετάκληση που έχουμε δεχτεί από το ΚΘΒΕ. Και αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι και η Θεσσαλονίκη, όπως και η Αθήνα, είναι μια θεατρομάνα, είναι ένα κοινό που λαχταρά και ξέρει ν' αγκαλιάζει όλες τις έντιμες δουλειές. Ραντεβού λοιπόν στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, τις τρεις πρώτες μέρες του Ιούνη, 1-3 Ιουνίου».

To γοητευτικό «Χειμωνιάτικο παραμύθι», άνοιξη, στο Από Μηχανής [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1


Χειμωνιάτικο Παραμύθι του Ουίλιαμ Σαίξπηρ / (WINTER'S TALE)
Η ιστορία ενός παρανοϊκού βασιλιά που οδήγησε την οικογένεια του στην καταστροφή.

Πρώτη παράσταση: 4 Μαΐου / Για 12 μόνο παραστάσεις
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Παρασκευή :9.00μμ, Σάββατο :6.00 μμ, Κυριακή :9.00 μμ

Διάρκεια: 2 ώρες με 10 λεπτά διάλειμμα

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης

Τιμές εισιτηρίων: Παρασκευή & Κυριακή: 16 ευρώ κανονικό, 12 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65, καθηγητών, ομαδικό), 10 ευρώ (πολυτέκνων, μαθητικό), 8 ευρώ (ανέργων, ατέλειες)
Σάββατο λαϊκή απογευματινή: 14 ευρώ κανονικό
10 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65, καθηγητών, ομαδικό)
5 ευρώ (ανέργων, ατέλειες, πολυτέκνων, μαθητικό)

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ: Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 523 2097

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ