Πιέρ Μπερεγκοβουά, ο γάλλος πρωθυπουργός που αυτοκτόνησε, σαν σήμερα - iefimerida.gr

Πιέρ Μπερεγκοβουά, ο γάλλος πρωθυπουργός που αυτοκτόνησε, σαν σήμερα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την 1η Μαίου 1993, ο Πιέρ Μπερεγκοβουά, πρώην πρωθυπουργός, αυτοκτόνησε, χωρίς να αφήσει κάποιο σημείωμα πίσω του.


Ηταν η πρώτη φορά που αυτοκτονούσε πρωθυπουργός και η Γαλλία συγκλονίστηκε από το σοκ. Tο πλαίσιο της αυτοκτονίας του ήταν ιδιαίτερο: ο Μπερεγκοβουά ενεπλάκη σε ένα οικονομικό σκάνδαλο, σύμφωνα με το οποίο ο βιομήχανος Ροζέ-Πατρίς Πελά, ισχυρός φίλος του τότε προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, του είχε δώσει δάνειο για να αγοράσει ένα διαμέρισμα στο Παρίσι.

Το όνομα του Πελά είχε εμπακεί σε πολλά σκάνδαλα επί προεδρίας Μιτεράν, και όσο ο Μπερεγκουβουά ήταν πρωθυπουργός, τα οποία στοίχισαν την ήττα στον σοσιαλιστικό κόμμα.

Πιέρ Μπερεγκοβουά, ο γάλλος πρωθυπουργός που αυτοκτόνησε, σαν σήμερα | iefimerida.gr 0


Το υποτιθέμενο δάνειο του Πελά στον Μπερεγκοβουά δεν είχε κάτι ύποπτο, αλλά έλαβε διαστάσεις και διακωμωδήθηκε από τις τηλεοπτικές εκπομπές της εποχής. Ο Μπερεγκοβουά αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση και δήλωσε ότι πρόκειται για «ιδιωτική υπόθεση». Λίγο αργότερα, αυτοκτόνησε σε ένα μονοπάτι, κοντά στην πόλη Νεβέρ, της οποίας ήταν βουλευτής και δήμαρχος. Δίπλα του βρέθηκε το όπλο ενός από τους σωματοφύλακές του.
Στην κηδεία του ο Μιτεράν κατήγγειλε όσους έριξαν «στα σκυλιά την τιμή ενός ανθρώπου έντιμου και αφοσιωμένου στο δημόσιο καλό». Οι φήμες ανέφεραν ότι ο Μπερεγκοβουά αυτοκτόνησε από απελπισία γιατί ο Μιτεράν τον πρόδωσε και τον έριξε ο ίδιος στα σκυλιά.

Πιέρ Μπερεγκοβουά, ο γάλλος πρωθυπουργός που αυτοκτόνησε, σαν σήμερα | iefimerida.gr 1


O Μπερεγκοβουά ήταν γιός ενός Ουκρανού Εβραίου μετανάστη που εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Είχε χαμηλή μόρφωση και είχε αναγκαστεί να εργαστεί από την ηλικία των 16 ετών. Ηταν στέλεχος στη γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου αλλά η στενή συνεργασία του με τον Μιτεράν, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, τον έφεραν στην πολιτική και τον οδήγησαν στην πρωθυπουργία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ